Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Consiliul Județean caută o locație pentru a muta Biblioteca. Variantele propuse pentru ,,a scăpa” de chiria uriașă

Din cauza chiriei uriașe pe care o plătește lună de lună pentru clădirea din centrul Sătmarului, Biblioteca Județeană se pregătește să își schimbe adresa. Propunerea de mutare a instituției a fost adusă în discuție în urmă cu mai bine de 3 luni de către consilierul județean Adrian Cozma, iar în această după-amiază, subiectul a revenit în actualitate, fiind dezbătut pe larg în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.

La punctul diverse din cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, Adrian Cozma i-a cerut președintelui Pataki Csaba să accelereze demersurile pentru mutarea Bibliotecii Județene. Instituția achită lunar 11.500 de euro pentru spațiul închiriat în centrul municipiului Satu Mare.

,,De când am luat poziție, în luna februarie și până astăzi, au trecut 3 luni de zile, timp în care s-a plătit o chirie de aproximativ 36.000 de euro. Eu spun că în această perioadă, din acești bani care au fost chheltuți pentru chirie, se putea turna fundația pentru o clădire nouă, pentru Biblioteca Județeană. Eu propun să accelerăm demersurile în sensul acesta, de a veni cu propuneri și de a vedea care este cea mai bună soluție”, a declarat consilierul județean Adrian Cozma.

Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a spus că se caută soluții viabile, precizând că una dintre locații ar putea fi Sinagoga, dat fiind faptul că se află aproape de actuala locație în care activează Biblioteca, iar mutarea s-ar putea realiza în condiții optime. Șeful CJ a mai precizat că oricare ar fi noua locație, aceasta se va afla în centrul municipiului Satu Mare.

O altă variantă propusă, de data aceasta de consilierul județean Alexandru Horvat, este clădirea din curtea Muzeului Județean Satu Mare, ce aparține Consiliului Județean. Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a spus că un răspuns final în acest sens va veni peste aproximativ două luni.

 

29 comentarii

  1. Ana Poda Răspunde

    Eu zic ca se putea muta in fosta ”cantina a partidului”,cladirea de langa muzeul judetean !!

  2. mae Răspunde

    Ana da ce prostii vorbesti !!!

  3. Frank Rizzo Răspunde

    De ce nu treceti totul in format electronic și într-un birou Rezolvați totul ca sa nu mai vb de reducerile de personal rezultate din aceasta conversie.
    Formatele electronice și stocarea bazelor de date sunt agreate de noile generații și in plus nu-și pierde nimeni vremea mergând într-un mediu infect precum e biblioteca actuala. Nu e nevoie de a prelua bacteriile tuturor din cărțile împrumutate.
    Încercați domnilor și doamnelor sa veniți in secolul prezent iar cu banii rămași puteți stimula oleacă educația precară a celor dornici de a face ceva cu viețile proprii.

    • IOSIF Răspunde

      Frank Rizzo,
      Ai calcat vreodata in viata ta, intr-o biblioteca? 🙂

    • y Răspunde

      @Frank Rizzo. Nu zic că nu ne util formatul electronic. Dar dă Doamne să se ia curentul! Atâta doresc. Să te văd atunci. Și pentru Sfântul și atotputernicul Internet niște viruși! Ca să ne pice toți sateliții pe cap. Eu mă gândesc cu groază ce va fi când generația mea încă muncitoare va ieși la pensie și vor rămâne să ne meșterească robinetele, țevile și centralele termice sau să ne facă niște zugrăveli cei care văd totul din spatele tastaturii. Frank Rizzo, dragule, poate crezi, poate nu, dar pe stradă mai umblă și niște umanoizi nu numai cei din specia Poket Monster. Oameni care poate mai sunt în stare să gândească, să mai lege două cuvinte. Care pot și fără feisbuk, ca subsemnatul.
      Și da biblioteca județeană este infectă. Asta putem mulțumi conducerii actuale și a celor precedente de la județ. Dar faptul că ne-am ridicat din regnul animal și am făcut ce am făcut se poate mulțumi culturii, cititului etc. Altfel încă am pune și acum piatra la grotă ca să nu ne mănânce la cină Smilodon sau Ursus spaeleus.

