Ultima actualizare: azi, 16:46
Locale

Luminătorii satelor 2018. Personalităţi premiate

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean a organizat sâmbătă 23 iunie în Piața 25 Octombrie Satu Mare, în cadrul Festivalului Vinului cea de-a VIII-a ediție a Galei de premiere „Luminătorii satelor”.

În cadrul acestui eveniment au fost premiate personalităţile locale care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea spirituală a localităţilor din care provin.  

Acest eveniment este extrem de relevant pentru conturarea profilului identitar al acestor meleaguri. Sunt evidenţiaţi oamenii care prin eforturile lor au luminat viaţa culturală a comunităţilor din care provin, de a recunoaşte public meritele acestor oameni.

Luminătorii satelor au fost şi vor rămâne modele pentru toţi cei care pot conştientiza utilitatea unor asemenea demersuri culturale. Judeţul Satu Mare este singurul din ţară care organizează o manifestare de acest gen prin care sunt celebrate valorile culturale şi spirituale de pe întreg cuprinsul judeţului.

 

Prezentare „Luminătorii Satelor” ediția a VIII-a – 2018:

  1. ALEXANDRESCU NICOLAE sat Medișa com. Viile Satu Mare

S-a născut la 14 ianuarie 1961 la Satu Mare. Și-a început cariera artistică în anul 1979, la Ansamblul profesionist ”Țara Oașului”, apoi a făcut parte din formația de dansuri a IPA Satu Mare.

În 1984 devine dansator la Casa de Cultură a Tineretului Satu Mare.

Alături de consătenii săi din Medișa a câștigat în 1986, Premiul Bruckenthal de la Sibiu, pentru cel mai autentic dans tradițional.

A activat în cadrul Ansamblului ”Doina Someșului” de la Clubul UNIO, iar actualmente activează la Ansamblul ”Cetatea Codrului” din Ardud și la formația de dansuri ”Dănțăușii Codrului” din Cuța și Soconzel.

A înființat în satul Medișa un Muzeu Etnografic în clădirea fostei școli.

A efectuat alături de colegii de la diferite ansambluri, mai multe turnene în țară și peste hotare, bucurându-se de unanima apreciere a publicului îndrăgostit de folclor.

  1. CORZAN ANA – CERTEZE

Născută la 14 ianuarie 1958 la Certeze. Este păstrătoare a tradițiilor oșenești pe care le-a deprins de la mama sa.

Este împletitoare de mirese, confecționează clopuri oșenești,  mărgele de zgardă, costume populare oșenești, în general tot ceea ce este legat de portul tradițional oșenesc.

Mama ei a învățat-o pentru prima dată, încă la vârsta de patru ani, să înșire mărgele pe ață, apoi a deprins meșteșugul țeserii covoarelor populare, a învățat să toarcă lâna, îndeletniciri arhaice, moștenite din străbuni.

Ana Corzan pregătește hainele mirilor dar ea îi și îmbracă în ziua nunții.

Este cunoscută în toate satele Oașului pentru priceperea ei.

Se implică și în activitățile culturale desfășurate la Casa Muzeu din Certeze, unde îi întâmpină pe oaspeți cu bucate tradiționale și un pahar de pălincă oșenească și le prezintă în detaliu, gospodăria oșenească tradițională.

3.CIOCAN IOAN  – ORAȘUL NEGREȘTI OAȘ

Născut la 6 februarie 1955 la Certeze. Aici și-a făcut școala elementară, apoi Liceul din Negrești Oaș, definitivându-și studiile superioare la Timișoara și București.

În clasa a V a a prezentat un spectacol folcloric oșenesc la București, pentru Televiziunea Romînă.

A fost nelipsit apoi, până la terminarea liceului din formațiile de dansuri oșenești din școala generală și liceu.

Domnul Ciocan a organizat un muzeu etnografic particular la pensiunea domniei sale din Negrești Oaș,  alcătuit din obiecte tradiționale care provin din familia sa dar și multe altele pe care le-a adunat de-a lungul vremii.

