Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

FOTO. Din Satu Mare în Siberia! Doi sătmăreni pornesc cu mașina spre capătul lumii

Doi sătmăreni pornesc în această toamnă în călătoria vieții lor. Bertici Attila și Bertici Norbert, tată și fiu, se pregătesc să exploreze tărâmul înghețat al Rusiei – Siberia (Vladivostok). Traseul configurat trece prin 17 țări și însumează nu mai puțin de 27.000 de kilometri.

Marea expediție în care vor porni cei doi sătmăreni va începe în toamna acestui an și se va încheia undeva la sfârșitul anului. ,,O expediție pe care o planificăm de circa doi ani. Pornim la drum din Satu Mare în toamna-iarna anului 2018. Traseul configurat trece prin 17 țări. Parcurgem 27000 de kilometri în 45 de zile cu o mașină mică (autoturism), foarte puțin modificată”, au declarat cei doi aventurieri.

Bertici Attila și fiul său, Norbert, vor porni în aventura vieții lor pe la sfârșitul lunii septembrie și vor parcurge zeci de mii de kilometri, prin țări precum Mongolia, Kazahstan, Kîrgistan sau Uzbekistan.

 

41 comentarii

  1. Unu' Răspunde

    Wow! Asta da aventură!
    Felicitări și multă baftă!

  2. y Răspunde

    Nici un apărător al patriei nu comentează că harta este în maghiară ca și la capacul de canal? Mare minune!
    Hajrá fiúk!

    • Un Aparator al Patriei Răspunde

      Te-ai trezit tu destept sa incerci sa pornesti dispute..
      Felicitari!

      • y Răspunde

        Disputa e doar în capul tău, eu doar am constatat.

        • Tot eu Răspunde

          Abtine-te de la constatari de genul, nu fac decat sa porneasca asa zisa disputa romano-maghiara (exact ce s-a intamplat mai jos). Nu a comentat nimeni pentru ca probabil nu era nimeni curios de acea treaba, dar pe tine te-a mancat in palma ca nu aveai ce scrie, nu aveai cu cine sa te iei in gura..
          Si cu asta dragul meu inchei aceasta conversatie.
          Vreau doar sa iti spun ca nu e neaparat sa fie tot timpul ura intre romani si maghiari, sa fie cearta, convietuim de atatia ani si vom convietui in continuare. Hai sa fie o convietuire linistita si plina de respect. Fa-ti o zgarietura pe mana si vezi ca sangele tau are aceeasi culoare cu a oricarui alt om, nu esti diferit doar pentru ca esti roman, maghiar, slovac, islandez. Esti om, sa nu uiti asta, sa nu iti uiti OMENIA! Asta ne separa de animale..
          Te salut! In cazul in care te-am suparat, n-a fost cu intentie.

          • y

            Nu e nici o ură. Ba unii se plictisesc, ba alții au fixuri în cap și nici cu bomba nu reușești să scoți de acolo.

  3. Norick Răspunde

    Felicitari si drum bun sa aveti fara evenimente neplacute.
    Apropo, cu ce masina parcurgeti traseul?? ?

  4. Rodica Răspunde

    Baieti ma bucur c-aveti harta in maghiara , sa nu va rataciti , ca pe unde mergeti inca n-au reusit sa va puna placute bilingve ( ca fraierii de romani ) . Presupun ca sunteti si cunoscatori si vorbitori de limba rusa , sa nu cumva sa ramaneti pe-acolo(desi dupa figuri , m-as mira sa cunoasteti limba ) ! Sa nu uit , ce drapel ati luat cu voi ( ca asa se obisnuieste in expeditii de genul asta ) ? S-aveti drum bun si sa veniti sanatosi inapoi !Succes!

    • y Răspunde

      @Rodica, dacă steagul te doare, probabil duc pe aia cu roata, că sunt minoritari din ăia mai emancipați, albiți.

      • Rodica Răspunde

        Pe mine nu ma doare….steagul ( ? ,?,?) , dar sigur pe tine te doare ….prostia !

