Ultima actualizare: azi, 12:40

Locale

Pompierii pregătiți pentru intervenții în caz de inundații. Cod galben pentru Satu Mare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menține avertizarea hidrologică de cod galben de inundații, fapt pentru care s-a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea.

Începând din această dimineață, hidrologii prognozează scurgeri importante pe versanţi, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri din județele Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Satu Mare, Timiș și Vâlcea. De asemenea, vor fi ploi în toată țară, ninsori în zonele de munte și intensificări ale vântului.
Totodată, au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale vor asigura monitorizarea zonelor potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Pompierii recomandă cetățenilor din zonele vizate de atenționări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale și să urmărească atenționările transmise de autorități.
Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU.

Sursa: IGSU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.