  4. Sătmărean Răspunde

    @Frank Rizzo, “tastatura” pe care tu o lauzi că ar fi mai utilă are la fel sau mai mulți microbi, deci, ești un…BOLOVAN !!!!!!!

  5. mipudeco Răspunde

    Catea este carte. Daca exemplarele actuale sunt pline de microbi, sa se cumpere altele! Cu ce bani, nu stiu. Sa se dea de 8 ani de zile 120 000 de euro/an chirie este o tâmpenie. Normal ca nimic nu se mai poate cumpara pentru biblioteca. Mucegaiul si bacteriile se simt bine acolo.
    Trecerea in format electronic ar fi o treaba buna. In câte secole s-ar realiza? Sunt de acord, dar cu mentiunea să se mentina si forma tiparita.

  6. Frank Rizzo Răspunde

    Bhăă ce sa va răspund eu vouă dragi scandalagii anonimi ascunși precum ciufuții prin cotloanele întunecate ale deceniilor trecute și demult uitate. Drecu va știe ce faceți mai toți dar cumva reușiți sa va dați examenul in imbecilitate absoluta atunci când vine vorba despre vorbe și nu orișicare ci acelea cu grija alese ca sa nu le spunem meșteșugite in gândirea profunda a filozofului pustnic al marelui oraș dărăpănat și părăsit precum al vostru.
    Ce am propus este pentru cei ce cred in viitor, cei ce nu-s împiedecați de trecutul comunist precum voi, niște simpli nonșalanți demult dați uitării de copiii prezentului inevitabil ce nu se scuza de nimic.
    Neantul lucrurilor palpabile vouă nu numai ca este distrus de INEVITABILITATEA adevărului prezent dar, totodata cu aceasta, amenințarea unui sfârșit apropiat fără posibilitatea eschivării nu va face decât sa tânjiți după absoluta distrugere a trecutului in prezent. Cât despre viitor…majoritatea din voi nu aveți unul bine definit.

    • y Răspunde

      @Frank Rizzo. Profund grăit-ai! Dar știu că te-ai chinuit puțin! Că eu sau altul nu are viitor e un lucru, e posibil, chestia e că tu nici prezent nu ai. Faci așa o umbră degeaba pe planet Earth și butonezi pe feisbuk că altfel nu exiști pentru societatea asta ”modernă”. Probabil ai mai multe conturi să strângi la like-uri fără număr, fără număr. Vezi să nu faci cârcel de dejet.

    • Norick Răspunde

      Copile , ia-ti mdedicamentele pana nu este prea tarziu… :-))
      Dar totusi mi-a placut foarte tare cum ai denumit pe “adversarii” tai : scandalagii anonimi…:-)))
      Hmmmm pana ce tu ai venit pe acest Site cu buletinul in mana…. :-))))
      P.S. ai vizionat prea multe filme SF. Doar E.T. poate sa citeasca in cateva secunde o carte intreaga… :-))))

  7. raudetot Răspunde

    Consiliul Judetean sa faca publica si decizia privind biletele de autobuz cu pret vechi. Daca tot a marit pretul, sa se dea oamenilor inapoi banii pe biletele care ies din valabilitate (ca painea mucegaita)! O eventuala amendare a populatiei ar fi de rasul curcilor!!!!

  8. Radu Răspunde

    Domnule Rizzo sa sti ca eu te sustin si ai dreptate in ceea ce spui. In Satu Mare este nitel mai greu pentru ca sunt nistre conservatori sau plictisiti de viata. Oameni care se vor opune sau vor gasi vesnic scuze pentru a privii inainte.

    Cat despre comentarii pe aceasta pagina, sunt cativa care toata ziua clocesc pe aici cu acelasi frustrari

    • Gyuri Răspunde

      Eşti un semianalfabet dar dai indicaţii.Scrii ,,şti” în loc de ,,ştii” şi ,,a privii” în loc de ,,a privi”.Greşeli tipice de semianalfabeţi.

  9. Pici Răspunde

    Pe cultura nu se pune pret dragilor. Dar niste…… nu au de unde sa stie asta.

