Ultima actualizare: azi, 18:51

Locale

FOTO. Grădiniţă finanţată de Guvernul Ungariei, deschisă la Carei

Cea mai nouă grădiniţă din Carei a fost inaugurată duminică, în incinta Centrului Ecleziastic Reformat Kalvin al Parohiei Reformate Nr.2 din municipiu. Comunitatea careiană va putea folosi în mod gratuit timp de 49 de ani spațiul destinat grădiniței, a cărei construcţie a fost finanţată de Guvernul Ungariei, scrie Opinie de Carei.

Noua grădiniţă a fost realizată cu sprijinul Guvernului Ungariei şi al Episcopiei Reformate Piatra Craiului. Grădiniţa din Carei este una dintre cele 150 de unităţi de învăţământ finanţate de Guvernul Ungariei în ţările din vecinătate şi a doua deja dată în folosinţă.

Noua grădiniță are o capacitate de 40 de locuri pentru copii, o suprafață de 730 mp, o curte interioară, un loc de joacă pentru copii și o parcare pentru părinți.

Sursa foto – Opinie de Carei

32 comentarii

  1. Polgar Răspunde

    Szuper!

  2. Rodica Răspunde

    Totusi aceasta gradinita pe teritoriul carui stat se afla? Nici urma de panglica tricolora , cum cerea nu doar bunul simt , ci obligatia ce decurge din atributiile (obligatiile) pe care le are primarul ….roman Kovacs ! Pai sa va dea salar tot guvernul Ungariei (Nu ca nu v-ar finanta , asa ilegal , dupa informatii pe surse) ! Asa , ca sa nu va discriminam si sa va incalcam drepturile ; si inca ceva – sper ca nu veti invata si limba romana la gradinita , ca ar fi culmea tupeului!

    • ombre Răspunde

      stimata d-na! mai uitati-va la mana d-lui inspector

    • y Răspunde

      Stimată @Rodica, iar bagi ”strâmbe”! Sunt ambele panglici tăiate, ale ambelor state ca între doi vecini buni. Dar de ce nu pui întrebarea mai bine așa, de ce trebuie să vină statul ungar și să se achite de obligațiile statului român? Că atunci imediat dispare și problema ta ”tricoloră” și se va tăia doar tricolorul cel drag ție! Mai bine te-ai bucura că ”minunatul” stat român a fost degrevat de niște cheltuieli. Vezi că urmează la anul două grădinițe la Satu Mare!

      • Rodica Răspunde

        Stimabililor ,
        In calitate de primar al unui oras din Romania , indiferent care , primarul are obligatia sa poarte banderola tricolora in activitati care implica institutii ale statului ; la asta faceam referire cu ….strambele mele , daca ati fi citit si inteles corect ceea ce am scris ! Nu cred c-a facut-o in nume personal sau privat , ca atunci , putea sa taie panglica oricine din Carei si nu cred ca pentru un oarecare s-ar fi mediatizat cazul ! Si sa mai stii ca nu-mi pun deloc intrebarea de ce vine statul maghiar sa se achite de obligatiile statului roman din 2 motive – primul , nu cred sa-i fi invitat guvernul roman sa le achite din obligatii(daca asta e o asa mare obligatie ) si doi totul se face cu un interes (din partea statului maghiar)Si aici as putea sa-ti dau un citat celebru – fereste-te de greci , chiar si atunci cand fac daruri(Troia , calul troian) . Referitor tot la obligatiile guvernului roman , altele decat gradinitele unguresti, crede-ma ca are altele mult mai importante de care nu se ocupa , asta fiind ultimul lor gand !

        • y Răspunde

          @Rodica, n-am chef să intru iar în polemică cu tine dar este foarte rău că accepți că acest stat nu-și face treaba cum trebuie. Dacă ar face cineva acest lucru la unguri, ei imediat s-ar sesiza și ar prelua inițiativa. Din mai multe motive, nu numai electorale.
          Iar chestia cu purtatul panglicii este strict reglementat, adică când se poartă și inclusiv cum se poartă. Nu cunosc detaliile acestei investiții, dar a mai fost o ”acțiune” asemănătoare a unei activiste-ciute careiene când s-a demonstrat că era vorba de răutate din partea dânsei. Eu am impresia cxă dacă primarul ar purta 24 de ore din 24 panglica nici atunci n-ai fi mulțumită. Găsești tu motiv, ești inventivă. Fii cu pace și spor la toleranță.

