Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

FOTO. Statuia lui Szechenyi, profanată. Kereskenyi: Autorii morali sunt politruci

Statuia lui Szechenyi István din Piața Libertății a fost profanată azi noapte. Primarul Kereskneyi Gabor solicită pedepsirea făptaşilor şi consideră că adevăraţii vinovaţi sunt politrucii care instigă la dezbinare.

Redăm mesajul edilului:

Un nou gest regretabil și scandalos: statuia lui Széchenyi István din Piața Libertății a fost profanată în noaptea de marți spre miercuri. Este pentru a doua oară când statuia este vandalizată, la primul incident am preferat să păstrăm tăcearea tocmai pentru a nu crea tensiuni. Consider că alunecăm pe o pantă periculoasă, iar dacă vom asista impasibili urmările ar putea fi grave.
Am sesizat instituţiile competente pentru a sprijini Poliția Locală în vederea identificării autorilor şi tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă. Autorii acestui gest rușinos vor fi identificați cu siguranță, în baza imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din Piața Libertății. Solicit, din nou, ca profanarea monumentelor să fie considerată infracțiune de drept comun, iar făptașii să fie pedepsiți ca atare.
Dar, autorii morali sunt politruci care în ultimii doi ani au incitat mereu la ură și au încercat să provoace conflicte de natură etnică. Și vina lor este cel puțin la fel de mare ca și a celor care au executat. Aceștia se ascund în spatele unor marionete pe care le manevrează și finanțează. Politrucii știu că mesajele lor sunt goale de formă și conținut și nu pot câștiga capital politic decât într-un oraș dezbinat și dominat de ură.
Este regretabil că în anul în care se vorbește despre UNIRE, acești politruci provoacă asemenea conflicte. Le transmit de pe acum că nu ne lăsăm INTIMIDAȚI, că vom continua să unim, nu să dezbinăm, vom continua să construim, nu să demolăm.

55 comentarii

  1. Adrian Răspunde

    Cel mai probabil e vorba de niste teribilisti carora le explodeaza pieptul de nationalism insa nu pot sa se exprime corect in limba romana. Judetul acesta a fost mereu multi-cultural iar romanii au intemeiat prietenii, familii cu cei de nationalitate maghiara,

    De cativa ani o mana de ciute incearca sa provoace conflict inter-etnic la Satu Mare. Cu ceva vreme in urma, va vine sa credeti sau nu, la Carei au fost adusi etnici romani ”inchiriati” din alte judete pentru a manifesta romanismul in acest colt de tara. De ce a fost nevoie sa fie adusi din alte judete? Pentru ca etnicii romani ai locului nu dau doi bani pe asemenea provocari ordinare de ciute.

  2. unu Răspunde

    nu va suparati dar , e foarte urat , eu nu stiu daca mai exista o tara cu asemnea porcarii

  3. Rodica Răspunde

    Dac-ar fi sa fac misto , as zice ca ce e scris pe postament e un adevar , adica da , aici e Romania ; continuand cu mistocareala , e frumos ca s-a scris in culorile drapelului national , chiar daca nu s-a scris prea corect ; iar punctul culminant al mistou-lui ar fi ca cel (sau cei) care au facut-o au avut un motiv pentru are au recurs la acest lucru ! Problema de fond este de fapt , ca noi nu ……tratam cauza bolii , ci efectele ei ! Poate ca aceste …. iesiri(si altele) au o cauza mai adanca pe care nimeni nu vrea s-o vada , care nu e de ieri-de azi si de pe urma careia profita…cine poate ! Asa ca , domnule primar , dati exemplu de toleranta , in anul Centenar , ca doar asa puteti uni si nu dezbina ! Iar pentru Adrian , un mic sfat , mai domol cu exprimarile gen ciute fiindca nici actiunile si activitatile primarului Kovacs din Carei si felul in care intelege el ca este cetatean roman (remunerat din bani publici) nu sunt intotdeauna …demne de un …bun roman !

    • un careian Răspunde

      Adrian a vorbit de ceva ciută, adică animalul ăla drăguț, nu știu tu la ce te-ai gândit. Iar chestia cu român aduși de prin alte părți pentru această manifestare este cam adevărată. Mâzgălirea statuii este o provocare și este cam nelalocul lui. Trebuie tratat ca atare, chestia cu

      • Rodica Răspunde

        Nu stiu daca intelegi sau te faci ca nu intelegi ironiile …fine ale unora ! N-am pretentia ca stiu multe , dar am inteles ceea ce era de inteles si asocierea facuta intre oameni si animale care umbla in turma ! Asa ca lasa lectiile de zoologie pentru altcineva si vezi cum stai la dezacordurile pe care le faci voit sau nu ! Ai uitat sa specifici daca e adevarat si ceea ce-am spus despre primarul vostru ! Sau n-ai uitat , da ….ti-a scapat !

