Ultima actualizare: ieri, 19:25
Locale

Sătmăreanul care a creat primul mall din Cluj a decedat. Cine este milionarul necunoscut

Sătmăreanul care a creat primul mall din Cluj a decedat. Magnatul Sandor Demjan, cel care a pus bazele Polus Center, a trecut în neființă la vârsta de 74 de ani, anunță grupul TriGranit, citat de Ziua de Cluj. Sandor Demjan trebuia să ajungă la Cluj acum două luni pentru a pune bazele celei mai mari alianțe patronale din Europa Centrală și de Est, însă nu a mai venit.

Demjan s-a născut în comuna Berveni, din județul Satu Mare, apoi s-a mutat la Budapesta, unde s-a specializat în domeniul turismului. Acesta a activat în cadrul magazinului Skala, în 1985 a înființat Banca Granit, iar în 1986, Banca Maghiară de Credit. 10 ani mai târziu devenea președintele grupului TriGranit care inaugura cel mai mare mall din regiune, WestEnd City Center, iar apoi rețeaua Polus.

Acesta a creat Premiile Prima Primissima ce răsplăteau excelența din Ungaria în știință, artă și cultură. De altfel, el anunța în 2012 că va lăsa o parte însemnată a averii sale, de 615 milioane de euro, conform Top Forbes, pentru acțiuni caritabile.

Din 2014 s-a retras treptat din afaceri, motivând vârsta sa înaintată. Demjan era al doilea om din Ungaria ca avere, fiind precedat de Sandor Csanyi (OTP Bank), cu dețineri în jur de 1 miliard de euro. Demjan a fost cunoscut de-a lungul vremii și ca jucător profesionist de poker.

8 comentarii

 1. RIP Răspunde

  Altu care crede ca se duce cu banii in Rai. Macar acuma am auzit si noi de tine, multimim ca ai facut mall in Cluj si de Satu Mare te-a durut in cur.

  RIP

  • RIP Răspunde

   Cat despre fundatii si actiuni caritabile il aveti exemplu pe prea faimosul Billy cu actiuni la BP, Shell si Exxon. https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_%26_Melinda_Gates_Foundation#Trust_Investments

  • RIP Răspunde

   Not everyone in Durban feels this way, however. A 15-minute drive south are the giant tanks and stacks of the biggest petrochemical complex in Africa. One of the main nodes is Shell and BP South African Petroleum Refineries, or Sapref. The Gates Foundation has a $372m stake in BP and $5.5m in Shell.

   Asked about the Gates Foundation’s links to Sapref, Kikia-Khan replied: “I think, as much as a philanthropist, Gates is also a businessman. He’s a shrewd investor and refineries make money. I’d like to tell him, ‘Your investment in Sapref is undoing all the good work you’ve done and is associating you with a company that doesn’t care’.

   https://www.theguardian.com/environment/2015/may/26/residents-blame-durban-oil-refineries-for-health-problems

  • Bogu Răspunde

   Ce om fara cultura esti……Crezi ca mall-l este un beneficiu pentru cetatean? Macar daca ziceai si tu un exemplu de genul o investitite in productie, fabrica, centru cercetare. Sti macar cu cine era asociat in Cluj si Romania pe partea de investitii? Poate ai auzit de Arpad Paszkany. Fara sa te superi pe mine esti un om marut si asa o sa si sfarsesti. Daca cumva castigi n milioane euro la loto sau ii gasesti in plasa pe strada tot falit esti in 3 ani. La modul serios, pune-te pe citit carti si apoi pune in practica. Eu citesc stirile astea ca si “beletristica” a prostiei pe partea de comment…

   • observator Răspunde

    Am o părere similară despre Mall-uri dar nu mi-aş permite să-l fac pe RIP lipsit de cultură şi om mărunt.Pot spune că are o mentalitate de consumist(mărunt dacă vrei).Şi apoi cum ai calculat cei 3 ani?Îi fi vreun Jacques de Molay.

   • RIP Răspunde

    Ce imi recomanzi Bogule? Poate ai si ceva de Karl Marx pentru Observator.

 2. CORI Răspunde

  @RIP, că bine zici

 3. Pop Răspunde

  Dumnezeu să-l ierte .Nu a ținut umbra la pământ ,a lăsat ceva in urma lui .Sai fie țărână ușoară !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Zâmbete în prag de Sărbătoare. Voluntarii Caritas au împărțit mâncare caldă persoanelor nevoiașe

Voluntarii Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare și angajații Centrului de Resurse pentru Integrare Socială și Profesională din Carei și...

Închide