Ultima actualizare: azi, 11:11

Locale

FOTO. Decebal a fost îndepărtat de pe gardul noului Shopping City Satu Mare

Decebal a dispărut de pe gardul noului mall NEPI din motive deocamdată neștiute. Inițial s-a dorit un proiect cu tematică istorică, însă se pare că cineva s-a răzgândit.

Gardul mallului Shopping City Satu Mare este și acum plin de graffiti, însă figura Regelui Decebal a fost îndepărtată, iar tematică propusă inițial a fost schimbată peste noapte.

 

Sursa Foto – Facebook/Levente Szabolcs Bucs

 

52 comentarii

  1. Rodica Răspunde

    Chiar remarcam aseara acest lucru ; oare pe cine si de ce a deranjat ? Astept opiniile ….patriotilor! Pacat , chiar era un concept mai altfel !

  2. Dascălu Răspunde

    In anul centenarului faceți voi așa ceva ? Gunaoiele ungurești din conducere o sa plătească asta !

    • abc Răspunde

      Mă, ești trilulilu sau tralala? De unde le scoți pe astea?

    • Bogu Răspunde

      Da-ti rapid o palma, asta pentru autocorectie. Repeta procedeul cu o carte pana te gandesti sa o citesti. Continua acest tratament pana dispare gandirea sovinista. Mi-e rusine cu o persoana ca tine, care pretinde ca se crede roman.

  3. ciprian Răspunde

    Numai un rahat de om( cu puteri depline) putea face asta peste noapte…

  4. Tibi Răspunde

    Ce mue pentru artisti, stai mai mult de jumate din lucrare sa faci portretele si vine un cacat cu ochi sa zica ca nu ii bine. Tipic romanesc. De eram in locul lor il trimiteam la ma-sa in gaoaza si sa isi caute un vopsitor auto sa dea peste.
    Si Dorel de la ultima jeg de vopsitorie din oras facea trei dungi.
    BRAVO NEPI, daca asa ati facut si restul mall-ului dati-va foc!!!

  5. cârcotaş Răspunde

    De unde ştiţi voi că a fost Decebal?L-aţi comparat cu o fotografie din ziarele vremii?Întreb doar,precis ştiţi mai multe că prea vă ambalaţi.Sunteţi neam de stîrpe dacică?

    • Rodica Răspunde

      Conceptul era despre geneza poporului roman, avand portretele lui Decebal si Traian si un segment din columna lui Traian, dar cu siguranta vreun …..priceput al istoriei, deranjat de aceste lucruri a hotarat modificarea conceptului! Se vede treaba ca n-ai prea fost….prieten cu istoria (la fel ca cel care a hotarat peste noapte sa schimbe ….fata gardului) . Daca vei rasfoi un manual de istorie de prin 1975 ( asta in cazul in care-l mai gasesti pe la vreo biblioteca) te poti edifica asupra figurilor istorice mentionate mai sus! Si nu ne-am ambalat, dar avem dreptul -ca cetateni care-si platesc taxele si impozitele corect fata de bugetul local-sa aflam,tot corect, cine si de ce a hotarat sa dispara figurile istorice de pe gard! Daca tot a hotarat cineva acest lucru sa-si asume decizia si sa dea explicatiile si lamuririle necesare!

        • Rodica Răspunde

          Tibisor , daca te uiti mai bine s-ar putea sa vezi si parlamentul Ungariei cu opincile agatate-n varf pe post de drapel ! Pot sa-ti raspund la nesimtire mult si bine , dar n-am s-o fac ( daca tu stai la ….cocioaba , nu-nseamna ca stai neaparat la Castelul din Ardud sau intr-o cetate dacica ) !

          • comentator

            @Rodica, halal lupoaică moralizatoare! Vorba lui Belshazar: Mene, mene, tekel, ufarsin.

          • Rodica

            Nu sunt eu lupoaica moralizatoare (ce ciudat suna formularea la feminin ?) dar cu singuranta nici tu nu esti inteleptul Daniel !

      • cârcotaş Răspunde

        @Rodica,Istorie ştiu mai multă decât mulţi.Problema e că într-un alt context ne puteam simţi jigniţi că un concept privind geneza poporului român să fie afişată pe împrejmuirea unui mall.O altă faţetă a lucrurilor este aceea că nu mulţi se simt confortabil să accepte că au strămoşi la bază 2 bărbaţi dintre care unul,Traianus cel drept, avea el însuşi două vicii :vinul şi băieţii.