Actualmente este administratorul Muzeuluui în aer liber al Țării Oașului căruia i-a dat o altă față.

Este iubitor al tradițiilor și foclorului oșenesc, fiind unul din adevărtații susținători ai tradițiilor autentice.

4.CSASZAR ADALBERT  – COM. TURULUNG

Cszaszar Adalbert s-a născut în comuna Turulung. Studiile primare le-a urmat în comuna sa natală, iar liceul la Satu Mare. În copilărie învață să cânte la acordeon, iar mai târziu și la chitară. Studiile universitare le-a urmat în Timișoara, unde și-a aprofundat studiile muzicale și a cercetat și și-a însușit limba șvăbească vorbită în localitățile germane din Banat.

Din tinerețe a fost un animator al tradițiilor populare șvăbești din Turulung și după schimbările din 1989 devine profesor de limbă germană la Colegiul Național ”Kölcsey Ferenc” din Satu Mare. Pe lângă predarea limbii germane caută să insufle dragostea și respectul elevilor pentru tradițiile și obiceiurile șvăbești din zona Sătmarului. A organizat Grupul Coral de limbă germană în cadrul Colegiului ”Kolcsey Ferenc”, precum și o formație de dansuri șvăbești în localitatea sa natală. Cu aceste formații a participat la diferite manifestări culturale și festivaluri în județ și în țară.

Este un organizator și activist important în cadrul Forumului German din Satu Mare fiind prezent la toate evenimente culturale germane organizate în județul Satu Mare.

 

5.Elek György – localitatea Petin, comuna Păulești

Jurnalistul Elek György s-a născut la data de 11 octombrie 1958, în localitatea Petin. Studiile elementare le-a făcut în satul natal și aici a trăit până la vârsta de 30 de ani. A participat în  permanență la activitățile culturale organizate de școală, biserică și de căminul cultural din localitate, dar nu s-a mulțumit cu nivelul calitativ specific acelor vremuri, ci a căutat alte formule novatoare de expresie literară și artistică.

A început să scrie și să monteze piese de teatru, a organizat spectacole culturale readucând  la viață valorile tradiționale ale satului său natal.

Oriunde l-au  purtat cărările sorții și ale vieții, afecțiunea, sentimentul pentru satul său natal au rămas neștirbite.

În calitate de jurnalist a realizat nenumărate reportaje despre viața culturală și manifestările religioase ale bisericilor, atât din regiunea natală cât și din întreg județul Satu Mare.

De multe ori, s-a implicat în acțiuni de cercetări ale istoriei locale, criticând la unii autori  superficialitatea, lipsa de obiectivitate și a unei documentații minimale, care fac afirmații ipotetice ori hazardate, în elaborarea monografiilor localităților.

Împreună cu preotul reformat, Genda Arpád Szabolcs, a organizat lansări de carte, comemorări istorice. De asemenea, în colaborare cu psihologul Fleisz Kinga a realizat o suită de prelegeri despre viața spirituală a comunităților.

Elek György  mărturisește că modelatorul culturii este mediul și condițiile în care trăiește individul și se nasc operele de artă, cele care sunt adevărate comori spirituale. Omul poate părăsi mediul în care a crescut dar vrând- nevrând, este marcat de amprenta spirituală a comunității,  cea care s-a înfiripat nevăzut în gândurile și valorile sale,  în egoul și identitatea sa. Cu cât este mai mare bagajul de experiențe, amintiri, sfaturi și cunoștințe moștenite din copilărie, cu atât vom fi adulți mai bogați ,mai împliniți, mai credibili, în fața generațiilor viitoare.

 

6.Preot Ilonczai Zsombor – satul Bercu comuna Lazuri

 Preotul reformat Ilonczai Zsombor s-a născut la Satu Mare în data de 3 August 1979. Studiile și le-a făcut la Școala Generală Nr. 3 Satu Mare și Liceul Teologic Reformat Satu Mare, apoi la Institutul Teologic Protestant din Cluj Napoca, devenind preot reformat. Sfinția sa deține și un masterat, specialitatea Limba Română și Engleză la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad.

