Ultima actualizare: azi, 12:31

Locale

FOTOGALERIE. Aparatură ultramodernă la Spitalul Județean Satu Mare

La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a ajuns astăzi, 10 mai 2018, echipamentul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), modelul “Signa Explorer 1,5T”.

Dotarea cu această aparatură medicală performantă a fost posibilă după ce în luna ianuarie a acestui an, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba împreună cu Adrian Marc, managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, au semnat la București contractul privind achiziția acestui aparat, prin Ministerul Sănătăţii, Unitatea de Management a Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar -Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar – Împrumut nr. 83620-RO, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), acord ratificat prin Legea nr. 179/2014.

 

Pentru a putea fi pus cât mai repede în funcțiune, a fost deja ajustat spațiul destinat acestui aparat, conform cu solicitările furnizorilor de cabină Faraday. Urmează  instalarea mecanică, umplerea cu heliu RMN,  apoi vor avea loc calibrări și teste de funcționare, după care se va da în folosință. Până acum, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare nu a avut în dotare acest sistem de imagistică, investigațiile solicitate de medicii curanți fiind efectuate prin contractarea acestor servicii  cu laboratoare de imagistică private.

Dotarea unității spitalicești cu un aparat RMN este de importanță vitală, având în vedere diversele specialități cărora se adresează aceste tipuri de investigații. RMN este o investigație recomandată de specialiști în diverse patologii pentru a confirma sau infirma un diagnostic prezumtiv.

Față de alte investigații de imagistică, RMN are în plus imagistica musculo-scheletală, se pot vedea mușchii și ligamentele la o rezoluție foarte bună și nu iradiază, pe când alte investigații tip CT sau radiologie convențională au un oarecare grad de iradiere. Uneori,  RMN vine  în completarea altor investigații, de exemplu când examinarea CT nu este concludentă pentru stabilirea unui diagnostic  sau nu dă un răspuns complet.

Afecțiunile pentru care prima investigație și cea mai concludentă este  RMN sunt:

–          traumatologia vertebrală, adică afecțiuni ale coloanei vertebrale

–          ruptura de disc sau ligamente ale unei articulații

–          afecțiuni biliare și ale căilor biliare

–          accidente vasculare cerebrale (se pot vedea modificările în faze incipiente)

–          tumori cerebrale

–          depistarea de afecțiuni ginecologice și stadializarea lor.

“Spitalul Județean de Urgență Satu Mare este singura unitate publică din județ care beneficiază de această dotare performantă în folosul populației. Prin punerea în funcțiune a aparatului RMN, sătmărenii vor beneficia de investigații rapide și exacte, fiind un pas important în creșterea performanței actului medical”, a declarat președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.

Un comentariu

  1. Rodica Răspunde

    Agitatie inutila la aceasta achizitie , ca si cu stocurile de material sanitar ce erau depozitate pe holurile spitalului mai in iarna! Se lauda acest tovaras Pataki cu achizitiile facute ce asigura necesarul pe nu stiu cate luni , iar aprtinatorii amaratilor din spitale erau trimisi sa cumpere de la farmacii tot felul de medicamente , pansamente , branule , … etc.! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca si la acest aparat de imagistica va fi tot cu programari peste programari , randul ti-o veni la… sfantul asteapta si uite asa cine va fi nevoit , va scoate frumos bani din buzunar ! Si asta in cazul in care vom avea specialisti pt. acest aparat ! Sa nu fie sinonimul sectiei de arsi din Bucuresti , inaugurate cu mare tam-tam si neoperabila pana-n ziua de azi ! Dar sa privim si partea pozitiva – bine ca se face macar cate-o investitie si la noi ! Poate incet intram si noi in normalitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.