Ultima actualizare: azi, 10:37

Locale

Cum îmi stabilesc bugetul pentru achiziţia unei maşini second hand

Orice actiune incepe cu un gand, care duce mai apoi la un plan. Iar o buna planificare ia in calcul un anumit buget, in special daca este vorba de achizitionarea unui produs sau serviciu. Cand ne referim la masini, costul de achizitie poate sa fie destul de mare, de aceea o planificarea detaliata este foarte importanta.

Indiferent de tipul masinii dorite, de fabricant, daca este noua sau la mana a doua, daca foloseste combustibili fosili sau este in totalitate electrica, trebuie sa incepi cu suma de bani pe care o ai deja si pe care esti dispus/a sa o investesti ca avans in viitoarea ta masina. Cei mai multi aleg sa economiseasca un an sau mai multi inainte de a-si cumpara o masina; cu cat avansul este mai mare, cu atat creditul este mai mic.

Cauta acele masini care se incadreaza in bugetul tau

Daca nu ai posibilitatea de a economisi, sau nu vrei sa astepti cativa ani pana strangi o suma decenta de avans, te poti reorienta la o masina second hand. Atentie insa, exista masinisecond hand mai scumpe decat alte masini, din clase inferioare sau de alt tip, si care sunt noi. Trebuie sa iei in calcul acele autoturisme la care te pretezi din punct de vedere financiar.

Daca vei cumpara masina, va trebui sa suporti toate cheltuielile cu aceasta. Daca o iei in leasing, multe dintre cheltuieli vor ramane in sarcina proprietarului de drept si anume, a societatii care iti da dreptul de utilizare a masinii. Deci o alta recomandare este sa nu te incanti doar la un pret mic al unei masini relativ bune, pentru ca o data cu masina, vin si cheltuielile de intretinere, reviziile anuale, schimburile de ulei etc.

Stabileste o limitasuperioarasi nu o depasi

Pentru a evita certurile cu partenerul, dar si propriile tale batai de cap si remuscari, este bine sa stabilesti un interval al bugetului. Adica nu neaparat o limita peste care sa nu treci, ci mai degraba un interval. Daca ai mai planificat achizitii importante, stii despre ce este vorba. Oricat ai incerca sa nu depasesti bugetul la renovarea unei case sau chiar si atunci cand pleci in excursie, pur si simplu nu poti. Nu ai cum. Materialele se scumpesc sau trebuie sa mai iei niste suveniruri si pentru colegii de la serviciu. In concluzie, sari peste linia impusa. Dar daca te bucuri de larghetea unui interval, este mai simplu. Ai grija, totusi, cu limita superioara.

Asadar, daca doresti sa cumperi o masina, bugetul tau trebuie sa contina pretul de achizitie a masinii, taxele si impozitele pe care va trebui sa le platesti chiar de la inceput statului, diverse taxe solicitate de institutia de credit, daca iei masina in rate, taxa de revizie generala, daca este vorba de o masina second hand, prima de asigurare si cativa bani pusi deoparte pentru eventualele reparatii neprevazute.

Sursa imagini: leasing-auto.com.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.