Ultima actualizare: azi, 09:33

Locale

Spitalul TBC din Satu Mare ar putea fi retrocedat

Fundaţia Caritatea, un ONG care îşi are sediul în Bucureşti şi care are legături strânse cu comunitatea evreiască din România deţine mai multe imobile şi terenuri în toată ţara, proprietăţi revendicate în baza unor decizii de retrocedare în numele comunităţii evreieşti. Fundația încearcă să pună mâna pe mai multe proprietăți din România, între care se numără și clădirea Spitalului TBC din Satu Mare.

Fundaţia Caritatea încearcă să pună mâna aceste proprietăţi, motivând că au fost preluate abuziv de către statul român, scrie Gazeta de Cluj. Reţeta acestei fundaţii se repetă în mai multe locuri din ţară. De exemplu, în Timişoara, vizavi de primărie, stă în paragină de ani de zile o clădire în care a funcţionat cândva un Liceu de Arte Plastice. Clădirea a fost revendicată şi apoi lăsată în paragină tot de către acest ONG cu sediul în Bucureşti. Asta după ce se anunţase că în acel loc se va ridica un hotel de zile mari, cu SPA inclus.

În situaţia imobilului din Timișoara, căruia i s-a pus cruce sunt multe altele, iar problema este foarte dureroasă pentru că majoritatea clădirilor sunt sedii de spital. Cum este cazul Spitalului de TBC din Botoşani, Spitalul de TBC din Satu Mare, Secţia de Ginecologie din Timişoara sau Maternitatea Fălticeni – care plătea chirie Fundaţiei Caritatea, însă contractul i-a expirat la sfârşitul lunii martie 2016, iar autorităţile se gândesc deja s-o mute într-o şcoală, mai scrie Gazeta de Cluj.

Fundaţia Caritatea a fost înfiinţată prin Decizia civilă 60/A/1998 a Curţii de Apel Bucureşti, fiind înregistrată în Registrul Special a Tribunalului Bucureşti. Scopul fundaţiei îl constituie dobândirea în proprietate precum şi revendicarea şi deţinerea, protejarea, administrarea şi valorificarea bunurilor imobiliare evreieşti care vor fi restituite de către autorităţile publice competente române Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (…) Mai mult, prin Hotărârea Guvernului nr. 999 din 27 august 2008 s-a recunoscut Statutul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic. Astfel, în statutul Cultului Mozaic este reglementată şi problematica restituirii proprietăţilor preluate în mod abuziv de statutul român în perioada 1945-1989”.

Sursa – gazetadecluj.ro

 

 

3 comentarii

  1. IOANA Răspunde

    LICEUL MIHAI EMINESCU CAND VA FI RETROCEDAT ????????????

  2. pastorita Răspunde

    Cine retrocedeaza este corupt!
    Judecatorul care da aviz pt asa ceva fara a cere verificari mai.ample,trebuie verificat la randul lui!
    Spitalele,scolile nu pot fi retrocedate!
    Punct!!!!

    • Parere Răspunde

      In tarile normale spitalele isi schimba sediul si sunt demolate la 20 – 30 de ani de folosinta pentru ca acele cladiri ajung focare de infectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.