Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

PNL Satu Mare: Pionul 2 = bani în plus la pensie. Pilonul 2 este necesar

Pilonul 2 înseamnă bani mai mulți la pensie, în plus peste pensia de la stat, pentru cei care au astăzi maxim 45 de ani. Sunt bani pe care statul îi ia deja din salariul sau venitul tău și pe care o firmă administrator de fond (un fel de firmă de asigurări) îi investește ca să ai un profit, adică o pensie în plus.

Contribuția ta la Pilonul 2, dacă ai sub 45 de ani,este astăzi în cuantum de 3,75% din salariul brut. Ea se scade din cei 25% contribuție totală la CAS, fiind banii virați automat în contul tău individual de la firma administrator de fond (un fel de firmă de asigurări).

​Cetățenii pot beneficia de banii din Pilonul 2 la împlinirea vârstei de pensionare la 65 de ani, fie într-o singură tranșă, fie eșalonat, în funcție de opțiunea titularului. Acești bani pot fi lăsați moștenire în cazul în care titularul nu beneficiază de ei. Pilonul II este important, deoarece viitorii pensionari pot avea un venit suplimentar, O A DOUA PENSIE,  în mod complementar cu pensia pe care o vor primi de la stat.

​Coaliția actuală de la putere, PSD-ALDE, vrea cu orice preț să distrugă acest fond de pensii private. În cursul anului 2017, guvernanții au adoptat o strategie prin care doreau scăderea contribuțiilor la Pilonul 2 (deci mai puțini bani pentru tine),  iar, mai apoi, naționalizarea acestuia, prin emiterea în Noiembrie a OUG 82/2017. Acest lucru nu semnifică taxe mai mici și nici nu aduce nicio compensare pentru actualii salariați, ci doar o scădere a sumei tale investite în Pionul 2 și doar mai mulți bani pentru ei ca să-și acopere cheltuielile aberante de la buget.

​Într-o declarație la un post TV, acum câteva zile,  doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, a precizat că a fost luată o decizie în privința acestui subiect, iar Pilonul 2 va deveni opțional. De fapt este vorba de o modalitate de a-i păcăli pe români și de a le complica viața cu birocrație, pentru că în final puțini vor avea timp să treacă prin toate procedurile și hârțoagele care să le permită să beneficieze din nou de Pilonul 2.

​​PNL susține în totalitate păstrarea Pilonului 2 și a depus un amendament pentru modificarea OUG 82/2017 pentru a creștecontribuția la Pilonul 2, de la 3,75% la 6%, și apoi la 8%. Adică invers decât vrea PSD.

Dacă amendamentul este acceptat, PNL va vota pentru adoptarea OUG 82/2017, iar dacă nu – împotrivă.

Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul 2 de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016. După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2017 şi a scăzut la 3,75% de la 1.01.2018. Adică PSD distruge deja Pilonul 2 de pensii de când este la guvernare.

Vă îndemnăm să redactați scrisori către Guvernul României și să puneți presiune pe parlamentarii puterii, pe parlamentarii sătmăreni ai coaliției de guvernare pentru a nu se atinge de banii dumneavostră din Pilonul 2! De asemenea, vă rugăm să sprijiniți inițiativa PNL, semnând petiția online pe site-ul pnl.ro/petitie.

PNL Satu Mare

2 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    Sa fie optional !! nu niste trnantori sa stea sa le vireze statu banii…sa ia salarii ..comisioane si cant o sa trebuiasca sa plateasca pensiile ..peste 20 -30 de ani sa dea faliment. Cum raspund administratorii daca banii se topesc ? Am auzit ca au bagat banii la o televiziune care are si cablu si telefonie .. si s-au cam pirdut sute de milioane

  2. cârcotaş Răspunde

    Numai Albu putea redacta un astfel de text.Una la mână că dacă eşti înscris la pilonul 2 nu mai iei pensie întreagă de la stat ci doar puţin, în corelare cu ceea ce contribui.Doi la mână,dacă PSD-ul mai trânteşte ceva măsuri ,,economice”(pentru că poate) suma aflată în cont se devalorizează cu inflaţia.Dacă ar fi din nou inflaţie galopantă toţi banii se duc pe apa sâmbetei ca cei pentru Dacii.Trei la mână,dacă vrei pensie anticipată Pilonul 2 nu o oferă.Patru la mână,cei care aveau 40 de ani sau mai mult la intrarea în pilon vor face o acumulare destul de mică,petru că şi salariile sunt mici şi timpul în care banii fac dobândă e mai mic.Patru la mână,pensionarii de stat vor primi bani de la buget pentru completarea pensiei(cum se întâmplă acum) iar cei din Pilonul 2 nu.Cinci la mână….Oricum PSD-eii sunt ticăloşi în intenţiile lor deci şi comunicatul are dreptate pe această latură.Dar de priceput nu pricep nici unii nici alţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.