  10. Rodica Răspunde

    Da chiar nu va inteleg ! Pentru tot felul de biserici penticostale si asociatiile lui … peste prajit – deunazi in sedinta de CJ ati gasit solutii de a le atribui spatii cu folosinta gratuita – si eminenta cenusie din CJ s-a trezit sa ne trimita la Sinagoga sa lecturam ceva !!!! Daca era vreo biblioteca exclusiv ungureasca va faceati luntre si punte sa rezolvati problema convenabil ! In ce tara traiti ? De unde va luati salariile ? Da comunitatea evreiasca ( cata o fi ea) din Satu Mare va permite asa ceva ? Ca si la astia le sare …… mustarul una-doua si fac trimitere la …. holocaust ! Penibililor ce sunteti ! Ia puneti voi mana de la mana si faceti un act de caritate cu o donatie pentru Biblioteca Judeteana ! Ca aveti de unde si din ce !

    • y Răspunde

      @Rodica, nu de aia spun că-s ungur, dar am impresia că evreii ar cam fi de acord cu chestia asta. S-au mai purtat discuții în acest sens mai demult și evreii nu prea se cramponează în edificii religioase (mai puțin Templul lui Solomon) ca și creștinii. Dacă aranjezi un altar, ai Tora, poți face slujba și într-un garaj. Asta înțeles la propriu. Doar să fie 20 de bărbați evrei majori pentru slujbă. Asta e problema evreilor sătmăreni, numărul mic. Și o fi Israel bogat dar nu mai pot întreține de la distanță și tot repara clădirea aia veche. Așa au vândut și sinagoga ortodoxă pe locul căreia stă sediul Poliției acum. Dar că trebuia de mult găsită o soluție pentru Bibliotecă, aici ai dreptate. Dar soluție, făcuți și niște pași nu așa niște propoziții aruncate doar în semn declarativ.

      • matroz Răspunde

        @y:ma asteptam la mai mult decat o replica data la plesneala unei persoane pe care e clar ca n-o agreati!Cred ca nu toate incep si se sfarsesc cu unguri!Sunt convins ca va veni si vremea sa li se rasplateasca dupa cum procedeaza acum.Pasii nu-i facem noi.Noi ne mai rastim unii la altii,ne mai jignim,dar nu inaitam.Vrem sau nu trebuie sa recunoastem ca administratia ungureasca nu doreste sa faca nici-un pas spre o impacare cat de cat normala!Pacat.Numai ca tare ma tem ca raspunsul va veni in aceeasi tema din partea administratiei romanesti,atunci cand va fi !Iar sa trimiti o biblioteca comuna intr-un locas evreiesc,cred ca face parte din primul pas spre pierderea facultatilor intelectuale ale prietenului nostru Pataki.Pacat pentru egoismul exacerbat al ungurilor!As dori sa li se intoarca,desi nu asta ar fi solutia normala!

        • y Răspunde

          @matroz, nu e nici o plesneală, e un răspuns simplist ca să înțeleagă și tanti. Iar ce face administrația actuală este cred parțial și ca un efect al minunatului ”mandat” al lui Coica. Dar eu știu că nu e bine, nu e ceva productiv. Problema este că puștiul ăsta actual primar, născut-crescut din țâța internetului nu pricepe anumite aspecte. Uită-te și pe pagina lui de feisbuk, cum face ceva imediat poză/video/chestii de genul ăsta și tot face trimitere către ce frumos și viteaz e față de Coica. Ca un copil. Dacă și acum nu avem aceea minimă civilizație și nu terminăm odată cu arătatul cu degetul spre celălalt este o poveste fără sfârșit. Sinagoga este în stare proastă, chiar foarte proastă, plină de igrasie și cu probleme de stuctură. Chiar dacă ar fi o soluție de avarie nu este o idee fericită, zic eu. Pentru că în țara asta soluțiile temporare rămân definitive.
          Cred că ar trebui recunoscut cu voce tare că administrația locală și județeană habar nu are cum să rezolve problema. Treaba este că nu este singura, cred că nu e cazul să dau exemple.

