Ultima actualizare: azi, 13:57
Locale

FOTOGALERIE. Cea mai mare calamitate din istoria Sătmarului: Zeci de oameni uciși de Someș

Satu Mare, luna mai, anul 1970. Începutul primăverii avea să aducă cu sine cea mai mare calamitate naturală din istoria Sătmarului. Cantități de precipitații enorme, de peste 100 de litri/metru pătrați au pus stăpânire pe județul Satu Mare, începând cu data de 10 mai 1970, iar dezastrul părea parcă inevitabil.

Satu Mare, 14 mai, 1970. Someşul a atins la Satu Mare cota de atenţie de 770 cm. La ora 12.00, Sectorul hidrometeorologic din Cluj a anunţat că la Satu Mare Someşul va depăşi cu peste 2 m cota de inundaţie, inclusiv digurile şi cele două poduri – ferat şi rutier. În 30 de localităţi aflate în amonte au fost desfăşurate acţiuni de evacuare a populaţiei. Urma să se dezlănțuie iadul pe pământ, în care zeci de persoane să își găsească sfârșitul.

La intrările în oraş, Apele Someşului au luat aspectul unui fluviu cu lăţimea de 15 km şi debitul de 3600 mc/secundă, cât cel obişnuit al Dunării. Satu Mare a fost acoperit de ape începând din zona din dreapta a Someşului. În mai puţin de două ore au fost inundate fabrici, uzine, locuinţe, magazine, spitale şi vieţi omeneşti.

Pagubele suferite de judeţul Satu Mare în urma inundaţiilor din 14 mai 1970 au constat în compromiterea a 40.000 hectare de teren agricol, o pagubă de 77.000.000 lei la care s-au adăugat 258.000.000 lei pierderi ale populaţiei constând în investiţii şi construcţii de 64.000 lei, în transporturi de 62.000 lei, în circulaţia mărfurilor de 184.000.000, pierderi în producţie de peste 64.000.000 lei. 5.693 de persoane au rămas fără locuinţă. 56 de oameni au murit înecaţi.

S-a acţionat cu sute de plutitoare, autoturisme, tractoare şi elicoptere pentru a salva populația. Zeci de mii de persoane au fost cazate în şcoli, cămine culturale şi internate. A doua zi, au început să sosească la Satu Mare ajutoare din toată ţara, pentru cei sinistraţi. De atunci, cartierul Someşului, cuprinzând străzile Chendi, Bariţiu, Argeşului, Anton Pann, Ion Ghica a fost simbolic denumit cartierul Solidarităţii.

Luni, 14 mai 2018, de la ora 11.00, la monumentul din Piața 14 Mai închinat victimelor inundațiilor din 1970, va avea loc o acțiune de comemorare a celor care și-au pierdut viața în urmă cu 47 de ani.

 

 

Un comentariu

  1. Alex Răspunde

    Aceste inundatii au fost intr-adevar de poveste, le-am prins si eu fiind baietas pe atunci. Din locul de unde priveam Somesul se vedea pana-n zare doar apa. Trebuie spus ca nu numai Somesul a facut pagube ci si vaile si santurile care curgeau in el, si acestea au dat pe dinafara. Noi ar trebui sa ne facem apa prietena, cand e prea multa sa fim la adapost iar cand e prea putina sa avem atata cata ne trebuie. Ne paste in viitor o seceta permanenta, asa ca ar trebui sa invatam sa oprim apa si sa o folosim mai eficient. Ma mir ca nu se fac proiecte in acest sens, pentru ca pe masura ce se va incalzi clima apa dulce va scadea tot mai mult, sau mai bine-zis va fi multa in perioade scurte si va lipsi pe perioade lungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.