        • y Răspunde

          Ba te doare, că ești singura care ai ridicat problema.Pe restul comenatorilor nu l-a interesat, doar au urat succes. Nu mă eticheta nicicum pentru că nu ai acest drept. Eu nu ți-am spus în nici un fel. Oi fi tu deșteaptă, așa te crezi, dar la capitolul educație de bază suferi rău. De unde și până unde îți permiți tu asta? C

        • matroz Răspunde

          @rodica :si-l doare rau de tot!!!Cum iti permiti sa-l contrazici pe cel mai destept dintre doi unguri?Nu ai nici dreptul sa-l etichetezi,strici relatiile de pe site,unde ei ar vrea sa impuna directia…De ce iti pierzi timpul cu ramasii astia de pe vremea Imperiului austriac?Daca le reuseste celor doi satmareni ,poate refacem si mai multi drumul armatei romane macar pana la Budapesta…

          • y

            Nu găsești tu drumul nici până la Petea că ”deraiezi” la prima crâșmă la un grog (sau amestecată ???). Ține tu sus stindardul nației că fără tine piere și luptă tu cu dușmanii tăi imaginari. Doar o rugăminte. Câteodată să mai iei pastilele prescrise de doctorul tău.

          • Norick

            @y : este cam jos nivelul de comunicaţie cu ăştia 2 (Pic şi Poc) . Un fel de Don Quijote de la Mancha … :-))) De data asta eu îţi recomand să-l eviţi pe Sancho Panza :-)))

          • Rodica

            De Lolek si Bolek ati auzit ? Pai daca e asa de …jos nivelul conversatiei(sau comunicatiei , cum i-ai spus) dintre mine si @matroz , de ce te bagi in discutie ? Lectureaza ceva de nivelul tau !Un lucru e sigur si clar ; pe acest subiect sensibil , romanii si ungurii nu vor fi niciodata de acord , putem noi comenta 100 de ani de-acum incolo ! Au incercat altii sa se lupte cu morile de vant si ce-au reusit ? In afara de un roman celebru(e vorba de beletristica , sa nu-ntelegeti altceva ) , ce au reusit ?

        • Norick Răspunde

          Caserita de la Barta Ati are glume in program. :-))) Ma bucur pentru asta si totodata iti doresc o zi minunata .
          Eu am avut o copilarie fericita,cu camera de tineret , baie ,apa calda , canalizare si curent electric ..:-))).Evident , cunosc multe episoade de la Lolek and Bolek : din pacate tinerii de astazi habar n.au de cine vorbim .
          Si eu iti recomand o “lecturare” – mai sus am amintit deja : opera literara a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra . Deja la inceput o sa apare un “personaj” pe nume Rocinante…aveti multe trasaturi caracteristice asemanatoare….:-)))
          P.S. si sa nu uiti de prietenul tau Sancho Panza…:-)))))

          • Rodica

            Ai impresia ca singura firma existenta in oras este doar a lui Barta ? Ca altfel nu-mi explic legatura cu subiectul . Pentru linistea ta , sunt angajata la o firma serioasa si care n-are …nume unguresc ; cred ca ai dedus tu gresit cand spuneam niste lucruri despre marfa din CBA-ul de pe Lucian Blaga , si ai tras concluzia pe masura . Si inca o lamurire – la firma de care aminteai angajarile s-au facut- majoritatea – pe criterii etnice (obligatoriu scris si vorbit limba maghiara) , asta vis a vis de drepturile pe care ….nu le aveti in Romania . In ce priveste copilaria fericita pe care ai avut-o , degeaba ai beneficiat de conditii…. materiale , daca n-ai acumulat si spiritual cate ceva . N-ai invatat decat ca fericirea se masoara in lucruri materiale si ca cel care nu le are trebuie desconsiderat !

          • Norick

            Bine Tanti , atunci sa fie Unicarm – mie-mi tot una , dar hai s-o nu prelungim prea tare, mai ales ca nu are nici o legatura cu expeditia lui Attila – carora le urez inca o data toate cele bune ! 😉
            P.S. poate inca n-ai aflat-o , dar sa stii, ca adevaratii satmareni cunosc macar 2 limbi – si aici nu ma refer la germana si engleza… :-))))

          • Bambino

            Wow, ce condiții minunate ai avut în copilărie!
            Tot atunci ai picat în cap sau mai tarziu , în adolescenta?

          • Norick

            Wow, a aparut inca un pui de dac. ? Da’ unde ai fost pana amu hombre?? Sa nu-mi spui ca in Italia.
            Oricum n-are importanta – conditiile alea raman la tine categoria lux si acuma. Sau chiar sci-fi… ? ? ?

    • românaş Răspunde

      Rodico,Rodico…Parcă ieri ne-am înţeles că sunt fără sens răutăţile ăstea gratuite!Succes băieţi!

