Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

FOTOGALERIE. Cetate construită în secolul al XIII-lea, restaurată de o firmă din Satu Mare

Cetatea medievală Feldioara din Brașov se redeschide pentru vizitare de la 1 august, după un proces de restaurare care a durat cinci ani. Lucrările de restaurare au fost realizate de o firmă specializată din Satu Mare și au avut ca scop redarea aspectului pe care monumentul l-a avut în secolul al XIII-lea. 

Proiectul de restaurare a cetăţii a început în 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate şi de proiectare a lucrărilor. S-au restaurat toate zidurile de incintă şi toate turnurile, precum şi zidul Zwinger, de protecţie. Toate fortificaţiile iniţiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei şi a mănăstirii cisterciene.

În cadrul lucrărilor de restaurare, s-a reconstruit fântâna a cărei adâncime este de aproximativ 70 de metri şi s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Ţării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. S-au executat subzidiri, injectări şi lucrări de consolidare, în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. La injectările care au fost făcute la zidărie şi la refacerea suprafeţelor degradate ale tencuielilor s-a folosit un var hidraulic special ce conţine materie primă extrasă din Munţii Dolomiţi, importat din Italia.

A urmat reconstrucţia prin folosirea de lemn şi cărămidă, făcute la comandă la fabrica din Sighişoara, pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile cetăţii, piatră şi învelitori din ţigle ceramice. În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al-XVII-lea, atunci când a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate şi cele iniţiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.

Lucrările de restaurare s-au realizat în perioada 2012-2017 de către Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, suma acordată din bugetul judeţului fiind de 12,3 milioane de lei. Lucrările au fost executate de o firmă specializată din Satu Mare.

Cetatea Feldioara a fost construită în secolul al XIII-lea, fiind cea mai importantă fortăreaţă ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania -Ţara Bârsei. Cetatea este monument istoric naţional clasa A, numărându-se printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Arhitectura istorică păstrată până în prezent datează, în cea mai mare parte, din secolele XVI-XVII. La acea vreme, în interiorul cetăţii a fost identificată şi o biserică, datată cu aproximaţie în secolul XV.

20 comentarii

  1. y Răspunde

    Bine măi, dar scrieți și aia acolo că de ex. care firmă specializată de la noi a pus țigle de sec. XXI pe un monument din sec. XIII ! Asta la prima vedere. Restaurare înseamnă refacere cum era, nu cum vrem noi. Pomenesc (nu știu) că au pus și niște termopane pe acolo, că s-a mai văzut.

    • w Răspunde

      Poate ar fi pus daca le spuneai tu de unde se poate achizitiona tigla din secolul XIII… O sa vezi ca intrun an sau doi se schimba la culoare, se mai patineaza si n-o sa mai stie desteptii ca tine din ce secol e tigla… Si unde mai pui ca nu toata lumea viziteaza cetatea din avion…

      • y Răspunde

        Păi atunci putem să ne apucăm să restaurăm orice după cum ni se rupe. Aici nu e vorba de cum va arăta ci de faptul cât de fals este rezultatul și în primul rând că nu este voie. Iar când s-a avizat lucrarea de către Cultură fii sigur că a fost prevăzut acest lucru. Chestia cu țiglele se vede și nu numai din avion. Iar țigle se produc și acum după tehnologii vechi. Drept costă, dar dacă a știut că nu știu ce var hidraulic nu știu de unde din Dolomiți să aducă atunci știa el ce știa. Deșteptule.

        • Unu' Răspunde

          Io zic să ne bucurăm că n-au pus țiglă metalică de-aia super ieftină!

          • y

            Apoi dacă așa făceau chiar că era culmea!

          • 007

            ‘unu+y=0!
            Dacă găsiți rezolvarea ecuației,
            trimiteți răspunsul la M 6 !
            Nu va răspunde nimeni…

          • Norick

            Bă’ tentativă de james bond, da’ mare matematician te-ai făcut. Încă ieri nu știai de existența numerelor arabe, iar astăzi deja vrei să rezolvi ecuații, care oricum te depășesc ??? ? ? ?

        • 007 Răspunde

          Doar o întrebare și un răspuns dacă binevoiți!
          Castelul din Kaloly e O.K?

          • y

            @Norick, lasă-l pe săracul duh în pace. Lui i se pare normal să ne batem joc de istorie mai ales că cetatea nu a fost construită de români, este a cavalerilor teutoni. Ce mai contează niște țigle puse cu superglue acolo. Lasă că e bine și așa. Ce nu pricepe el că așa este ca un decor de Walt Disney puțin mai reușit.
            Și @007, tu imitație de jamesbond ca să-ți răspund la întrebare. Nu știu pentru că nu m-a preocupat în mod deosebit. Dar sunt sigur că primarul și arhitectul șef de Carei pe care îi cunosc foarte bine nu au lăsat și nu au făcut rabat de la calitate. Oamenii de acolo cam știau ce trebuia refăcut. Și oricum nu au lucrat cu firma Euras. Ideea este că la 13,8 mil. RON sumă finală intrau și niște țigle cât de cât autentice.
            PS. Așa ceva nu o să vezi nicăieri în lumea civilizată. La noi în Absurdistan orice se poate.
            Oricum este lăudabilă inițiativa pentru că era deja ruină tot.

          • y

            Biroul de presă, adică soția spune să-ți scriu că numele corect este Nagykároly, Kaloly nu știe ce e, nu găsește pe internet. Na, cu ocazia asta i-am făcut și ei pe plac.

          • 007

            Cat decât. Adică 0!
            Vă rog frumos să vă educați sluga să nu mai postele că este depășită de evenimente!
            Fix pix!

        • w Răspunde

          Tu stii ce e ala var hidraulic mai papagal specialist in restaurari de monumente? Tigla se produce prin ardere de cand e lumea si cand e noua arata ca noua. Se patineaza in timp bai papagalule! Va dati destepti pe aici da sunteti prosti ca noaptea… Tu crezi ca nu se face o receptie cu specialisti la asemenea lucrari, bai papagalule? Te-ai trezit tu, prostul pulii, sa iti dai cu parerea

          • y

            Calmează-te. Pe căldura asta riști să faci infarct. Eu nu te-am făcut nici prost, nici p*lă, papagal nici atâta. Alege-ți mai bine cuvintele! Decibelii, vocalizarea și agresivitatea denotă o copilărie grea. Săracul de tine, nu ai primit destule poveștioare la culcare. Asta o fi și motivul incontinenței tale. Debitezi numai fiere. Vezi că știu ce înseamnă. Și știu ce e aia var hidraulic, stai liniștit tot așa cum știu ce e aia balast stabilizat sau geotextil când am comentat referitor la pod. Am și avut treabă cu aceste materiale. Du-te și bea-ți berea de seară.

          • W

            ai dreptate si tu: am incontinenta cand deschizi gura…

  2. Norick Răspunde

    @y:))) ez (is) jó volt.. ? ?

  3. W Răspunde

    Ieri toată ziua am scris numai prostii. Na, ce să faci sunt un prost!

    • w Răspunde

      scuzati, m-am semnat gresit, de fapt sunt – y – … o fi de la caldura…
      w cel adevarat, unde esti ca mi s-a facut sete, traiasca-ti incontinenta!

      • y Răspunde

        Frate, de unde scoți pe ăsta? Nu ți-ai luat pastilele? Lasă-mă în pace, am zis că nu mai comentez. Ție îți convine , văd, porcăriile postate de alții dar dacă scriu ceva pe subiect deja e supărare mare. Calmează-te odată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.