În prezent este preot paroh reformat în localitatea Bercu, județul Satu Mare. Dintre activitățile culturale importante am aminti faptul că în anul 2008 a înființat Asociația ”Trei Hotare” și o trupă de teatru de amatori,  ”Boross Sándor” precum și Cercul de Folclor Muzical (Cântece Populare).  În anul 2012 înființează formația de dansuri populare maghiare ”Lehajlo Rozmarin”. Participă în mod constant la manifestările culturale din localitate și din județ, la evenimente laice și bisericești. Formațiiile culturale coordonate de părintele Ilonczai sunt alcătuite din copii, adolescenți și adulți, în ideea prefecționării reciproce și să devină astfel, fiecare dintre ei exemplu, unul pentru celălalt în competiția pentru ridicarea calității prestației artistice.

 

  1. Nicolae Turău-Carei 

 Nicolae Turău este născut și crescut în Tășnad, iar în prezent locuiește în Carei.

A început dansul popular înca din tânără pruncie, la ansamblul Codrulețul din Tășnad, iar în perioada noiembrie 1987 – ianuarie 1989, a activat la ansamblul Ciocârlia din București. După întoarcerea acasă, și-a continuat activitatea la Codrulețul, pâna în iunie 1990 când a intrat în structurile poliției române.

În perioada  2001-2006, a colaborat în calitate de coregraf cu ansamblul Ceatăra din Carei.

După întreruperea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu luna septembrie 2017, a reluat activitatea artistică, de aceasta dată la Scoala Gimnazială din Comuna Santău, unde cu sprijinul d-nei învațatoare Crina Rus și d-nului director Ciprian Balog, a pus bazele ansamblului artistic VATRA.

După doar 6 luni de activitate, a participat la bătălia miniansamblurilor folclorice, concurs organizat și desfășurat în cadrul emisiunii La Măruță de la Pro TV, unde cu ajutorul voturilor satmarenilor  a ajuns în finala concursului, ocupând în cele din urmă locul 2.

De la înființare și pânâ în prezent a reușit să adune un nr. de 40 de copii pe două categorii de vârste. 18 copii sunt în grupa de vârstă 6-10 ani, iar 22 de copii au vârste cuprinse între 12-17 ani.

De curând, a participat la emisiunea Muzica și Voie Buna de la Nord Vest TV-realizator Dumitru Timerman.

A mai participat la festivaluri (Danțul mânânțăilor-Satu Mare, Dragu-mi cântu și jocul- Tășnad), dar și la alte evenimente (zilele comunei Pir, Ziua comunei Santău, evenimente private).

 

  1. SABĂU LUCIA – sat Mădăraș, oraș ARDUD

Szabo Lucia  născută în sat Rătești, județul Satu Mare, cu domiciliul în sat Mădăras (Oraș Ardud), județul Satu Mare și-a început activitatea artistică ca interpretă de muzică populară încă din clasele primare, cântând la toate festivitățile școlare pe parcursul anilor de studiu.

Primul turneu l-a efectuat în anul 1975 în Belgia la Festivalul de datini și obiceiuri la care au participat mai multe țări.

A obținut Mențiune la Festivalul “Maria Tănase” din Craiova.

A obținut Premiul cultural în anul 1996 pentru interpretare muzică populară acordat de Inspectoratul pentru cultură a județului Satu Mare.

Premiul I la Festivalul Concurs al formațiilor și interpreților de folclor organizat de Centrul Județean al Creației Populare Satu Mare și Inspectoratul pentru Cultură al Județului Satu Mare.

A participat la Festivalul “Trandafir de la Moldova” din Iași, la Festivalul “Cântecele munților” la Sibiu, la Festivalul Folclorului Codrenesc Oțeloaia, la Festivalul Folcloric “Sâmbra Oilor”, la Festivalul “Cetatea Codrului” din Ardud.

