Ultima actualizare: azi, 20:45
Locale

Un nou produs infestat, descoperit în Satu Mare: Cârnat cu pestă porcină africană

Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală (IDSA), Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană (PPA) a finalizat testele de laborator realizate pe un alt produs, care făcea parte din lotul de alimente confiscate la vama Halmeu, în data de 26 martie.

De această dată, este vorba despre o probă prelevată dintr-un cârnat, produs în mod tradițional, confiscat de la un cetățean ucrainian. Examenele de laborator au pus în evidență, și în acest produs, prezența genomului viral al pestei porcine africane.

În cadrul IDSA au mai fost analizate și alte probe prelevate din mezelurile confiscate, prezența virusului PPA fiind depistată, până în acest moment în două produse: salam și cârnat, produse, în sistem tradițional, „în casă”.

ANSVSA atrage atenția cetățenilor despre pericolul prezentat de această boală, care, chiar dacă nu prezintă pericol pentru om, are consecințe economice dezastruoase. Virusul PPA este foarte rezistent atât în mediu, cât și în produsele de origine animală și în furaje.

ANSVSA reamintește, pe această cale, despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova și Ucraina.

5 comentarii

 1. Țară de doi lei Răspunde

  Închide-ți dracu vama cu Ucraina și a-ți rezolvat o mie de probleme, ne tot jelim ca niște babe.

 2. Alex Răspunde

  Si asa nu prea-mi era mie de salam si carnat din comert, acum ma uit mai atent si la alte “specialitati” de/pentru “porci”.

 3. y Răspunde

  Chestia cu pesta porcină nu se transmite la om. Afectează doar suinele.

 4. Alex Răspunde

  @Y. Ok, pofta mare! Si daca ajung la porci ti se pare in regula? Scrie pe ei ca sa se consume numai de oameni?

  • y Răspunde

   Mersi, dar oricum mănânc foarte rar carne de porc. Am 20 de găini în curte și mie îmi ajunge. Eu doar de aia am scris că ba apare gripa aviară, apoi boala vacii nebune și acum pesta porcină. Nu spun că nu e real dar se datorează sistemului intensiv zootehnic existent. Aștept turbarea mieilor (știu că au boala limbii albastre foarte contagioasă) și febra strănutului la iepuri. Numai politicienii nu vor să se molipsească de vreo boală din asta. Ce păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.