        • un careian Răspunde

          Mai glumeam sau încercam doar. E cam adevărat treaba cu primarul dar știi cum este cu reacția care naște contrareacții. Dar eu zic că este obositor, în loc să facem ceva pentru comunitatea în care trăim tot timpul suntem cu ochii pe celălalt. Adică ce face, de ce face, ce zice, oare de ce zice. Sunt sătul.

    • Vasile Răspunde

      @Rodica: “Chiar daca nu s-a scris prea corect” eu m-am tot uitat dar vad ca e scris corect. Acuma nah, e despartit gresit pe silabe dar poate ca a avut omul ala viteza :)… Si la Crinul scrie de cativa ani ca “Ardealu’ e Romania”… da poate ca nu le-o ajuns sprayul… da in rest… e corect, nu?
      Zic si eu, nu dau cu paru’

      • Rodica Răspunde

        Uite, nici eu nu dau cu paru , doar ca te trimit la niste lectii de gramatica , despre despartirea cuvintelor pe silabe , tinand cont de vocale si consoane ! Se pare ca stii ceva , asa ca e clar , nu , ca nu e scris corect ( d.p.d.v. gramatical ) ?Banuiesc c-ai inteles abrevierea !

        • Cucu Răspunde

          Ii o figura de stil, autorul a pus accentul intentionat pe grupul de litere ROM fererindu-se fie la bautura alcoolica fie la cealalta minoritate ce traieste in aceasta tara.

          • y

            Na, Cucu@ să vezi acum ce vei încasa de la profesorii de limba română de aici!

    • attila Răspunde

      daca vorbim de bani publici,39%din populatia satmarului sunt maghiari,asa ca platim destul ,cred eu,sa cerem drepturile,si daca orice etnie, vrea sa arata ca e demn de nationalitatea lui,cred ca se poate si altfel…..multumesc

  4. nemeth Răspunde

    ANALFABET :)))

  5. Adrian Cozma Răspunde

    Bine au facut!

  6. Decebal Răspunde

    Sunt roman si sunt chiar un adevarat patriot dar consider ca asemenea provocari nu isi au rostul. Chiar daca uneori nu ne suportam unii pe altii, trebuie sa fim realisti si sa admitem ca alta sansa nu avem decat sa convietuim impreuna in pace si intelegere. Marmura aia se sterge usor si rapid, faptasii sa fie pedepsiti si sa ne vedem mai departe de viata noastra. Pa si pusi.

  7. Lili Puttana Răspunde

    Szechenyi István e considerat ”cel mai mare ungur dintre unguri” !Ok,dar acolo la ei,in Ungaria !!AICI E ROMANIA ,iar cel care a scris a avut dreptate,geaba se kk kereskenii gabhor pe el !!Aici avem statui ale lui Avram Iancu,Nicolae Balcescu,Mihai Viteazu sau regele Ferdinand !! Ungaria e in Campia Panonica,acolo unde Attila a primit de la romani dreptul de a se stabili !

  8. Omu Răspunde

    Ofofof…
    De cand Zimbru nu mai posteaza pe fb nu stii ce se intampla in orasul nostru….

    • zimbor Răspunde

      probabil acel zimbru a primit o “corectie” de la cineva si amenintat penal de nu mai are chef de dezbinare. A disparut in ceata :), exact unde e locul unui cocos inteligent ca el

  9. ciprian Răspunde

    Eu cred ca acolo au lucrat unii “sub acoprire”…scrisul nu este tocmai corect, s-au chinuit sa mazgaleasca statuia, iar tricolorul romanesc pare un mesaj cam prea la vedere pentru fraieri

  10. alex Răspunde

    Nu e frumos,un gest urat….si din nou,o provocare,vandalismul trebuie pedepsit!

  11. Mae Răspunde

    Nu Lea fi nimic ,eu as merge cu buldo !,au doar autentificato acuma e ok ,pusi pusi

  12. Roman in Romania Răspunde

    Ca ne mai tachinam pe net e una , acesta este un gest reprobabil si sper ca vinovatii sa ajunga sa fie pedepsiti.

  13. CHARITY KINGS Răspunde

    Vă putem ajuta cu un împrumut autentic pentru a vă satisface nevoile.
    Aveți nevoie de un împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă?
    Aveți nevoie de un împrumut urgent astăzi? Nu există cecuri de credit

    * Aprobare împrumut în 60 de mii!
    * TRANSFERUL ZILELOR GARANTATE!
    * Rata de omologare de 100%!
    * Rata dobânzii scăzute la 2%!