A participat la diferite emisiuni de televiziune printre care ” Tezaur folcloric”, a participat la filmul documentar “Zestrea românilor” realizat de Televiziunea TVR2 , a  avut o frumoasă activitate la Ansamblul Cununița cu care a participat la evenimente culturale în țară, iar în străinătate putem aminti turnee în: Italia, Ungaria,  Bulgaria, Rusia, Olanda.

 

9.VARGA GABRIELLA  – LOCALITATEA SER COM. BOGDAND

După finalizarea studiilor pedagogice, Varga Gabriella a devenit educatoare în localitatea Ser, comuna Bogdand. De cinci ani încoace, împreună cu Antal Mária a organizat și conduce formația de dansuri populare ”Széri Kukurók” ( ”Covrigii din Ser”).

Împreună cu ansamblul din Ser a participat la nenumărate spectacole în Satu Mare (Rusaliile Roșii, Zilele Partium ș. a.).

Cei din Ser sunt invitați cu ocazia zilelor comunelor, participă la tabere de dansuri populare în județele Bihor, Cluj și Sălaj. Formația de dansuri populare se implică în organizarea manifestării culturale, ”Întâlnirea internațională a Staroștilor” care are loc în localitatea Ser în prima decadă a lunii februarie, în fiecare an.

Varga Gabriella este mândră de performanțele formației de dansuri și speră ca această  stare de entuziam și iubire față de folclorul maghiar să contribuie la menținerea tradițiilor, încă mai multe decenii de acum înainte, și la Ser.

 

 

  1. MIHAI ZELE – BIXAD

Mihai Zele s-a născut la 24 iunie 1964, chiar în ziua de Sânziene, La Bixad. De mic copil începe să cânte, să țâpurească și apoi a cântat la zongoră.Între timp învață să cânte și la ceteră. A crescut odată cu cântecele Oașului, pe care le-a iubit dintotdeauna.Între anii 1986 – 1990 a fost angajat al Ansamblului profesionist ”Țara Oașului”, apoi a devenit colaborator al Casei de Cultură Negrești Oaș.

Timp de zece ani, între 2000 – 2010, a fost director al Căminului Cultural din Bixad unde a înființat ansamblul ”Țara Oașului” Bixad, unul din grupurile folcorice cele mai valoroase din județul nostru și nu numai.

A înființat ansambluri folclorice și la Batarci și Boinești. Actualmente este angajat la Casa de Cultură Negrești Oaș, unde activează ca solist vocal și instrumentist.

De-a lungul vremii a participat la numeroase festivaluri folclorice din țară și străinătate, iar petnru virtuozitatea sa, a fost răsplătit cu mai multe premii și distincții.

A cântat în toate satele oșenești cu prilejul diferitelor evenimente private sau publice, fiind apreciat și recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni ceterași ai Oașului.

 

  1. SERGIU STOICA – IN MEMORIAM – COM. CRAIDOROLȚ

Component de bază al Ansamblului Folcocric al Județului, ”Doruri sătmărene”, Sergiu Stoica, originar din comuna Craidorolț, s-a evidențiat prin talentul și dragostea sa pentru folclorul sătmărean, pe care l-a slujit până în ultima zi a scurtei sale vieți.

A deprins cu repeziciune tainele dansului popular autentic codrenesc și oșenesc și a participat la nenumărate spectacole pe plan local, național și internațional, contribuind astfel la consolidarea faimei județului nostru.

Coleg inimos, modest și harnic, Sergiu a devenit repede un model pentru cei din jur, impunându-se prin calitățile sale native și prin setea sa de autodepășire.

În semn de omagiu pentru activitatea sa exemplară pusă în sluijba culturii sătmărene, i se acordă titlul de LUMINĂTOR AL SATELOR – IN MEMORIAM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.