Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Operație în premieră și aparat de ultimă generație la Spitalul Județean Satu Mare

O operație în premieră a fost efectuată la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Este vorba despre o intervenție de cistectomie radicală efectuată pe cale laparoscopică. Reușita le aparține medicilor Cristian Rusu și Bogdan Feciche, alături de colectivul medical.

Adrian Marc, manager Spitalul Județean de Urgență Satu Mare: ”Este vorba despre o intervenție în premieră și deschizătoare de drumuri pe care medicii noștri, doctorul Cristian Rusu, doctorul Bogdan Fechiche și doctorul Botezan au reușit-o. Avem o mână de lucru foarte bună și valoroasă în acest spital. Din păcate, nu reușim întotdeauna să le oferim acea dotare sau acea infrastructură pe care ar merita-o, dar pe care ne străduim în viitorul apropiat să o avem. Spun asta pentru că sunt medici foarte buni, sunt profesioniști extraordinari. Și o spun cu încredere: acești oameni ar face față în orice spital public sau privat din România. Aș vrea să mai spun că pacienții sunt foarte mulțumiți”.

Doctorul Bogdan Feciche susține că particularitatea acestei intervenții rezidă în faptul că a fost făcută pe cale laparoscopică. Cu alte cuvinte, printr-o metodă minim invazivă. Iar operația a fost un succes, atât pentru medici cât și pentru pacient.

Doctor Bogdan Feciche: ”A fost o intervenție de cistectomie radicală efectuată pe cale laparoscopică. Asta înseamnă extirparea în bloc a vezicii urinare cu prostata, pentru un cancer local avansat de vezică urinară. Particularitatea acestei intervenții a fost că s-a făcut pe cale laparoscopică. Se încearcă să se extindă această tehnică, fiindcă operația este extrem de șocogenă, de dificil de suportat de către bolnav. Din păcate pentru bolnavi este singura cale de a rămâne în viață. Și atunci încerci să faci pe cale minim invazivă, pentru o recuperare mai bună. Pacientul a evoluat bine. Intervenția a durat în jur de patru ore și douăzeci de minute. Tot ce contează este că pacientul se simte bine”.

Doctorul Cristian Rusu a mai dat o veste bună potențialilor pacienți: la Spitalul Județean este în funcțiune un aparat de ultimă generație pentru tratarea litiazei renale și ureterale. Ceea ce înseamnă că nu se mai intervine chirurgical, ci prin aplicarea unor unde de șoc, cu ultrasunete.

Doctor Cristian Rusu: ”Este în funcțiune la Spitalul Județean Satu Mare un aparat de ultimă generație, care permite rezolvarea litiazei renale și ureterale, fără intervenție chirurgicală, prin aplicarea unor unde de șoc externe, de ultrasunete, asupra calculilor. Avem până în prezent 200 de cazuri rezolvate. Este un aparat care a necesitat o creștere a nivelului nostru de competență, printr-un curs care se desfășoară la București și printr-un examen care a atestat această competență. Suntem bucuroși pentru că avem un aparat la nivel mondial. Avem o armă în plus în tratarea litiazeiurinare, care în momentul de față reprezintă grosul pacienților care ni se adresează”.

Sursa: Spitalul Judeţean

10 comentarii

  1. Stefan din sm Răspunde

    Bravo!!!!!!!.

  2. Vasile Răspunde

    Dumnezeu sa-i dea sanatate doctorului cristian rusu si familiei sale !

    • Unu' Răspunde

      Văsălică, dacă tot îl respecți pe domnul doctor, nu era mai frumos să-i scri numele cu majuscule (litere mari!) așa cum era normal?

  3. Gyuri Răspunde

    Dumnezeu sa-i dea sanatate doctorului Bgdan Feciche si familiei sale !

  4. ombre Răspunde

    fellicitari

  5. Carmen Răspunde

    Feciche=Fecske. Ce corcitura mai e si asta?

    • Frank Rizzo Răspunde

      Așa-zisa/zisul Carmen asta nu da dovada decât de imbecilitate cronica pentru care nu exista decât un singur leac: cutia de lemn bătută in cuie pe veci.
      Bogdan este un om deosebit, îl cunosc personal iar in afara de cuvinte de lauda pentru cera ce face și este nu se cade a spune altceva.
      Pentru un oraș ca Satu-Mare venirea lui Bogdan din Cluj nu este numai una cu caracter personal dar și o binecuvântare pentru cei care-i ajung la cabinet.
      A fi ignorant și a spune lucruri cretine fără pic de creier despre un așa om nu denota decât lipsa de ultimi neuroni și multă prostie dobândită natural Carmen drag și-ți mai spun ceva: îți doresc ție și întregii tale familii sa ajungeți a avea nevoie intr-o zi de serviciile profesionale ale acestui medic strălucit care înainte de toate este un adevărat domn și care n-ar tine cont de originea numelui nimănui/cuiva atunci când este vorba de a salva vieți.
      M-a opresc aici pentru a nu intra in alte detalii legate de acest subiect.
      Bogdane îți doresc numai bine și ție și familiei tale. Salutari tuturor.
      FR

  6. Garuboz Răspunde

    Tu femeie (la figurat nu la propiu) chiar nu stii ce este bunul simt?Acesti medici sant o binecuvantare pentru multi bolnavi din judetul nostru si nu numai asa ca tie nu cred ca-ti este permis s-a iei numele nimanui in deradere.S-a stii ca stiu ce vorbesc am fost pacientul lor si ma rog lui Dumnezeu s-a dea sanatate lor ,familiilor lor si intrgului colectiv de la urologie.Dumnezeu sa-i aiba sub ocrotirea Lui! Doamne juta!

  7. Vasile Răspunde

    I-mi cer mii de scuze sunt vinovat!

    • Unu' Răspunde

      Nu-i cazul, trebuie doar să fii olecuță mai atent! Oamenii ăștia chiar merită respectul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.