Ultima actualizare: ieri, 21:44

Locale

Zeci de mii de porci, sacrificați din cauza pestei porcine! Specialist: ,,Virusul a fost provocat!”

Epidemia de pestă pocină din ultima perioadă afectează afacerile fermierilor, care sunt nevoiţi să sacrifice mii de animale. Fermierii români sunt afectaţi din pricina numărului mare de porci pe care sunt nevoiţi să îi sacrifice, anunţând că îşi vor închide afacerile. Întreaga situație a fost pe larg dezbătută de specialiști, iar unii dintre ei au înaintat o ipoteză șoc: focarul de pestă porcină africană ar fi fost provocat!

Fermierii au avertizat că peste 65.000 de porci urmează să fie sacrificaţi la nivelul ţării din cauza virusului pesta de porcină africană care a fost depistat în judeţe precum Satu Mare, Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, cel mai recent focar depistându-se miercuri în judeţul Sălaj, acest lucru urmând să influenţeze creşterea importurilor. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat că fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autorităţile sunt vinovate pentru extinderea focarelor.

„Cred că acest focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era şi o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor şi-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor“, a declarat Dragoş Frumosu, citat de Ziarul Financiar.

„Acum, dacă stau să mă gândesc că acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem să credem, logic? Sau instituţiile statului nu şi-au făcut datoria şi nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijenţă din partea autorităţilor, fie o transmitere zonală la nivel de judeţe“, a adăugat Frumosu.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene, în primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 de milioane de euro în aprilie 2018, iar în anul 2017, românii au mâncat carne de porc provenită din import în valoare de 475 de milioane de euro.

Miercuri, ANSVSA a anunţat că un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în judeţul Sălaj, la două cadrave de poci mistreţi găsite într-o pădure din comuna Măierişte care se află în apropierea limitei de judeţ dintre Satu Mare şi Bihor.

Sursa – Ziarul Financiar

 

24 comentarii

  1. Jan Răspunde

    Sa nu uitam ca noi am fost primiti in UE ca tara “de mincatori” nicidecum ca tara de producatori.
    Este chiar o “neobrazare” din partea noastra sa incercam sa producem mincare , eventual s-o si exportam.
    Noi trebuie sa cumparam carnea produsa in vest, sa le marim lor profiturile nu sa facem noi profit.
    Vai ce-am ajuns !?

  2. Andrei Baciu Răspunde

    SRI-ul ce face ???Ii pazeste casele lui Iohannis ???Cauta averea lui Dragnea?

  3. Alex Răspunde

    Miza e mare, probabil ca se incearca scoaterea Romaniei de pe harta producatorilor de porci, fiind mai slab protejata. Si eu as recomanda Serviciilor sa-i spioneze pe porci cu doua sau mai multe picioare, poate vor da de urma pestelor sau a muiesmanilor.

    • y Răspunde

      Așa o fi, dar atâta vreme cât procesatorii noștri authtoni prelucrează în mare parte carcasă de import eu personal nu știu unde ajunge porcul produs la noi.

  4. Ong Răspunde

    Nu trebuia tinut ín mizerie porci , atunci nu primea tot fe de boli.

  5. y Răspunde

    A început acum mai bine de 10-12 ani cu boala vacii nebune. Nu era nimic nou pentru că boala care se transmite într-un fel și la om a fost documentat acummai bine de 100 e ani la triburile papuașe la care copiii și femeile mâncau resturile inclusiv măduva osoasă care este vectorul de transmisie a bolii. Cum au abandonat acest obicei cum a dispărut boala. Interesant! La vacă a apărut because mâncătorii de rahat occidentali dădeau (sau mai dau și acum) sub formă de făină proteică orice, inclusiv mortalități. Ca nu cumva să se irosească ceva. Apoi apare gripa asta la porci imediat după scandalul cu bala vacii nebune (ca nu cumva să rămână în urmă cu ceva) la ceva ferme în Mexic. Rad de pe fața Pământului toată ferma (destul de mare) și apoi liniște mulți ani încoace. Bine, boala aia nu era pesta africană care a apărut acum recent. Mai apoi vine gripa aviară, când orice mortalitate aviară era declarată gripă. Aveam peste 200 de focare la un moment dat. Vine UE, ne dă peste nas (asta fiind înainte de aderare la UE) și brusc dispare gripa. Interesant!