          • matroz

            @y:pe mine si sunt sigur ca nici pe alti traitori in satmar,nu ma inacanta daca cineva recunoaste ca imberbul nostru primar nu stie pe ce lume traieste.Necazul e ca si Pataki despre care credeam ca are capul la purtator arunca vesti in spatiu,de care oamenilor maturi ar trebui sa le fie rusine.Pacat pentru unguri!Eu cred si ca mine sunt multi altii,ca ne vom aminti mereu de umilintele la care sunt expusi romanii sub o administratie efemera ungureasca.Eu unul nu o voi uita si o voi spune de cate ori am prilejul si o spun!Romanii si ungurii nu au treaba cu Coica si Gabor.Ii duc ungurii mereu acolo in discutii-vezi saitul.Nu cred ca e bine sa duca discutia mai departe de bunul simt nici unii nici altii.Aveati voi ungurii o chestie cu …nu, nu niciodata…Dar,istoria tine minte !

    • Norick Răspunde

      Stai lejer Rodico draghe, ca vine Gábor si gaseste o solutie sa le renoveze ungurii si pe asta..☺️ ? ?

      • Rodica Răspunde

        Noric sau Norocel , ma rog -cum iti place , te asteptam la cotitura! Sincer , aveam impresia ca poti mai mult , dar , nu-i asa , ca toti avem niste limite? Care unguri or sa vina sa renoveze? Cei care au pus mana pe patrimoniul Gojdu , prin tertipuri specifice natiei maghiare si cu sprijinul unor imbecili de guvernanti de la noi ?Care patrimoniu unde se afla? Stai linistit, nu mor caii cand vor cainii , nici romanii cand vor unii! Salutari de la tanti Rodica , ca sa citez un ……..clasic in viata!

        • Norick Răspunde

          Rodico , fatuca lu’ mami , eu nu am avut asteptari prea sofisticate de la Tine. Ai un CD cu o piesa si tot o repeti pe nesfarsit. (non-stop , sau pe “repeat” , sau cum vrei) Fii fericita , asta iti doresc. 😉
          P.S. mie imi place pozitia “caprita”… 🙂 Ti-am raspuns la intrebare… :-)))

          • Rodica

            Bucura-te si jubileaza ! Este ultima replica pe care ti-o mai dau , asta ca sa nu sfarsesti prost! Mi-ai confirmat care-ti sunt limitele ! Veritas odium paret ! Quod licet lovis , non licet bovis !

          • Norick

            Aiaiaiai , dar si la capitolul “copiare” stai foarte prost (proasta): “Quod licet Iovi” si nu lovis…,dar macar ai incercat intr-o limba straina – chiar daca e deja “moarta”, dar trebuie apreciat(a)… :-)))
            Hai ,ca din astea si eu stiu cateva si asta chiar te si caracterizeaza : Quis facit it a malum. :-)))

          • y

            @Norick, nu te obosi, la doamna nu e problema cu CD-ul blocat, e chestie de placă de bază la ea. Și asta se rezolvă mai greu, trebuie schimbat complet, și de vreme ce dânsa nu vrea să umble la hard……

          • Norick

            @ y : da stiu despre ce vorbesti. Specia asta a aparut in ultimii 15 – 20 de ani. Din caruta in bemweu…. :-))))) Weekend fain si multi copii fericiti iti doresc ! 😉

  11. cetatean Răspunde

    Dacă doriți să vedeți ce înseamnă o BIBLIOTECĂ de secol XXI, de nivel EUROPEAN, inclusiv cu publicații stocate pe suport informatizat, vă invit să vizitați doar bibliotecile din BAIA MARE și ORADEA. Orice bibliotecă din această lume, chiar și din țările MULT mai evoluate și dezvoltate, e formată din CĂRȚI tipărite !!!! Doar unele sunt conservate și în format electronic (scanate, salvate pe memorii HDD etc).
    Sinagoga este o clădire plină de igrasie, umezeală, deci cred că e o glumă – nereușită – dacă se propune mutarea bibliotecii într-o astfel de clădire! Satu Mare are nevoie de o CLĂDIRE NOUĂ pentru bibliotecă, pentru că, spre mirarea unora, sunt sătmăreni MULȚI care citesc, care iubesc cărțile!

  12. matroz Răspunde

    @Norik :formula consacrata este weekend placut!Dar daca tu vrei neaparat fain…Inteleg ca iubesti specia-zici matale-cobarata in Logan!Daca ii doresti prietenului nostru !@y “multi copii fericiti”,ma alatur tie!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.