    Contactați-ne pentru mai multe informații despre oferta de împrumut și vă vom rezolva
    problema financiara. contactați-ne prin e-mail:

    [email protected]

  14. Bre Răspunde

    Autorul moral este Cozma Adrian peovenit din familie mixta (ma-sa se cheama Ildiko). Instiga de 5-6 luni de zile si stie toata lumea ca el finanteaza pe golanul cu numele Ovidiu Zimbru. (Retardatul ala e muritor de foame si cica face acte de caritate:)))))
    Ciudat ca acum nici-un politician roman nu se delimiteaza de acest gest :)))))))

    • Escape Răspunde

      Zici tu ceva. Si la inaugurarea statui Cozma a iesit public la atac…Rusine

    • abc Răspunde

      De obicei cei din familii mixte ”simt” nevoia asta nebună de a fi mai-mai decât cei mai. E valabil peste tot. Și Ștef este semi, dar culmea frate-su e mare ungur, copii lui au terminat la Kolcsey. Dar și Kossuth, marele ungur a fost slovac și renegat de familia lui. De Petofi nici nu mai pomenesc. A fost opțiunea lor. Dar eu nu înțeleg un lucru. Este foarte greu, chiar imposibil de trasat o linie de demarcație în partea asta de Europă, așa a fost dintotdeauna. Dar chiar contează? Iar cei care au mâzgălit statuia măcar au avut orgasm?

  15. Pici Răspunde

    Care te-ai îmbătat mă. Bă măcar dacă scriai frumos, ai scris ca p..a, urât. Mai bine vopseai trotuarul. Românii maturi nu fac astfel de gesturi. Istoria e de partea noastra si nu este nevoie sa apelam la astfel de nimicuri.

  16. Adi Răspunde

    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Masacre_%C3%AEn_Transilvania_de_Nord,_1940-1944 dragi frati maghiari bunicii vostri au facut asta in 5 sept 1940 ,asa ca nu fiti suparati pe cei care murdatit statuia grofului

    • abc Răspunde

      Bun. Și cei de acum ce vină au pentru asta? Până când merge chestia asta cu ba pe-a mă-tii?

      • matroz Răspunde

        @y:de data asta sunt de acord cu tine!

        • y Răspunde

          Mersi matroz. În limitele normalului ar fi utile niște declarații de delimitare foarte scurte din partea politicienilor locali români dar dacă nu, nu. Asta în ideea că și eu mă delimitez de superhuni, sunt din păcate destui și din ăștia. Chestiile astea sunt antiproductive chiar dăunătoare. Dar personal nu cred că a fost ceva organizat de sus. Bine, organizat sigur a fost pentru că nu toți umblăm cu trei flacoane tricolore de vopsea la noi.
          Gata, mai bine mă duc în centru să văd ce au făcut cu dunga aia minunată de ulei.

          • matroz

            @y:ma indoiesc ca este o actiune organizata politic-dar daca e numai minte nu au.Cred ca e mai degraba o amintire mai apasata a ceea ce s-a intamplat in acel septembrie 1940.E firesc,oamenii nu uita,dar nici nu trebuie sa dea in cap!Si mai cred un lucru.Aproape ii dadeam dreptate amicului meu primar de Carei privind provocarea maghiarilor.Dar…nu mai departe acum cateva zile o organizatie serioasa prin modul de manifestare si comportament-vorbesc de victimele actului din august 1940-cerea aprobarea deplasarii pe carosabil de la Muzeul Judetean pana in centru ,unde urmau o alta cale!Li s-a refuzat,nu cunosc motivul.Probabil unul justificat.
            Peste cateva zile participantilor la Sarbatoarea Recoltei ,sasi si svabi li se aproba acelasi traseu pe carosabil…Acum ,ma intreb.Cine provoaca si pe cine?Intelegi ca ma refer la domnul primar ,daca este el vinovat,sau oricine ar fi!!!Oare prin mici sicane reciproce suntem folositori ?Eu nici n-as aduce in vorbire,conlocuirea…Cine cu cine sa conlocuiasca,cetatenii care in fiecare zi se saluta,se ignora,dar nu se iau la bataie?Scuze si cuvinte de intelegere ar trebui s-o faca si cei ce discrimineaza si cei discriminati!
            PS.abc,y-uleiul ala a disparut de mult de pe soclu!Arata bine,pana la o alta discriminare…

    • Feri Răspunde

      Masacrele sunt nenumerate în istorie, de ambele părți.
      Vezi:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacre_%C3%AEn_Transilvania,_1848-1849
      Pe această pagină de Wikipedia apare un mare adevăr (după părerea mea): “Nu contează cine a ucis mai mult, ungurii sau românii. Execuțiile au fost la ordinea zile(i) și nu fac cinste niciunei etnii, nici ungurilor și nici românilor.”
      Nu trebuie neapărat să uităm toate astea masacre. Este esențial să învățăm din ele, și să avem grijă să nu se mai repete niciodată.
      Să ne uităm în viitor. Sunt mult mai multe lucruri care ne leagă, decât cele care ne despart.
      Uitați-vă în jur, la colegi, prieteni, rudenii și o să vă dați seama că vă înțelegeți bine cu membrii celeilalte națiuni. Dacă nu, atunci uitați-vă în sinea voastră, poate că acolo este problema.
      Nu știu de ce, dar omul așa este format, să dea mult mai mare importanță lucrurilor negative decât celor pozitive și constructive.

