Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

West Nile face ravagii. 13 oameni au murit. Trei infectaţi în Satu Mare!

Virusul West Nile face ravagii în ţară. 13 persoane au murit după ce au fost înţepate de ţânţari. Bilanţul Ministerului Sănătăţii arată astfel:13 morți (față de 6 până acum o săptămână) și 117 cazuri de meningite și meningo-encefalite (față de 56 de cazuri, câte erau la precedenta centralizare, pe data de 23 august). Din aceste cazuri, trei sunt la pacienţi din judeţul Satu Mare.

Principala cale de transmitere a acestei infecţii la om este prin înţepătura de ţânţar. Femeia este de vârstă medie, din localitatea Porumbeşti şi nu a ieşit recent din ţară. Ea se află sub supraveghere în Spitalul Judeţean.

Persoanele infectate pot fi fără simptome, sau pot prezenta simptome similare unei gripe uşoare: febră, cefalee, mialgii, stare de rău, greţuri, vărsături, eventual cu fenomene eruptive cutanate. De asemenea, pot apărea şi forme grave cu simptome neurologice, prezentând tablou clinic de meningită sau meningoencefalită, aceste forme severe apărând mai ales la personae de vârstă înaintată.

Nu există un tratament specific al acestei boli şi nici un vaccin care să o prevină. Măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor sunt cele care pot servi la evitarea infectării.

Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:

– Să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă şi pantaloni lungi

– Să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor (spray-uri speciale care se pulverizează pe haine şi pe piele şi ţin la distanţă insectele)

– Să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, folosind plase de protecţie la ferestre

– Să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei

– Să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi uscarea pivniţelor

– Să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiului menajer

– Să evite vizitarea zonelor turistice cu bălţi şi alte ape stătătoare, deltă, mlaştini, sau să își ia măsuri de protecţie sporite, adecvate pentru evitarea înţepăturilor de ţânţari.

 

Un comentariu

  1. Alex Răspunde

    Efectul globalizarii pentru Romania: exportam sanatate sub forma de muschi si creiere si importam boli devastatoare sub forma de virusi, bacterii si insecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.