Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTOGALERIE. Așezare preistorică, descoperită sub Centura Sătmarului

Săpăturile arheologice pornite cu ocazia construirii șoselei de centură a orașului Satu Mare sunt cele mai mari cercetări din istoria arheologiei sătmărene, scrie Opinie de Carei.

Investigarea și descărcarea de sarcina istorică a celor 11 situri arheologice aflate în derulare pe ductul drumului ce urmează a fi construit au adus o serie de noi descoperiri arheologice spectaculoase, se arată într-un material transmis portalului Opinie de Carei de către arheologul dr. Hágó Attila Nándor, şeful Secţiei Muzeele Carei şi Tăşnad din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare.

Săpăturile întreprinse reprezintă o nouă etapă al cercetării siturilor arheologice de maximă importanţă istorică din zona situată între punctele istorice de trecere peste Someș și zona mlăștinoasă Noroieni.  Cercetările întreprinse aici au dus la descoperirea unei așezări aparținând epocii bronzului târziu. Cu toate că cercetarea este în plină desfășurare deja s-au descoperit peste 100 de complexe arheologice (locuințe de suprafață, gropi de dimensiuni diferite și funcționalitate diversă, șanțuri de drenare a apei, morminte de incinerație etc.).

Descoperirea unor “artefacte de import”, obiecte specifice altor zone geografice, ilustrează legăturile comerciale ale comunității din zonă dar și importanţa sitului arheologic.
Locuirea de la Gorozelu Mare aparține fazei târzii a epocii bronzului. Epoca bronzului (1400-1000. î.Ch.), ca etapă istorică, se află în strânsă legătură cu acele schimbări culturale, sociale şi economice la a căror apariţie a contribuit în mare măsură şi contopirea populaţiilor care au migrat spre teritoriile nord-vestice ale României cu populaţiile alogene din această zonă.

Dincolo de latura strict ştiinţifică, proiectul se remarcă și prin anvergura sa, fiind cea mai mare cercetare arheologică din istoria județului Satu Mare. Muzeul Județean de Istorie intenţionează să prezinte rezultatele cercetărilor arheologice locuitorilor din Satu Mare şi nu numai, prin realizarea unei expoziții și diverse acţiuni care vor debuta anul acesta.

Sursa – opiniedecarei.com

15 comentarii

  1. Aaaa Răspunde

    Deci motiv sa nu se faca centura !!!!

  2. y Răspunde

    Hopaa! Până nu demult vicele Albu zicea ceva de chestia că se cere avizul de la ape pentu traversare râul Someș și avizul de la mediu, vezi Doamne ce absurdități că numai aici se cere! Altfel totul e OK și una-două ne apucăm de construcție! Acum înțeleg că nici descărcarea arheologică nu era în grafic. Și după Albu chestiile astea cică numai aici se cer la Satu Mîn toată UE și astea numai să le dacă în ciudă beneficiarului! Că la greci, spanioli sau italieni sunt deja înnebuniți pentru că oriude se sapă dau de vestigii. Normal. Măi fratele meu

  3. Johny Bravo Răspunde

    Atunci totuși ce avize are lucrarea asta dacă acum suprize-surprize tot găsesc ceva? Așa în vecii vecilor nu o să se termine!

  4. erogirg Răspunde

    apartin lui iliescu,sau lui attila?

  5. erogirg Răspunde

    udmr le revendica

    • y Răspunde

      E sigur-sigur Burebista.

      • Y mare 2 Răspunde

        Ca de obicei superrr malițios!

        • Norick Răspunde

          Cum e’ sa fii in permanenta pe locul 2 ??? Si mai te lauzi cu asta! ?
          Banuiesc, ca bateria tai se si descarca… ☺️ ?
          Esti absolut comic hombre! ? ? ?

          • Y mare 2

            Neuron, break please!

          • Y mare 2

            Bateria tăi nu se descarcă, ai face bine să să nu mai scrii nimic!
            ESTI PENIBIL!

          • y

            @Norick, ez az a fajta aki magától nem tud gondolkodni. Omul de tip nou, Ceaușescu ar fi mândru că a reușit măcar cu asta.

          • Norick

            @y : asa cred si eu, dar mă distrează copilașu’ din satu’ lui pește.
            M-am gândit să-i explic, ca am scris de pe telefon și din când în când apar litere în plus, dar nu cred că știe ce-i ala… ☺️ ☺️ ☺️
            A kis hűlye-pulya…….?

        • y Răspunde

          Asta și era intenția. Burebista nu putea fi pentru că și tracii, deci implicit și dacii au venit în Europa în sec. V î.e.n.

  6. Alex Răspunde

    Nici n-au trebuit sa sape prea adanc si uite ce-au scos! Cred ca teritoriul acesta a putut sustine destul de bine populatiile din trecut: pamant fertil, copaci diversi, vanat terestru bogat, pesti, etc. Poate si pozitia geografica pentru acele vremuri era buna. Sa fi fost si stramosul meu pe aici? Poate un test ADN in viitor va lamuri problema…si probabil altele. Asa ca vom avea doua centuri, una indreptata spre viitor si alta indreptata spre trecut.

  7. giovanni Răspunde

    Stati linistiti ca nu ii intereseaza săpăturile arheologice, cum nu iau interesat copacii din oras si iau tăiat doar ca sa construiască au defisat copacii si distrus străzi, trotuare.niște săpături arheologice sunt zero pentru ei nu asta contează băieți pentru ei banii contează ? se va face centura acolo se câștiga mai mulți bani decât din săpături arheologice ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.