Ultima actualizare: azi, 19:07

Locale

Începând de azi, amenzile pot fi plătite la jumătate în 15 zile, nu în 48 de ore

Amenzile contravenționale pot fi achitate pe jumătate într-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu doar în 48 de ore, prevede un act normativ care se aplică începând de azi. Conform legislației în vigoare, persoanele amendate sunt încurajate să-și plătească mai repede amenzile prin stabilirea acestui termen ce permite achitarea a doar jumătate din minimul amenzii primite, scrie avocatnet.ro.

Schimbarea este prevăzută de Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. Documentul a apărut luna trecută în Monitorul Oficial și regula referitoare la termenul de achitare a amenzilor la jumătate se aplică începând din 24 august 2018.

Concret, termenul în care persoanele amendate pot achita doar jumătate din minimul amenzii primite a fost extins semnificativ. În loc de 48 de ore, acesta este de 15 zile, scopul fiind încurajarea românilor să-și achite mai repede amenzile, ceea ce va aduce și bani mai mulți la bugetul statului.

„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, prevede legea nouă.

Până ieri, termenul era de doar 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau de la data primirii acestuia, el fiind considerat prea mic de către parlamentari.

Practic, cei care aleg să achite amenzile în acest interval plătesc mult mai puțin decât ar trebui. De exemplu, o amendă de 500 de lei primită de un român scade automat la 250 de lei dacă era achitată în termenul vechi de 48 de ore sau dacă e achitată în termenul nou de 15 zile. Sau, dacă se aplică o amendă de 1.000 de lei, în condițiile în care amenda minimă în cazul respectiv poate fi de 500 de lei, aceasta scade automat tot la 250 de lei.

Cu alte cuvinte, amenda primită poate să scadă cel puțin la jumătate din cuantumul care ar trebui achitat dacă se depășește termenul nou 15 zile.

2 comentarii

 1. Driver Răspunde

  Mai bine dai pe loc 5-10 % din amenda.
  Se introduce in certificatul de inmatriculare.
  Absolut toti accepta, zilele trecute in Dorolt am dat la un militian. Toti gunoaie accepta.

  • Norick Răspunde

   “Toti gunoaie accepta” Hmmm. Ai dat ca si cadou , sau ai incalcat legislatia ??? :-))))
   Cine este mai mare gunoi ? Cel care accepta mita , sau cel care merge ca nebunu’ in localitate ? Plus in zona respectiva avem si o linie continua , treceri pentru pietoni , statie de autobuz, curba periculoasa , camioane cat China etc. …. :-))
   Peace !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.