        • Bogu Răspunde

          :-))))) si uite si dejectia pe care o aminteam.

        • Rodica Răspunde

          Da , m-ai lamurit – istoria vinului si a viciilor ! Dar nu despre asta era vorba ! Cineva a fost deranjat de acele figuri istorice si ce si-a zis ? Hai sa punem…. de-un filodendron ca tot e … verde si da bine cu o culoare …politica ! A , despre tema cu viciile , nu stiu daca cunosti faptul ca mari personalitati universale ( mai ….din istorie , sa nu zic vechi , din literatura , pictura , muzica , politica ) nu erau straine de viciile la care faci tu referire si nici un popor (englez , francez , italian) nu am auzit sa se rusineze de acest lucru ; ba dimpotriva , se mandresc cu ele (cu personalitatile) ! Doar noi , romanii , trebuie sa ne rusinam mereu de ce suntem , de ce-am fost , de ce existam !

      • Florian Răspunde

        Rodica. Este privat ,nu sa-u alocat din bani nostri pentru constructia ei. La biserica sau alocat ,nu ne-au intrebat daca vrem sa fie pe clopot Super Daniel !

        • Rodica Răspunde

          Vai mama ei , limba romana! Tot in privat ar trebui sa te invete cineva sa scrii corect! Si culmea exprimarii ,tocmai de 1 Decembrie! Te crezi probabil grozav,dar esti de toata jena! Si-apoi la prima varianta, nu era tot din ……privat banul? Ca sa intelegi totusi despre ce e vorba (ca vad ca ai lacune si aici) ,discutam despre gard si despre graffiti-ul de pe el, nu despre ce…… constructie ai in cap tu!

    • Bogu Răspunde

      Imaginea se proiecta in mintea oamenilor cu portretul lui Decebal. Ma gandesc ca vei mai avea o alta dejectie mentala la aceasta remarca.

  6. comentator Răspunde

    Ce problemă, ce problemă ! Au uitat biztoș opinca și mămăliga cu brânza ca branduri puternice românești. Dar biztoș le pictează și pe alea plus pe Drakula, urmează Traian, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Important este că filodendronul a rămas. Dacă făceau o clădire fumoasă nu trebuia gardul pictat.

  7. cârcotaş Răspunde

    Am văzut link-ul lui Tibi şi m-am dumirit.Nu a fost nici un Traian.Romanii nu purtau mustaţă şi nici barbă,cel puţin militarii şi împăraţii.Aşa că putem dormi liniştiţi.

  8. Robu' Răspunde

    Chiar a fost ceva frumos! Tu’va natia in gura de kkt-i care ati fost deranjati de concept! Cretinilor, numai sa stricam stim! Cum este ceva deosebit,jos, ca nu e bun!

  9. sebi Răspunde

    era un hipster cu barba si astia , romanii verzi , repede au sarit co fost tatuca Decebal si sovinii de unguri l-au taiat de pe gard !

  10. sophia Răspunde

    Incetul cu incetul se face…reclama la noul mall! Chiar n-ati prins-o?!

  11. Jan Răspunde

    Bine ca nu s-au gindit sa-l puna pe gard pe Pieter Botha !

  12. ioan Răspunde

    Era Viktor Orbán pictat nu ati vazut?

  13. Daniel Răspunde

    Păcat că au dispărut! Indiferent pe cine reprezentau, arătau bine!
    Eu nu as crede că dispariția lor are de a face cu ungurii din conducere. Ar fi un non-sens politic din partea lor și pe deasupra nici nu cred că pot ei influența în halul ăsta investitorii.
    Mai degrabă și-au dat ei (investitorii) seama că acele desene nu aveau legătură cu această sărbătoare, dar ne mai având timp pentru a modifica tematica, pur și simplu l-au acoperit.

    • Rodica Răspunde

      Nu cred ca asta este cauza , erau stabilite dinainte aceste lucruri, si-apoi ce rost avea sa se lucreze de doua ori si inutil ? Si mai e o chestie- daca ai aflat, dezvoltatorul inca nu a formulat un punct de vedere, se pare ca o va face in zilele urmatoare ; cum ar veni, le ia cam mult timp pentru a ticlui o explicatie…..diplomatica! Cu siguranta , ceva e putred in …. treaba asta!Ei, acu sa asteptam , si-om auzi si povestile care vor crede de cuviinta ca se potrivesc ca nuca-n…….gard!