      • Rodica Răspunde

        Daca aveati bunavointa sa-mi cititi pana la capat postarea( inclusiv Norocel si y) , ati fi observat ca le-am dorit sa se-ntoarca cu bine acasa – si chiar sunt sincera – cred ca se observa acest lucru ; dar cum nu vedeti decat …. rautatile ( eu le-as zice adevaruri si uneori ironii) , ce sa va fac? Ce tine de mine , rezolv , dar altuia n-am cum ….sa-i resuscitez inteligenta , daca ea nu exista !

  5. Zoli Răspunde

    Poate i-or bate bine rușii și se vor întoarce precum Ovidiu Pop !!!

  6. Laci Răspunde

    Așa când omu n-are ce lucra își caută

  7. y Răspunde

    @Norick, asta nu e conversație. Unii debitează aiureli și văd huni călare peste tot.

    • Norick Răspunde

      @ y : unii , sau doar unul singur ?? :-))))) Slabe şanse pentru reabilitare… 🙂 😉

      • Altu Răspunde

        Sincer,prefer doi unguri ca voi decât un român pesedist spălat pe creier ca Matroz. Dacă ar cere poporul independența Transilvaniei primul aș vota,risc să învăț maghiară dar să scap de PSD, și de UDMR bineînțeles.

        • Norick Răspunde

          @Altu : corect !;-) Te avertizez însă , cu simpatizarea asta o să trezeşti cu mulţi “duşmani” extremişti din partea cavalerilor virtuale … :-))

        • y Răspunde

          Nu trebuie să ne preferi dar oricum mulțumesc. Eu aș vreau doar să scăpăm cu toții de balcanismele astea idioate și de specimenele dăunătoare gen Coica care n-a făcut nimic în afară de conflicte aiurea și a lăsat o debandadă greu de descris în oraș, sau de involuații din Vaslui precum și de tribul ăsta ciudat din Teleorman. Iar marele marinar român ar face bine să-și caute alt pseudonim dacă e așa român pentru că matroz e cam pe ungurește 100%. Chiar nu mă preocupă a cui e Ardealul degeaba tot mă freacă la creier marinarul fără vapor pentru că eu sunt acasă și puțin îmi pasă de ce insinuează. El nu știu dacă se simte acasă pentru că nu e sigur pe el de aia compensează cu atâta agresivitate. Am învățat recent, am zis eu că mai fac școală.

          • Altu

            Ardealul este al nostru al celor care ne-am născut aici și am trăit aici. Istoria e doar istorie, știm noi cu cine au făcut străbunicii noștri sex și ce suntem cu adevărat ,nu,nu știm. Sincer aș dori o Transilvanie autonomă unde politicienii actuali să nu fie incluși că doar ei pt interesele lor bagă zanzanie intre oameni. Dacă oamenii nu sunt uniți sunt ușor de controlat, dovadă orașul nostru care nu a evoluat. Că la noi se votează pe criterii etnice nu pe competența. Pui un par și lumea votează că e de-al nostru. Până schimbăm mentalitatea mai durează. Și ungurii și românii una li cununa. Doar în satele șvăbești gen Petrești vezi o diferență în rest fără comentarii.

  8. Treaba mea Răspunde

    Bine bine foarte bine, va recomand sa mai luati cu voi câtva de ai voștri si sa tot rămâneți acolo, si sa va întoarceți când o să vă chemăm noi inapoi………

  9. Alex Răspunde

    Nu va fi usor, unii pleaca formand o caravana, dar cu o singura masina mi se pare o chestie de noroc; cu doua ar fi mai multe sanse, vor fi multe intinderi nelocuite pe distante mari. E o sugestie, in rest “Noroc cu carul!”.

  10. Rodica Răspunde

    Risca-te !

  11. Rodica Răspunde

    Norocel , adevaratii satmareni conosc LIMBA ROMANA ! Si , printre altele , deocamdata engleza , germana si franceza sunt limbi de circulatie internationala , nu maghiara , oricat ai dori tu sau altii !

    • Norick Răspunde

      Tanti Rocinante, iar vorbesti pe langa subiect. Data viitoare am sa-ti desenez, poate asa o sa intelegi. ? Dar cunoscand valorile tale mintale… slabe sanse… ? ? ? Hai pa.
      P. S. Totusi sper, ca macar la franceza nu ai ramas repetent. Defapt la asta poti exersa ori de cate ori…. ? ? ? ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.