Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Let`s Do It, Satu Mare! Pe 15 septembrie, sătmărenii sunt așteptați să adune deșeuri

Instituţia Prefectului – Judeţul Satu Mare a găzduit azi, 6 septembrie 2018, întâlnirea de lucru privind modul de implementare a acţiunii „Ziua de Curăţenie Globală” la nivelul judeţului Satu Mare, din cadrul proiectului „Let s Do It, România”. Alături de instituţiile subordonate ministerului Mediului: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Comisariatul Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu şi coordonatorul Regional NV „Let`s Do It, România la întâlnirea de lucru au participat reprezentanţi ai UAT-urilor de pe raza judeţului, ai instituţiilor deconcentrate precum şi ai ONG-urilor de mediu active din judeţ.

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a subliniat importanţa acestei acţiuni la nivelul judeţului în vederea dezvoltării spiritului civic şi de implicare a cetăţenilor în problemele de mediu ale comunităţii.

Partenerul oficial al proiectului, APM Satu Mare prin directorul Elisabeta Bekessy a prezentat necesitatea proiectului şi a mobilizării unui număr cât mai mare de voluntari în acţiunea din data de 15 septembrie.

Reprezentantul Ministerului Mediului, Radu Roca a vorbit despre impactul acţiunii în contextul gestiunii deşeurilor şi în special în cel al colectării selective care este imperios necesară pentru combaterea poluării.

Coordonatorul Regional NV „Let`s Do It România”, Alina Perşa a prezentat o retrospectivă a proiectului şi a evidenţiat implicarea masivă a comunităţii sătmărene care a fost recunoscută la nivel naţional şi nu numai.

În urma discuţiilor, partenerii proiectului au propus ca această amplă acţiune de ecologizare să fie combinată în contextul Săptămânii Mobilităţii Europene,  cu deplasări pe jos sau cu bicicleta pe malul stâng al râului Someş, respectiv  cu deplasarea cu caiacele pe Someş, care se va desfăşura cu sprijinul Asociaţiei Caiac Smile

Programul propus a fost ca debutul acţiunii să fie sâmbătă, 15 septembrie 2018,  la ora 9.00 la cap Pod Decebal –  malul stâng al râului Someş, unde toţi cetăţenii care doresc să se implice ca şi voluntari în proiect vor primii saci şi mănuşi pentru colectarea deşeurilor. De menţionat este faptul că toate deşeurile reciclabile colectate pe aceste trasee vor fi depozitate lângă Biserica Reformată din localitatea Vetiş, de unde operatorul de salubritatea le va ridica şi le va valorifica. Ca urmare a acestei mişcări naţionale sunt invitaţi să participe membrii ai comunităţii sătmărene care doresc să îmbine utilul cu plăcutul, utilizând timpului liber în scopul relaxării dar şi în beneficiul mediului.

În acest an, organizatorii “Let’s do it, România”  îşi doresc ca 1 000 000 de români să se unească pentru un scop comun, o ţară mai curată. Dacă îţi doreşti să fii unul din cei un milion de români, vino sâmbătă, 15 septembrie a.c. la ora 09.00 la cap Pod Decebal să curăţăm împreună oraşul!

Sursa: Instituţia Prefectului

13 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Sunt firme platite din banii nostri tocmai ca sa faca curatenie. Deci tot noi trebuie sa muncim in locul lor

    • Escape Răspunde

      Scopul este intarirea spiritului civic. Daca va participa un tatic cu copilul, dupa aceasta actiune sunt convins ca acel copil nu va arunca la intamplare petul sau doza de energizant cu gandul ca las ca sunt firme care sunt platite sa stranga mizeria dupa mine. Pacat ca tu nu ai participat la asa ceva in primii 7 ani…

      • Pix Răspunde

        Trebuie intarit spiritul “pumnului in gura”!!!
        Veizi ca autoritatile statului te iau de fraier? Bam, pumn in gura
        Florisalul iti ia banii si beleste pastarnacu? Bam, pumn in gura

        Daca vrei sa iti cresti copilul un papa-lapte obedient si consideri ca ii spre binele lui, felicitari! Dar sa sti ca nu exista abordare corecta sau incorecta, doar puncte de vedere diferite fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

    • Norick Răspunde

      Dupa logica ta poti sa-ti faci nevoile tale fiziologice oricand si oriunde, fiindca vine florisalu’ si face curat dupa tine. Asta da hombre ! Da’ ce fel de cica “satmarean” esti ?? Sau mai bine pun intrebarea altfel : de cand esti tu satmarean ?? :-)))

      • KUKA Răspunde

        Hop, Hop se bagă în seamă prostu…

        • y Răspunde

          Nu-l apăr pe @Norick dar după părerea mea umilă prostul cel mare este fostul vice de Sătmar, ăla fost veterinar. Acuma ca mare ecologist face ce trebuia să facă ca și vice, era treaba lui. Papagal. Cât a fost boss adjunct supt Coica a stat numai ghiocel. Nu-l știu ca medic veterinar dar dacă așa practică meseria e jale pentru animale!

