Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

Şedinţă a medicilor de familie din Satu Mare, după scandalul cu CAS. Ce decizie au luat

Medicii de familie sătmăreni nu vor semna actele adiționale cu Casa de Asigurări de Sănătate și nu vor presta servicii medicale până luni, 8 ianuarie 2018. Hotărârea a fost luată în cadrul întâlnirii de miercuri, 3 ianuarie, la care au participat aproximativ 90% din medici de familie sătmăreni. Vineri, 5 ianuarie, aceștia au programată o nouă întâlnire prin care se va hotârî ce atitudine vor adopta medicii după data de 8 ianuarie.

Acest protest se produce după șapte luni de negocieri fără rezultat. În timpul celor șapte luni am cerut argumentat: alocarea a 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale, care în prezent este de 5,88%; reducerea birocrației și eliminarea protocoalelor care ne pun pacienții inutil pe drumuri; funcționarea continuă și fără greșeli a sistemului informatic (SIUI), precum și renunțarea la imputări care sunt în majoritatea lor generate de proasta funcționare a sistemului SIUI și legislația ambiguă”, a declarat dr. Mircea Răibuleț, lider de opinie al Asociației Medicilor de Familie din Satu Mare.

O altă nemulțumire a medicilor de familie este faptul că veniturile angajaților CJAS au crescut cu 60% și astfel s-a ajuns ca un funcționar al casei de asigurări să aibă venitul brut egal sau mai mare decât venitul unui cabinet medical, care de altfel asigură venituri lunare atât pentru medic cât și pentru angajați (asistent medical).

Până în prezent, din cei 147 de furnizori de servicii medicale de familie din Satu Mare, 48 au semnat actele adiționale la contractele cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare. Un furnizor de servicii medicale de familie poate avea mai mulți medici de familie asociați și astfel, CJAS semnează contract cu un reprezentant al unui furnizor, indiferent de numărul de medici asociați.

În această perioadă medicii de familie oferă doar consultații pro bono în cabinete și nu vor emite nicio trimitere sau rețetă compensată, ci doar rețete simple. Practic, fiecare medic de familie își gestionează activitatea cum dorește, mai ales cei care sunt în afara contractului cu Casa.

 

5 comentarii

  1. Jan Răspunde

    Sugerez sa se faca publica lista medicilor de familie care au semnat contractul cu CJAS , astfel incit bolnavii care au nevoie acuta de retete si medicamente sa se poata inscrie la acestia.
    Si asa ceilalti medici pot sa ramina fara c clienti.
    Ei trebuie sa gaseasca modalitati de a se lupta cu Statul de asa maniera incit sa nu sufere bolnavii.

  2. stefan Răspunde

    Eu sugerez sa se faca publica lista cu salariile angajatilor CAS Satu Mare. Incepind de la director pana la consilieri, casieri, purtatori de cuvant etc. Se presupune ca munca lor e mult mai stresanta ca a medicilor, nu?

    • pix rosu Răspunde

      Foarte stresanta! Sa trebuiasca sa te uiti la toti ologii pe care ti-i aduc rudele in patura sau cu targa, sa verifici daca simulantilor alora de orbi si de amputati nu le-a crescut ochiul sau membrele la loc, sa ii numeri pe octogenarii care au obraznicia sa mai traiasca? sau sa le explici solicitantilor de fiecare data sa mai aduca cate o hartie, o imputernicire, o adeverinta, o copie, alta adeverinta? Si vin nesimtitii fara o atentie, ceva? Cum s-ai nu-i tii in picioare pana le verifici dosarul, pana isi completeaza documentele, pana iti bei cafeaua? Bine, nu pe toti, numa pe mosii care vin in baston, si se vaita de picioare!

  3. pastorita Răspunde

    Intrebare: Juramantul lui hypocrat mai are valoare???
    Propun ca in fiecare cabinet medical,cat de mic,sa fie afisat acest juramant,pentru ca se vede ca a fost uitat de toti si nu mai are nici o valoare!!
    Bataia,lupta pe,si pt bani,le-a luat mintile cu totul!!
    Cum sa conditionezi actul medical??
    Inteleg ca sunt anomalii grave in sistem,dar de ce este pacientul lovit!
    In secunda doi,ministrul sanatatii trebuia demis!
    Nici macar nu ii pasa,ati auzit sa fi dat macar un comunicat de presa sa linisteasca,sau sa promita ca rezolva aceasta problema grava???
    Nimic!!!!
    Ce rost mai are acesta functie???
    Doar de imagine nu???
    Acest ministru trebuie destituit imediat!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.