    • matroz Răspunde

      @y:deci daca bietii papuasi nu mai mancau maduva de la vaci,boala nu se propaga?Omul propaga boala,sau ce ai vrut sa zici?Si eu sunt convins ca se joaca cineva cu produsele contingentate de CE.Cum am cerut voie sa dam subventii substantiale in agricultura, cum porcii nu sunt buni!Ce vor gasi daca creste productia de lapte sau chiar natalitatea poprului?

      • y Răspunde

        @matroz, boala se propagă prin consumul de măduvă și de alte chestii moi (inclusiv creier) infestate. La vaci se dădea/se dă orice rest pentru ca să crească cantitatea de proteine introdusă în dietă pentru o creștere mai rapidă. Adică dau la vacă carne și derivate!!! Vacile se infestau prin consumul de măduvă introdusă în furaj! La papuași boala se cheamă kuru și e în legătură cu sindromul Creutzfeldt-Jakob.

  6. Florin Răspunde

    Normal ca a pornit de la cineva. Se fac experimente in toata lumea. Uitati-va cât au de suferit africanii cu tot felul de maladii. Sunt folosiți drept cobai de marile puteri. În câțiva ani nu va mai fi voie să se crească porci in gospodăriile de la sate si vom fi nevoiți să cumpărăm totul din magazine. Veti vedea. Asta se încearcă.

  7. Rodica Răspunde

    Deja consumam toate reziduurile Europei , si nu numai ! Importam ficat din Brazilia , carne de vita din Argentina , miel din Australia si exemplele sunt multe . Noi toti suntem vinovati , in masura in care cumparam aceste produse , in loc sa-i incurajam pe producatorii nostri ! Luam toate produsele congelate de provenienta ciudata si cu termen de valabilitate a la long ! Cat de proaspete si sanatoase pot fi ? Si-atunci ne plangem si lamentam , in loc sa dam de pamant cu cei responsabili de acest lucru ! Politicieni , guvernanti si alti intrusi cu diverse interese ! Vine U.E. si ne ararta obrazul pentru tot felul de nimicuri si noi cuminti plecam capul si executam ce se cere ! Cine sa puna picioru-n prag ? Viorica , care habar n-are pe ce lume traieste ? Cred ca nu stie nici capitala Romaniei la cate ineptii scoate pe zi !

    • Norick Răspunde

      “in loc sa-i incurajam pe producatorii nostri ” Aici la Unicarm , sau la Ave Impex te-ai gandit ??
      Nu de alta , dar mai bine ceva din Australia ( desi eu personal inca nu prea am vazut pe rafturi produse de acolo ) decat ceva “tentativa” de la Lucuţ …
      P.S. apropos oare ce cauta camioanele “producatorilor nostri” zilnic in vama Petea ? Si ce interesant , ca la iesire este gol camionul…. :-)))))

      • y Răspunde

        @Norick, din păcate așa e, marea firmă cu de toate din Vetiș procesează cel puțin 70% din afară iar țăranul nu poate preda la el porcul pentru că nu e standard. Adică linia de tranșare este reglată la o dimensiune și nu poate tăia la randament maxim porci de diferite dimensiuni. Iar ce bagă în produse ….. Și nici de la Ave nu cumpăr, puii sunt plini de medicamente că le obligă veterinarii. Este un fel de ”gumi cu aspect și culoare de carne”. Eu am găinile mele, nici nu se compară. Dar din păcat încet-încet nu mai știi ce să cumperi, dacă inclusiv mulți piețari se aprovizionează de la supermarket … Noroc că îi cam cunosc.