        • Norick Răspunde

          C-a facut-o???
          Banderola tricolora???
          Tanti Rocinante, da’ ce se intampla?? In oras nu asa se exprima in lb. romana… ? ? ? ?

          • Stupid People

            Tu chiar ești stupid (butta )

          • y

            Lasă @Norick, are țeasta prea groasă femeia asta demnă de regiunea folclorică Vaslui. Repetă sus și tare lecția învățată, atâta știe. Oricum nu pricepe ce spui din simplul motiv că ea nu vrea asta și gata. Kész. Adică ea consideră că este ceva normal ca pentru minorități toată infrastructura din învățământ, dar mă gândesc că și din sănătate, cultură să fie asigurat exclusiv de patria-mamă. Atunci, mă întreb eu că tu femeie, tu noaptea șovină a minții, spălată pe creier, tu ce crezi că atunci eu pot să nu mai plătesc taxele și impozitele către statul român? Pentru că și taxele și impozitele mele intră tot în sacul ăsta fără fund numit și bugetul României. Cum ai scos tu asta cu logica ta demnă de SF nereușit? Sau după logica ta și autostrăzile ni le va face Ungaria. Nu de alta dar cineva a demonstrat că știe să construiască așa ceva iar altcineva și-a demonstrat impotența și incompetența totală în acest domeniu cu vârf și îndesat . Mai bine nu comentai. Ești rea în suflet, neagră, plină de fixuri și preconcepții. Iar pe deasupra și încrezută. Păcat de timpul meu irosit pe tine. Du-te la biserică și roagă-te pentru liniștea ta sufletească. Succes.

          • Norick

            @y :măcar ne distrăm și noi puțin. Prostia n-are limite.. ? ?
            Legyen egy kellemes estéd! ?

  3. dinu Răspunde

    @Rodica esti proasta rau!!!

  4. român Răspunde

    Rodica,tu te dai patrioată dar sunt lucruri de care trebuie să se ocupe autorităţile nu o gospodină.Eşti plină de ură,mă întreb unde ai lucrat la viaţa ta,ce te-a înrăit în halul acesta.Bine,e vorba şi de prostie.

    • Stupid People Răspunde

      Ești la fel de superficial ca și conaționalii noștri tanga și sluga lui stupida!

    • Rodica Răspunde

      Pe bune , femeile nu au dreptul la opinie? Trebuie , neaparat sa fie doar gospodine? Vai de persoanele feminine din viata ta atunci ! Daca ai cunoaste putina istorie , daca ai fi citit putin despre tipologia si caracterul poporului ungar si daca ai mai fi trait si experiente( tu sau familia ta ) care sa-ti …..deschida putin ochii si mintea , n-ai mai vorbi(scrie ) asa . Nu ma dau patrioata , chiar sunt ; a fi patriot nu-i un stigmat , ca sa pricepi si tu ! Fereste-ma, doamne ,de prieteni (Lary Watson – nu mai retin anul aparitiei , oricum are mai putina importanta decat continutul cartii , care spune multe despre toata istoria si parcursul relatiilor dintre romani si unguri de-a lungul timpului si pana-n prezent ; si o spune un scriitor istoric american nu ……o gospodina plina de ura si prostie ) !

      • român Răspunde

        Rodico,am citit şi eu destulă literatură în speţa conflictului româno-maghiar cât să-mi mutileze sufletul.Am citit despreTrăznea,Ip,Moisei,Beliş şi atâtea altele.Dar,pentru Dumnezeu,nu m-am oprit la aceste lucruri.Am citit şi despre români destule încât să fiu tolerant,să nu sar la jugulară pt.te miri ce:Că ne-au construit ungurii o grădiniţă iar panglica a fost prea îngustă şi foarfeca ruginită.Bănuiesc că ai o vârstă,o educaţie…Bucură-te de viaţă,fii tu altfel decât cei pe care îi condamni,poate mergi duminica la biserică.Tu eşti nocivă aici pe forum pt. că propagi intoleranţa etnică.Indiferent de subiect ,din 2 paşi eşti pe subiect de reproş şi conflict interetnic.Crunta mea bănuială e că eşti/ai fost profesoară.Spune că greşesc.

