Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

FOTOGALERIE. Distracţie la Petreşti de Ziua LEADER: Bucate tradiţionale şi Olimpiada Ţăranului

Sute de sătmăreni au fost prezenți duminică, 14 octombrie, la Ziua LEADER organizată în localitatea Petrești de GAL Sud-Vest Satu Mare. Agricultori, fermieri, mici întreprinzători, oameni de afaceri, aleși locali, secretari de stat, toți s-au reunit la o manifestare care a avut ca scop promovarea satului românesc prin programul LEADER.

Ziua Leader a fost onorată de prezența oficialităților locale și naționale  încă de la primele ore, respectiv la conferința tematică ”Impactul programului LEADER în GAL Sud Vest Satu Mare”. Alături de președintele GAL Balogh Sandor și managerul GAL, Toga Stefan, au fost prezenți: secretarul de stat MADR Claudiu Sorin Roșu Mareș, secretarul de stat al ministerului agriculturii din Ungaria, Farkas Sandor, directorul OJFIR Satu Mare, Gabriel Mihali, reprezentantul AM al PNDR, componentata LEADER, Ioana Cucul, coordonator CDRJ Satu Mare, Adina Ghiriti, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, parlamentarii Magyar Lorand, reprezentantul CDRJ Satu Mare, Kallay Szabolcs, reprezentanţii GAL-urilor din Satu Mare, precum și colaboratorii, primarii și beneficiarii din cele 21 comune partenere în GAL.

Ziua LEADER a fost deschisă de majorete și fanfara copiilor din localitățile partenere. În cadrul manifestării Ziua Leader, 17 primării partenere în GAL, au amenajat standuri de prezentare a propriilor localităţi, oferind vizitatorilor produse culinare tradiționale reprezentative zonei. La standuri s-a putut degusta babgulyas, bogracs, sarmale, pâine de casă, tocănițe, ciorbă de pește, prăjituri de casă, brânzoici, brânză, slănină, cârnați, palincă și vin. Cele 17 echipe au pregătit standurile cu foarte mare dibăcie și atenție, pentru ca la finalul manifestării să fie votat cel mai frumos stand de prezentare. Toate localităţile prezente la manifestare au intrat și într-un concurs culinar, juriul având dificila sarcină de a vota cea mai bună mâncare gătită.

”Olimpicii” din localitățile partenere în GAL s-au întrecut într-o serie de probe, care mai de care mai dificile și distractive mai ales pentru galerii, la Olimpiada țăranului. Tinerii au avut de făcut slalom printre baloți de paie în saci, sau au încercat să arunce cu cizme de cauciuc, uneori spre public, sau au avut de căutat ouă în căpițe de fân, sau chiar să danseze cu un măr susținut de frunțile partenerilor pe muzică rock. Distracția a fost pe măsura probelor, iar susținătorii au venit de această dată dotați cu tobe sau chiar cu oale și multe linguri.

Din fericire pentru participanți, organizatorii nu au oprit distracția cu premierea concursurilor, ci au continuat manifestarea cu recitalurile lui Horia Someșan, Royal Team și Rollscream.

Și totuși, s-au anunțat câștigătorii concursurilor de la Ziua LEADER 2018.

Clasamentele au fost:

Cel mai frumos stand:

Locul I – comuna Tiream

Locul II – comuna Pișcolt

Locul III – comuna Moftin

Premiu special – comuna Căuaș – pentru cel mai mătăsos animal de companie: găinușele ”Mătase japoneză”.

Concurs gastronomic:

Locul I – comuna Căpleni

Locul II – comuna Sălacea (BH)

Locul III – comuna Berveni

Olimpiada țăranului:

Locul I – comuna Săuca

Locul II – comuna Moftin

Locul III – comuna Căpleni

Premiu special pentru perseverență: comuna Botiz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.