      PS: Apropo de statui… Părerea mea personală este că niciun om “concret” nu merită statuie, sau să fie o stradă denumită după el, pentru că nimeni nu este (nu a fost) perfect. Eu aș face numai statui de genul: “statuia pompierului”, “statuia dascălului”, “statuia medicului”,”statuia scriitorului”, “statuia pictorului”… chiar și “statuia femeii de serviciu” sau “statuia măturătorului de stradă”.

  17. adi Răspunde

    Stiti de accidentul de la balta blonda? Cica un politist beat a facut ravagii si pana la urma a aterizat in sant. Niciunde nu apare accidentul. De ce? stimati ziaristi mergeti si aflati cine a fost si ce sanctiune a primit. multumesc

    • abc Răspunde

      Umbli după OZN-uri?

    • Balta blonda Răspunde

      Era masina scumpa, chiar am trecut prin zona cand scoteau din sant. Bmw sau Audi si erau prezenti atat cei de la Rutiera cat si de la locala…. deci chiar era suficient tam-tam sa apare pe portalsm=+presasm < satumareonline……dar liniste peste tot

  18. Poet Carei city 2018 Răspunde

    Multe argumente,dar ce rost are,lumea plina cu rautate,in acest an CENTENAR,multi nu au ce pune in buzunar,unii relaxeaza,cu vacanta neuitata,altii abia nu moare de foame,Sigur provocarile asta nu duce la unitate,sa ne bucuram de zile frumoase.

  19. István Mathadorr Răspunde

    Eu sunt de nationalitate maghiara. Condemn asemenea mazgalituri nu numai pentru faptul ca eu, ca ungur sunt tinta, ci si pentru ca orice mazgalitura unde nu isi are locul, nu face altceva decat sa murdareasca orasul nostru. Sunt convins ca faptasii/ul isi va regreta fapta, mai ales cand va avea copil si va deveni parinte. In rest atata timp cand cineva demonstreaza ca e om, natia, religia, nu mai are relevanta. Omul se demonstreaza prin FAPTE nu si prin natiune, religie sau sexualitate.
    Eu as spune, dupa cum am vazut, ca ar fi fost niste copii carora cel mai bun preieten e chiar un UNGUR si nu s-ar lauda cu fapta..
    PACE 🙂

  20. Alfonzo Răspunde

    Respect Decebal !!! Si Inca odata Respect !

    • Feri Răspunde

      Și încă o dată Respect pentru Decebal!

      Vreau să cred, că mentalitatea lui este cea generală.
      Numai că astfel de oameni, din păcate nu prea se fac auziți, lăsând loc celor care vor să împroaște cu noroi în toate direcțiile.
      A fi patriot nu înseamnă să scuipi în fața oricui.
      Patriotismul începe cu comportamentul civic: să nu faci ilegalități, să nu arunci gunoiul la întâmplare, să cumperi produse autohtone (chiar dacă sunt un pic mai scumpe), să ai un aport oricât de mic pentru a face orașul (mediul) cât mai trăibil, să nu deranjezi și să respecți persoanele din jurul tău, să pui în fața nevoilor tale personale interesele comunității ș.a.m.d.
      Pentru mine asta înseamnă PATRIOTISM.

  21. y Răspunde

    @matroz, eu m-am gândit că după ce au stat ”băjeții” la terasă la un pahar-două de ”vorbă” și au prins curaj repede au pus țara la cale. Doar atât. Nici eu nu cred că a fost ceva organizat politic. Ar fi regretabil.
    PS. Din punctul meu de vedere nu prea are ce căuta statuia asta în Satu Mare, domnul în cauză ca să formulez finuț nu prea are legătură cu orașul. Am impresia că cel mai tare Viktoraș, cel care este prim-ministru al Ungariei, a avut disponibilă o statuie la cheie și era tocmai OK să taie panglica la o chestia din asta. Dă bine la CV, gata am ajutat ungurii de dincolo de graniță. Ce să spun numai asta ne trebuia! Eu dacă era puneam statuia altui maghiar dacă tot era de pus ceva. Dar eu personal (subliniez personal) m-am simțit bine și fără aceea statuie. De aceea nici nu m-am dus la dezvelire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.