  14. Gheorghe Răspunde

    E să mă ușurez pe mall-ul vostru nepi daca o sa calc vreodata in el.

  15. comentator Răspunde

    @Rodica draghe, din fericire nu mă măsor cu atotbărboșenia sa marele sfânt și mentor al postului teve trinitas Preacatedralissimus Maximus Daniel! Te-ai găsit și tu să comentezi chestia cu mutra dacului pictat acolo. Fată dragă, firma aia pictează ce vrea pe gardul ăla mizerabil. Habar n-au ăia de hipersensibilitatea ta! Puteau să lase totul gol pușcă. Iar tu hopa te arunci cu capul înainte și comentezi, cauți probleme și unde poate nici nu este. Apropo, de ce nu întrebi mai degrabă pe stimatul nostru @ matroz care a cam dispărut de pe firmament că unde au uitat tunul din ansamblul de monument. Parcă era vorba că refac monumentul topit de hortiști. Asta nu te deranjează, văd. Pentru că dacă suntem exacți acest monument nu este același cu cel vechi cum nici troița nouă de lângă nici măfar nu seamănă cu cea veche. Dar de curiozitate, ai tradus ce ți-am scris data trecută, ai înțeles? Mie mi se pare că NU.

    • matroz Răspunde

      @comentator:Nu a disparut tunul ,au disparut TUNURILE!Erau doua!Ca de obicei exista explicatii:tunurile au fost achizitoinate;pana de curand se aflau in curtea unei unitati militare din Satu Mare.Le-a procurat Primaria Satu Mare pe cheltuiala sa cu sprijinul primarului de atunci Gyula Ilyes!Erau din al doilea razboi mondial si parca nu dadeau bine cu timpul Statuii Soldatului Roman-Decembrie 1922.Poate pe 19 aprilie cand se implinesc niste ani -legati de eveniment ,nu va spun -se va realiza si asta!
      PS:Nu fi ingrijorat,nu am disparut inca!Citesc,dar ce-i de comentat alaturi de unii cretinei ce ne strica uneori micile rautati cu tembelisme patologice!
      PS1:stai linistit!Stiu cine esti!

      • y Răspunde

        Stai liniștit @matroz, știu și eu că ai comentat și pe altă poreclă, degeaba negi pentru că limbajul și formulările te trădează. Vezi și cazul de față.

        • matroz Răspunde

          @y:imi pare bine ca te recunosti!Numai ca ori minti ori dezinformezi:nu am comentat sub nici-un nume!Nu am ce comenta la cretini!Arata-mi macar unul din comentarii!Vad ca minciuna te insoteste mereu!Pacat de stiinta ta !
          PS:ai dreptate in multe comentarii,dar continui sa fii un mincinos!

    • Rodica Răspunde

      Nu a fost nevoie sa traduc , stiam despre ce e vorba , tocmai in acest sens ti-am spus ca nu esti inteleptul Daniel ( vezi , nu vorbim despre acelasi Daniel ) ! Dar nu sunt eu de vina pentru faptul ca tu cunosti doar fragmente dintr-un context pe care le arunci la intamplare , cand esenta este alta . Si , nota bene , cu asta am incheiat subiectul , fiecare cu principiile si opiniile lui ! Da cred ca-ti pace si tie cum arata acum gardul , a mai ramas un sfert de cap si o ureche pe el !

      • y Răspunde

        @Rodica dragă chiar nu-mi place. Dar am mai spus-o că toată construcția este aiurea. Nu-mi place. Iar dinspre centrul nou e o catastrofă mai ales în combinația ci catedralobiserica neterminată. Dacă era faină nu trebuia gard și nu trebuiau pictate fel de fel de chestii. Cine a proiectat și cine a avizat din punct de vedere arhitectural? Eu nu m-aș mândri cu așa ceva. De exemplu de ce este până în trotuar construcția? Chiar aveau nevoie de acel 1 m pe care omul putea să circule civilizat? Puneau acolo spațiu verde, niște copaci și gata. Construcția este investiție privată, poa’ să picteze și brontozauri roz dacă dăștepții de la primărie dau voie la așa ceva. Da, era un gest frumos, un gest simbolic. Problema este că cei de la Nepi am impresia că cred că (scuze) pot construi oricum ca la ei acasă mai ales că au bani. Iar autoritățile… ! Ehei, autoritățile dorm în papuci.
        PS. Citatul cu Belshazar este exact pe subiect, nu este scos din context. Nu am pretenția să înțelegi pentru că nu vrei să înțelegi anumite lucruri. Pentru asta ar trebui o călătorie în timp, dar nu mult. Ca să înțelegi.

