Ultima actualizare: azi, 20:36
Locale

PNL cere demisii! Pagube de 4 miliarde euro din cauza pestei porcine africane

Importanţi lideri ai PNL au criticat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul din Satu Mare, modul în care reprezentanţii guvernului au intervenit în cazul pestei orcine africane. Conferinţa a fost susţinută de către deputatul Adrain Oros, vicepreşedinte al PNL, deputatul Romeo Nicoară şi preşedintele PNL Satu Mare, Adrian Albu.

Aceştia au arătat că incompetența și interesele de la vârful Guvernului PSD- ALDE pun în pericol securitatea alimentară a României.

Deputatul Adrian Oros a consideră că răspândirea virusului pestei porcine africane în România putea fi prevenit dacă autorităţile ar fi luat măsuri iar pagubele estimate se ridică la circa 4 miliarde de euro, cei mai afectaţi fiind marii crescători.

El a adresat zece întrebări publice la care trebuie să răspundă Liviu Dragnea – Geronimo Brănescu, şeful Autorităţi Naţionale Sanitar Veterinare şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, cărora le şi cere demisiile. Parlamentarul a lăsat să se înţeleagă că dincolo de o crasă incompetenţă s-ar putea ascunde interese materiale.

Redăm întrebările:

  1. De ce nu s-a restricționat circulația animalelor (inclusiv a porcilor) în 2017, când a fost diagnosticat primul focar de Pestă Porcină Africană (PPA)? Dimpotrivă, în populismul său, Petre Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale?
  2. De ce anul acesta, după apariția pestei porcine africane, Președintele ANSVSA nu a dispus inspecții (examene clinice) în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare? În celelalte state UE aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar dacă nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate în acest sens din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest, din primăvară, din fața ANSVSA. Cred că focarele de boală puteau fi identificate din timp și pierderile ar fi fost mult diminuate, pentru că, potrivit Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comerț și export din zone libere de PPA, dacă animalele provin din exploatații care au făcut obiectul inspecțiilor de două ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toată țara.
  3. De ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizată pentru punerea în aplicare și verificarea restricțiilor de circulație a animalelor.
  4. De ce Guvernul nu a modificat decât zilele acestea legislația cu privire la vânătoarea mistreților, deși, când are alte interese, emite Ordonanțe de Urgență săptămânal?
  5. De ce Centrul Național pentru Combaterea Bolilor a fot convocat abia în 28 iunie, deși primul focar de PPA în Tulcea a apărut în 10 Iunie, cu optsprezece zile înainte?
  6. De ce Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii iulie iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în 6 August?
  7. De ce nu s-au procurat din timp (din 2017) mijloace de incinerare și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE)?
  8. De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreț (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau moarte) și nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici (identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase) ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala?
  9. De ce conducerea ANSVSA a refuzat constant colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari din România si cu Asociațiile de Crescători?
  10. De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, a reprezentanților industriei de profil și a întregii populații privind măsurile care se impun, obligațiile ce le revin, precum și gravitatea consecințelor nerespectării acestor măsuri?

 

13 comentarii

  1. mae Răspunde

    in ungaria nu este,in alte tari nici atit,numai in romania lui dragneadae hotilor

  2. Adi Răspunde

    Păi în Satu-Mare directorii sunt de la P.N.L
    Maurer Dorin și Barbu Marius .

  3. Alex Răspunde

    Iarăşi despre pesta porcină

    Chiar dacă porcii-s masacraţi
    Şi-i strigător la cer momentul,
    Nu fiţi, cu totul, disperaţi…
    Ne mai rămâne… parlamentul

  4. Alex Răspunde

    Nu demult, noi am avut multi porci dar n-am avut pesta porcina. Ce s-a schimbat de atunci? Ca am importat un numar extraordinar de mare de produse alimentare si nealimentare care s-au vandut prin aceste supermaketuri. Vazusem o stire cum ca un sarpe anaconda s-a gasit in nu stiu ce loc, in natura, in Romania. Cum da existe acest sarpe in Romania? Uite ca exista. Aceste produse sau ambalajele lor(aduse cu Tir-uri cine-stie de unde), din toata lumea, nu sunt pure, ci contin si o serie de virusi, bacterii, insecte, poate rozatoare, etc. Cu alte cuvinte, fara voie, le importam si pe acestea. De ce nu se verifica si aceasta pista? Sau cei care cresc animalele cu hrana luata din gunoaie? De ce se vede numai efectul si nu cauza acestor probleme?

