Municipiul Satu Mare participă anul acesta la Ora Pământului. Primăria Municipiului Satu Mare va întrerupe iluminatul public și arhitectural din Piața 25 Octombrie și Pasajul Corneliu Coposu sâmbătă, 24 martie, între orele 20.30 și 21.30. În acest interval orar, un grup de 250-300 de copii din cadrul Corului Național de Cameră Madrigal “Marin Constantin”, va susține un recital pe platoul de pe Pasajul Corneliu Coposu.
Jandarmeria stinge lumina, nu şi vigilenţa
Jandarmeria Română se alătură şi în acest an iniţiatorilor acţiunii internaţionale Ora Pământului, precum şi demersurilor Guvernului României de a mobiliza în număr cât mai mare instituţiile publice, cu scopul atragerii atenţiei asupra problemelor de mediu actuale: poluarea, încălzirea globală şi folosirea resurselor finite pentru satisfacerea consumului din ce în ce mai ridicat de energie.
Astfel, în semn de susţinere, sâmbătă, 24 martie, între orele 20.30 – 21.30, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare, alături de toate unităţile Jandarmeriei Române va participa activ la acţiune, prin stingerea luminilor şi oprirea aparaturii electronice în sediul unităţii, excepţie făcând doar sistemul comunicaţional şi dispeceratul pentru a nu afecta capacitatea operaţională şi misiunile ce revin instituţiei.
Atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, Jandarmeria Română rămâne un partener constant al acţiunii „Ora Pământului”, iar demersurile de protejare a mediului nu se limitează doar la o singură acţiune, ci şi la promovarea la nivelul tuturor unităţilor, a unui consum raţional al energiei, cu scopul reducerii cheltuielilor administrative, dar şi pentru reducerea poluării. Totodată nu trebuie omis faptul că Jandarmeriei Române îi revin prin Legea 550/2004, privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, atribuţii în domeniul protecţiei mediului înconjurător, al florei şi faunei, în responsabilitatea sa aflându-se şi zonele care au statut de arie naturală protejată, de pe teritoriul României”.
Având în vedere aceste aspecte, conducerea Jandarmeriei Române a lansat un apel la adresa tuturor jandarmilor, de a se implica atât la nivel instituţional, cât şi personal, prin stingerea luminilor care nu sunt necesare şi prin deconectarea aparatelor electronice sâmbătă 24 martie a.c., în intervalul orar 20.30 – 21.30, în cadrul acţiunii Ora Pământului.
Bun, stingem luminile si …din pacate stingem problema. Ca sa rezolvi problemele de mediu, cetatenii ar trebui sa aiba o atitudine combativa, apoi ar trebui ca sa avem institutii care se ocupa serios de aceasta problema, chiar legile ar trebui adaptate. In timp ce unele institutii se afiseaza pe biciclete ca sa atraga atentia asupra problemelor mediului o alta armata tot pe biciclete ataca pubelele si containerele de gunoi, ravasindu-le; o alta categorie de cetateni isi arunca gunoaiele peste tot, din masini, in special dimineata cand merg la serviciu. Degeaba vom incerca cu asistatii social sa culegem aceste gunoaie (care se poate vedea usor cat chef de lucru au), ca nu vom reusi. Trebuie umblat la radacina raului nu la suprafata lui.
Trebuie schimbata mentalitatea cetatenilor si pedepsiti cei care polueaza mediul. Este foarte usor sa arunci pe jos ceva, dar infinit mai greu ca sa culegi ceea ce au aruncat altii. In alte tari aici se actioneaza, e drept ca au camere de luat vederi cam peste tot. Noi nu vom educa populatia daca ii punem pe elevi sau alta categorie de cetateni sa culeaga gunoaiele aruncate de altii. Problema este deja serioasa si ar trebui sa avem compartimente care sa se ocupe exclusiv cu acest lucru, ca in Italia spre exemplu.
Ai dreptate a exemplul cu Italia nu prea ține. Mai mare mizerie ca în centrul Cataniei cred că nu o să văd în viața mea. Poate doar acă mă duc odată prin Somalia.