Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

HARTA. Tot mai multe cazuri. Şase sătmăreni cu virusul West Nile!

Tot mai multe cazuri de infectare cu virsusul West Nile în judeţul Satu Mare. ultima evidenţă a Ministerului Sănătăţii arată că în judeţul Satu Mare sunt şase persoane infectate cu acest virus pentru care nu există vaccin. Distribuţia cazurilor în judeţ poate fi văzută pe harta ataşată.

În sezonul 2018, în perioada 2.05.2018-6.09.2018 s-au înregistrat 166 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. S-au înregistrat 17 decese (6 decese în București, 3 în jud Iași, 2 în jud Olt și câte un deces in județele Galați, Covasna, Dâmbovița, Constanța, Dolj si Teleorman).

Distribuția cazurilor confirmate pe genuri este următoarea: M/F=1.7 iar raportul cazurilor pe medii de proveniența este R/U=1.3. În funcție de județul de expunere, cazurile au fost înregistrate în județele:

Dolj (27), București (25), Iași (16), Olt (20), Teleorman (11), Constanța (7), Bacău (7), Galați (6), Ilfov (4), Sibiu (5), Brăila (4), Mures (4), Satu Mare (6), Mehedinti (5), Giurgiu (2), Tulcea (2), Bihor (1), Botosani (1), Bistrita Nasaud (1), Alba (1), Covasna (1), Vrancea (1), Ialomita (1), Dâmbovița (3) Călărași (1), Suceava (1), Caras (1), Valcea (1), Hunedoara (1).

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

SEMNE DE BOALĂ! Circa 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical: febră; durere de cap intensă; dureri musculare; vărsături; erupții cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gâtului; sensibilitate crescută la lumină; convulsii; frisoane; oboseală cronică; slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

  • evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

 

13 comentarii

  1. Riki Răspunde

    Eu ma simt in siguranta, in Satu Mare nu sunt tantari, au fost stropiti din timp pentru a se evite asemenea probleme. Oh wait…

  2. Pix Răspunde

    Unde ii primarul? Acuma nu mai face gargara?
    Ce ne recomanda, agheasma de 40°?

  3. Alex Răspunde

    Concret, acest virus ne “decimeaza”, dupa sensul “roman” al cuvantului. Adica tot al zecelea ins infectat moare; nu cred ca cineva s-ar simti bine stiind ca este infectat, iar tantari avem …de prea avem.

    • Pix Răspunde

      Mai incet cu Matematica sau Romana! Al zecea ins testat pozitiv la West Nile in spitalele din Romania si stim cat de serios isi fac treaba. Plus ca 80% din cei infectati nu prezinta simptome, 166*5=830 si se poate inmulti usor cu 2 sau 3 acei 166, deci cateva mii de persoane infectate.

  4. Alex Răspunde

    @Pix. Are logica ce sustii, eu am facut calcule pentru cazurile confirmate.

  5. Alex Răspunde

    @Pix. Eu nu sustin ca ceea ce comentez este 100% adevarat, insa din comentariul pe care-l fac, din comentariile pe care le fac altii, din textul articolului, cine le citeste sa-si faca o idee proprie despre ceea ce se scrie. Zic asta, deoarece mi se pare ca in textul articolelor nu se spune tot.

  6. Florin Răspunde

    De ce nu se stropește cu avionul contra țânțarilor?. Nu poți sta nici ziua si nici noaptea, e plin de țânțari !!!. Vă rugăm domnule primar să luați urgent măsuri !!!

  7. Alex Răspunde

    @Pix. Exista totusi o problema cu acest virus si transmiterea lui prin tantari si ca sa demonstrez acest lucru ma pun sa fac cateva calcule. In judet sunt 6 cazuri confirmate deci 24 de cazuri cu virus care nu manifesta simptome. Total 30 de cazuri. Suprafata judetului este de 4.418 kmp. Daca am repartiza cazurile uniform in judet, unui pacient infectat i-ar reveni cam 147 kmp, si daca l-am aseza in centrul unui patrat, inseamna ca patratul ar avea latura de putin peste 12 km. Deci distanta dintre 2 pacienti sigur depaseste 12 km. Cica tantarul transmite boala, adica il pisca pe unul si apoi se duce si-l pisca pe altul infectandu-ul, va dati seama cat de improbabil este acest lucru. Inseamna ca avem mult mai multi oameni infectati cu acest virus ceea ce mi se pare absurd fiindca ar aparea mai multe cazuri in spitale, lucru care nu se intampla. O alta posibilitate ar fi ca altcineva sau altceva transmite acest virus si nu tantarul este acela.

  8. Alex Răspunde

    Cautand pe net modul de transmitere a virusului West Nile, americanii au gasit acest virus in cai si pasari, probabil ca sunt si alte vietuitoare care pot fi infectate. Daca luam in considerare acest lucru inseamna ca avem infectate multe pasari si cai astfel ca tantarii preiau de la aceste vietuitoare virusul si ni-l transmit noua. Daca ma poate contrazice cineva accept provocarea.

  9. Nicolae Răspunde

    Daca tantarul transmite boala inseamna ca virusul are gazde care furnizeaza “materia prima”, pe aceasta tema chiar ca nu am gasit multe informatii concludente. Conform info pe care le primim prin diverse surse trebuie sa ne temem de tantari , sa ne protejam cu spray-uri ,crème, imbracaminte “cosmo de vara”, samd deci “gazdutele” pot coabita linistite cu noi ignorantii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.