    • y Răspunde

      Ceea ce spui tu presupune gândire și strategie. Tu ai astfel de așteptări de la VV 20-20 Dăncilă sau sinistrul agriculturii Daea-oaia? UE trebuie să le dea la ăștia o medalie maaaare de tot pentru că prin incompetența lor au reușit să desființeze tot ce mai era de desființat. Dacă vrem să mâncăm piața internațională ne paște șii de acolo produsele proaste pentru că nu avem noi bani de produsele adevărate de calitate.

  5. IOANA Răspunde

    PROBLEMA E CA TIN ANIMALELE IN MIZERIE …………CUM TRAIESC SI EI !!!!

  6. Cetatean Răspunde

    Si cine ne garanteaza ca produsele sau carnea importata nu are pesta??? Nimeni! Exact cum nimeni nu e tras la raspundere pt dezastrul din țară!

    • y Răspunde

      @matroz, alo! Dezacord. Sau el are voie.
      @cetățean, nimeni nu garantează. Eu cred că nici nu îi interesează numai să cumpărăm noi odată și cât mai mult.

      • matroz Răspunde

        @y:domnu’ stie tot, nu puteti sa va expuneti parerea fara a o afla pe a mea?In prima scriere ,nu ma intereseaza parerile tale,de cele mai multe ori rasuflate!Am ceva mai bun de facut decat sa citesc scrierile fenomenale ale necititilor cu grad de unguri nemultumiti!Daca aveti o problema punctuala,intrebati.Am expertiza sa raspund la unele intrebari normale,firesc daca nu ma intrebati care-i diferenta intre minoritate si autohtoni!
        Si ca sa-ti treaca mai usor plictiseala de pensionar fara prieteni,te intreb:De ce foarte multe accidente se produc in Ungaria si in care sunt implicati cetateni romani?Sa nu incepei decand ati descalecat pe teritoriul vostru!Ia-o mai de la zilele noastre!Intrebarea e serioasa…
        PS.problema pestei o urmaresc si eu dar din punctul de vedere al rezolvarii unei situatii de risc teritorial!!

        • y Răspunde

          Nu mă plictisesc eu chiar așa cum crezi tu marinare. Dar nu mi-ai răspuns la întrebare, el are voie să faulteze scumpa limbă română și eu trebuie să fiu mr. Perfect al limbii? Iar accidentele românilor dincolo de graniță se produc exclusiv din cauza lipsei crasă de cultură în circulație. Iar cum mulți au sărit direct din căruță în beemveu cum văd un floaster mai cam lumea apasă pe accelerație. Știi și tu asta dar nu vrei să recunoști.
          PS. Succes la rezolvarea pestei porcine! O să ai mare nevoie de asta pentru că Daea et comp. ”competentă” au făcut-o de oaie rău de tot.

          • matroz

            @y :se multumeste pentru incercarea de raspuns!Cat despre limba romana pe care o folosesti si rezolvarea pestei e strict treaba mataluta!E cert ca nu te te betejesti de nici una!

        • Cornel M. Răspunde

          Ai tu o statistică că mor mai mulţi români în Ungaria?

        • Altu Răspunde

          Da, ungurii sunt de vină pt tot. Con ducătorii nostrii sunt perfecți. Ungurii provoacă accidente intenționat românilor,ce gândire de handicapați. Numai pesedistii pot să o aibă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.