Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Claudiu-Sorin Roșu Mareș, a declarat duminică, la Petrești, prezent la manifestarea Ziua LEADER organizată de GAL Sud-Vest Satu Mare, că încă la nivel de strategie și politici publice PNDR obiectivele nu s-au atins. Acesta își dorește ca la finalul exercițiului financiar 2014-2020, România să nu aibă sume dezangajate sau proiecte care nu pot fi puse în practică.
„Este adevărat că nu ne-am atins în totalitate obiectivele atât la nivel de strategie cât și la nivel de politici publice. Dar întotdeauna am țintit să ajungem cât mai mult aproape de ele. Trebuie să ne fixăm de cele mai multe ori țintele cele mai exacte, cât mai bine documentate astfel încât să nu avem la sfârșitul exercițiului financiar sume dezangajate, sau proiecte care nu pot fi puse în practică. De aceea, din punct de vedere financiar prin intermediul MADR banii sunt puși la dispoziție, strategiile au fost aprobate și sunt monitorizate astfel încât să nu avem probleme în implementarea lor, iar ceea ce vreau să vă spun în final este că fără ajutorul acestor fonduri europene, satul românesc nu ar fi arătat așa cum arată astăzi”, a spus secretarul de stat MADR.
Dezvoltarea satului românesc rămâne o prioritate pentru minister care derulează și alte programe naționale cu finanțare guvernamentală, prin care se acordă diverse subvenții. Și astfel, Claudiu-Sorin Roșu Mareș a anunțat cu această ocazie că începând cu data de 16 octombrie, APIA va începe acordarea avansurilor pentru subvențiile pe anul 2018.
”Chiar dacă prin politicile pe care le avem la minister avem și alte programe, în ceea ce privește produsele deficitare, cum sunt: programul tomatele, programul de colectare a lânii, programul pentru activitățile de reproducție în sectorul suin și avicol care acum sunt în elaborare normele metodologice de aplicare, de asemenea legea muntelui, care este o lege importantă prin care 1 miliard de euro vor fi alocați pe 10 ani din bugetul ministerului astfel încât să dezvoltăm și această zonă, toate aceste programe aduc un plus, dar fondurile europene au fost și rămân principala sursă de dezvoltare a satului românesc. De aceea, cealaltă componentă de dezvoltare rurală este acordarea la timp a subvențiilor pentru a se putea lucra terenurile cât mai bine și rapid. Vă anunț că se apropie data de 16 octombrie și vă promitem și vă asigurăm că la ora 00:01 a zilei de 16 octombrie se dă drumul la acordarea avansului pentru subvenții pentru anul 2018”, a declarat Claudiu-Sorin Roșu Mareș.