        • Rodica Răspunde

          Da , ai gresit ! La final ;ca-n rest ma bucur si de viata , merg si la biserica si voi continua sa-mi spun opiniile , ori de cate ori voi considera necesar ! Toate cele bune si tie , si celorlalti !

        • y Răspunde

          Stai jos, 1! Nu știi nimic! Învață de la doamna profesoară @Rodica! Ce spune ea și e știe ea aia este adevărul absolut. Tu, de fapt noi toți, trebuie să acceptăm acest lucruri s-o ascultăm pios doar pe ea!
          Of, of, @Rodica, tocmai aici e problema, tu repeți întruna același lucru și nici nu auzi ce spune celălalt, de fapt doar ce vrei auzi.
          PS. Eu nu cred că am pomenit vreodată de Aita Seacă sau de grozăviile lui Horea, Cloșca și Crișan așa că termină odată. Istoria trebuie cunoscută așa cum este tocmai în ideea de a nu se repeta, asta te face om. Nimeni nu este perfect și nimenui nu poate fi de vină pentru cele petrecue acum zeci sau sute de ani pentru că n-am trăit atunci. Și lasă-mă cu teoria că se transmite prin gene. Se transmite prin educație. Fă un efort.

  5. y Răspunde

    @Norick, csak az a baj hogy néha akkora hülyeséget irnak hogy az még fáj. És hogy még komolyan is gondolják.

    • Rodica Răspunde

      Banuiesc ca fiecare scrie si spune ce gandeste , nu face invers ; una spune alta gandeste ! Asa ca nu-i nici un…. bai , daca nu exista meschinarie ; Zici ca …doare prostia? Inseamna ca ai ….simtit ! Eu nu fac afirmatii neverificate ! Si atunci cand nu ai suficiente argumente pentru a combate o persoana sau o idee , recurgi la chestia cu ….esti prost(proasta) sau spui prostii !

      • y Răspunde

        Felicitări! Sau google translate? Ideea e că nu căuta unde nu este. Serios , cred că e foarte obositor pentru tine ca să cauți rea-intenție peste tot. Eu nu am timp de așa ceva.

        • Rodica Răspunde

          Fara ….translate , pe bune ! In…… prostia si intoleranta mea , consider ca daca vrei sa evoluezi , e bine sa cunosti putin cate putin din orice ! Am cunostinte si amici unguri , care-mi cunosc opiniile si culmea , de multe ori ma aproba ; asta nu inseamna ca n-avem pareri divergente , dar trecem peste ele ! Si sa mai stii ca de la ….rea intentie , prin dialog se poate ajunge la buna intentie ! Haide , pa ! Sau szia !? (nu stiu daca am scris corect , dar n-am facut-o cu intentie ).

          • y

            Ai salutat corect. În orașul ăsta mi se pare ceva normal să înțelegi chiar să vorbești ambele limbi. Străbunica povestea că familia este originară din Zakarpatia din regiuna Irșava (să nu mă trimiți înapoi) și acolo se vorbeau 4 limbi – româna, maghiara, rusina și evreieasca. Iar printre stră-stră-străbunele mele erau și poloneze, ruse etc. Atât despre originea mea pur maghiară.

  6. abc Răspunde

    Ia-auzi lume:înțeleptul satului nici măcar nu-i ungur!!!Maine. poimâine va mărturisi ca e car primar cu Avram Iancu!Vai de mama ta străine!

    • Norick Răspunde

      Macar nu-i tzigan, cum esti tu… ? ?

    • y Răspunde

      Asta este exclus, nu sunt rudă cu cei care locuiesc în copaci. Dacă atât ai înțeles din ce am scris vai de neuroni ăia puțini ai tăi. După logica ta nici Eminescu, nici Caragiale nu-i român. Nu ești întreg la cap, pe bune!

      • abc Răspunde

        Mai boaita tigănească ,tu te compari cu Eminescu si alți romani?Cel de sus ti-a suspendat si ultimii neuroni …

        • y Răspunde

          Eu măcar am avut ce, pe când tu …. Ai rămas încă la faza de Sinantropus pekinensis. Când am spus că mă compar cu cineva? Ești rușinea teoriei evoluției, o greșeală genetică.

        • y Răspunde

          Era să uit. Țigan nu-s, e sigur am verificat. După cum scrii cred că mai degrabă tu ai sânge de rudar sau lăutar. Poate cărămidar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.