Ultima actualizare: azi, 16:15

Locale

Autorităţile au reacţionat rapid şi ferm la gripa porcină africană. Comisia Europeană, impresionată

În sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc astăzi şedinţa Colegiului Prefectural condusă de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip.

În cadrul şedinţei, directorul executiv al D.S.V.S.A, Nicolae Dumuţa a vorbit despre măsurile întreprinse de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare pentru limitarea efectelor pestei porcine.

În sinteză, la nivelul judeţului Satu Mare în anul 2017 au fost declarate două focare de pestă porcină africană cu şapte porcine moarte, ucise sau sacrificate.

Pentru prevenirea apariției și combaterii pestei porcine africane s-au întreprins măsuri de limitare a circulației porcinelor pe teritoriul județului Satu Mare, de interzicere totală a funcționării târgurilor, a aglomerărilor de animale, a expozițiilor de animale, a piețelor din județ.

Depistarea la timp a virusului pestei porcine este foarte importantă, drept urmare D.S.V.S.A a întreprins campanii de conştientizare şi informare în şcoli şi în rândul populaţiei. De asemenea a  solicitat sprijinul tuturor instituţiilor abilitate pentru  prevenirea pătrunderii virusului pestei porcine.

Nicolae Dumuţa a informat că restricţiile impuse de Comisia Europeană expiră în data 31 martie. În această perioadă D.S.V.S.A efectuează recoltarea probelor de sânge în zona de protecţie şi supraveghere urmând ca săptămâna următoare, după obţinerea rezultatelor, să stingă focarul.

Reprezentanţii Comsiei Europene au fost în vizită la Satu Mare şi chiar s-au arătat impresionaţi de modul în care a fost gestionat focarul.

3 comentarii

 1. y Răspunde

  Autolaudație. Stați să-mi caut batista. De aia au acționat așa de bine și rapid că a și reapărut după aia.

  • ? Răspunde

   Gripa porcina africana cu siguranta nu a fost si nici nu a reaparut:-))). Din nou varza portalsm.

 2. Alex Răspunde

  Asa o fi, nu zic nu. Cand e vorba de porci si ai nostri si cei de la Comisia Europeana s-au mobilizat exemplar. Nu acelasi lucru se face cand e vorba de oameni, oare de ce?…ca, eu nu stiu raspunsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.