        • matroz Răspunde

          Acolo nu e numai problema carnii-autorizarea abatoarelor este ceva de neimaginat.Procesarea este mai usoara cu carcase din Polonia sau ungaria etc.Problema este la fel la lapte.Aduc lapte mai usor din Ungaria si alte tari,dar in speta din Ungaria,pentru ca e mai ieftin, producatorii fiind sustinuti financiar,asa cum au negociat cu UE.Colectarea interna a mult mai scumpa!

          • y

            @matroz, adică nu ne vinem țara, doar așa pe bucățele.

      • Rodica Răspunde

        Daca zic producator nu e una si aceeasi treaba cu …. procesator ! Unicarm-ul nu produce ci achizitioneaza carne (ca si Ave , uneori) , chiar si de prin vecini ! Insa la noi nu e pus la punct un sistem care sa se bazeze pe centre de achizitii de la tarani(si nu numai) , fiindca nu se respecta standardele europene ! Se prefera achizitia de carcase de porc de pe oriunde , numai de la localnici nu . Zoli Husi de unde aduce carcasele ? Carmangeria de langa piata mare (Waberer sau cam asa ceva) a luat in plin sezon (iarna) carne de la …Metro ! Cam asa stau lucrurile ! De Ave nici nu mai zic, sunt campioni la tratat puii cu antibiotice si hormoni de crestere !

  8. Jan Răspunde

    Dna Rodica nu Viorica trebuie sa puna piciorul in prag ci Johannis.
    Am votat cu totii (aproape) un neamt gi dindu-ne ca va sta cu “matusa-sa” Merkel, ca va baga Rominia in Schengen etc, etc.
    Mare dezamagire.
    Sintem fii ploii, din pacate

    • Pulanndos Răspunde

      Esti varza! Avem guvernare semiprezidentiala. Nu cred ca stii ce inseamna.

    • Unu' Răspunde

      Stimabile, care sunt prerogativele președintelui? Poate OBLIGA parlamentul sau guvernul să dea o lege sau OG? NU!
      Dar viorica-analfabeta, ar putea, dar nu știe sau nu vrea dragnea! Parlamentul la fel, e ocupat cu avoratrea de legi anti popor pentru a-l scăpa pe infractorul dragnea!
      Înainte de a acuza, informează-te!

    • Rodica Răspunde

      Cred ca esti pe aceeasi lungime de unda cu … Viorica ! Nici aia nu stie ce atributii are , dar nici tu nu le cunosti pe ale presedintelui ! Adica Iohanis conduce guvernul asta de analfabeti si nescoliti ? Si-apoi de cate ori a cerut demisia premierului si a vorbit singur ? Ce e adevarat , e faptul ca nici Iohanis nu face mare lucru , el fiind mai mult ocupat cu deplasarile ….. personale (in interes de serviciu )si de achizitionarea de case ! Ghinion , cum s-ar zice , numai ca e ghinionul nostru ca ne-am pricopsit cu asemenea conducatori!

  9. Norick Răspunde

    @y, @matroz :pe tema asta chiar, ca avem dreptate cu toții.. ? ?
    Ne de UE de mãncare și peste 10 – 20 de ani vom fluoresca la noapte… ? ? ?
    Weekend placut sa aveți.!?

    • matroz Răspunde

      @Norik:medicul ii recomanda lui Bula(personaj romanesc) sa nu fiu acuzat-sa manance peste pentru potenta!Raspunsul e asemanator la ce spuneai mai sus:Domn”doctor”eu vreau sa f.t nu sa luminez noaptea !
      Daca ma prinde Gil,iar ma sanctioneaza pentru …Bula!Seara buna si voua!

  10. nespecialist Răspunde

    Asta da specialist + jurnalist. ,,Virusul a fost provocat”. Nervos virus…

    • y Răspunde

      Știi și SIDA este un fel de virus artificial testat pe primate și scăpat din labratorul de cercetare prin anii 80. Nu vrea să recunoască nimeni. Pe ruși îi văd în stare să elibereze mistreți infestați doar așa ”de plăcere”. Au mai făcut ei tot felul de experimente nu ar fi ceva nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.