  2. cârcotaş Răspunde

    Ar trebui ca şcolile să aibă un program de genul acesta,mai ales în zonele ,,naturale” pentru ai educa pe copii in spiritul respectului pt. mediu.Când eram elev ieşeam la cules de plante medicinale,la curăţirea unor străzi,la colectarea de deşeuri etc.Nu mai vorbesc de practica agricolă.

  3. Alex Răspunde

    Nu cred ca vei vedea prea des un austriac aruncand pe unde apuca gunoaie de tot felul, indiferent ce rang social poarta, asa este educat el. Daca totusi cineva o face exista amenda, exista camere de luat vederi si exista cine sa aplice acea amenda. Chiar si romanii acolo respecta regulile, in schimb cum intra in tara, isi sau drumul iar la obiceiurile proaste. De aici trebuie inceput pentru a avea un mediu sanatos si curat. Este inuman sa mergi in natura, pe langa racoroasele ape curgatoare si sa arunci gunoaie in ele. Nici eu nu cred ca ar fi normal sa culegi gunoaiele altora, necazul e ca acum cand acestea sunt aruncate peste tot, nu prea exista alta solutie.

    • y Răspunde

      Hai să-ți povestesc @Alex o întâmplare de acum vreo 10 ani la care am asistat dar este actuală treaba și acum.
      Acțiune Let’s do it! frumos mediatizată. Televiziune, ziare, director mediu prezent, comisar șef gardă mediu prezent, prefectură idem. Asta e mare lucru pentru că ei nu prea participă la acțiuni comune, fiecare merge separat, nu prea se înghit decât doar instituțional. Șefii dau interviu, subalternii curăță și adună gunoaie. Poze. După ce se adună un morman mare de mizerii și dă lumea să plece vine un cetățean și descarcă sub ochii lor ciurucurile de care vrea să se debaraseze. Totul se întâmpla pe dig ziua în amiaza mare între cele două poduri de pe Someș! Dacă noi nu avem dorința de a trăi într-un mediu curat și atâta vreme cât ne ghidăm după regula ”lasă că e bine” și așa și ”numai mai rău să nu fie” putem doar să visăm la o țară ca afară. Țara este compusă din cetățeni, ei dau esența și ”cultura” lor se vede foarte bine când vin acasă în luna august. Din păcate. A fost foarte optimist cineva când dădea 20 de ani la ”stupid people”!

      • cârcotaş Răspunde

        @y,România este ţara în care se cultivă de când lumea,compromisul şi toleranţa ilegalităţii şi a mitocăniei.Aveam de făcut o reclamaţie la primărie privind o ilegaliitate crasă în domeniul urbanismului iar şefa îmi răspunde:,,asta e lumea în care trăim”.Era un răspuns de consolare şi de ,,hai valea că mă cam plictiseşti”.Această stare s-a acutizat după 1989 când toţi cei care trebuiau să facă şi să aplice legi erau preocupaţi de bunăstarea personală prin orice mijloace.S-a ajuns în situaţia în care o bună parte a populaţiei se complace în această situaţie pentru că fiecare are ceva ,,necurat” în trecutul sau prezentul său.Inacţiunea autorităţilor e condamnabilă dar şi explicabilă.Dacă ar acţiona drastic s-ar putea ca fiecare să fie scormonit la ,,dosar”.

        • y Răspunde

          @cârcotaș, pomenesc că vorbești de doamna Pop Veronica. Și eu am avut meciuri cu ea dar ea susținea sus și tare pe a ei cu legea-n dreapta – legea-n stânga. Când îi convenea aplica legea chiar și mai mult de atât dar pentru soțul cu PUZ-urile fără număr, fără număr în cartierul funcționarilor, ehee, altă poveste. Ce se bucură omul cu casă în zonă rezidențială în zonă când iese frumos în curte și vecinul îl admiră de la 2-3 etaje înălțime! Dar nu poți face nimic pentru că are PUZ/PUD aprobat. Nu știu când va fi ordine în țara asta pentru că fiecare face cum îl taie capul, legea este ceva ce se aplică opțional. Iar de pomenești tu de treburile ”necurate”, ”pete la dosar” , în țara asta dacă nu ai, nu-i bai se face. Vezi și recentele dosare ale judecătorilor cu miile. Din păcate.
          Vezi și în filme americane, vine poliția rutieră și te prinde în offsaid, zbang amendă. Nu se discută și nu se negociază. Poți fi și coleg din poliție. La noi imediat se dau telefoane. Nu spun eu că este adevărat 100% mai înfloresc și ei dar e cam mare diferența. Totul trebuie să pornească de a cetățeanul de rând și nu prea văd această dorință.
          De exemplu și cu corupția onor politicienilor noștri nu vrea să le intre în cap că omul de afaceri american dacă a dat mită/atenție el trebuie practic să se autodenunțe la finanțele americane. Care finanțe au fost singurii care l-au putut băga la zdup pe Al Capone. Pe când la noi ce face Sebi Ghiță, Udrea, Mazăre, Bica, bancherul ăla refugiat în Islanda etc., etc., etc. ? Așa că bye-bye Schengen, acolo vom intra doar când se va desființa tot sistemul.
          E frumoasă țara asta, păcat că noi o populăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.