  16. Anca Răspunde

    Asta a fost mana “GABORULUI” auzi mai corcitura de om ce esti, zilele ti se numara exact ca la deschiderea mall’ului…bucurate de ultimele tale zile de “glorie”…cat despre faptul ca ai sters acele imagini, sa stai linistit ca mata nu o sa iti faca statuie, numa popa o cripta.

    • buda Răspunde

      Esti proasta rau.

    • foxforce5 Răspunde

      Stai linistita nu-i mai corcitura decat tine, numai daca nu ai fi asa prosta ti-ai da seama ca cetatenii acestei parti a tarii genetic sunt o amestecatura, nu exista unul mai curat decat altul ar insemna se te futi intre neamuri sau probabil tu asta faci.

  17. y Răspunde

    Stimabililor jurnaliști ai lui portalseme! Parcă era vorba că Nepi ne va spune luni de ce a dispărut fața lui Decebal de pe gard. Văd că este pauză totală. Urgent faceți rost de informație pentru că Rodica nu poa’ să doarmă. Mulțumesc și spor la treabă.

  18. Nume si prenume Răspunde

    Satmareni, raspunsul nu este la nepi ci la “dragul” vostru primar, sensibil la orice are legaturi prea românești.

    • Rodica Răspunde

      Pe mine nu trebuie sa ma convingi , eu cunosc acest lucru , chiar din interiorul ….ograzii domniei sale ; dar ce sa-i faci cu cei care nu si nu ! De-aia nu se …… grabeste nici dezvoltatorul sa comunice un punct de vedere , sa nu deranjeze si sa nu invarta …..cacaoa in curtea primariei ! Cunoastem patriotismul lui (si a gastii udmr) , doar au fost si trup si suflet la manifestarile de centenar ! Din acest motiv au lipsit cu desavarsire , adica , acelasi motiv pentru care …..sunt platiti din bani ROMANESTI !

      • FOXYMAXI Răspunde

        Tu, impreuna cu toti care sunteti impotriva primarului aveti ocazia sa-l schimbati prin vot la urmatoarele alegeri, iar daca nu reusiti sa-l dati jos din functie inseamna ca o mai mare parte a populatiei acestui oras e de acord sa fie mai departe primar daca va candida. Am observat ca insisti pe tema asta cu primarul e vina pentru tot, oricum primii care au civilizat acest oras nu au fost romani e clar, se vede si dupa cladirile vechi care simbolizeaza orasul.

  19. Rodica Răspunde

    Cand nu aveti argumente , deviati discutiile – fiindca de atata sunteti in stare – in ce directie va convine ! Si nu sunt impotriva primarului , sunt impotriva unei persoane platite din bani publici (sau mai corect si din bani publici), pentru a satisface interese de grup( sau de partid , in cazul acesta udmr) si personale ! El trebuie sa fie in slujba tuturor cetatenilor acestui oras , indiferent de limba pe care o vorbesc ! In calitate de primar , are obligatiile prevazute in legislatia ROMANIEI , nu doar drepturi !Cam acelasi lucru pentru care e acuzat sa zicem si Dragnea ! Da cand e vorba de unguri , se numeste altfel , nu ? Lipsa drepturilor minoritatilor , ingradirea libertatilor democratice , marginalizare ……. ! Sunteti penibili !

    • y Răspunde

      Penibilă ești tu @Rodica când amesteci intenționat o treabă privată, adică pictarea gardului cu implicarea primarului. Și mai și insiști! Din două mișcări iar o scoți pe aia cu minoritățile. Te credeam mai deșteaptă. Las-o moartă! Dar insistă dragă dacă îți face plăcere! Nu vreau să scriu ce a scris adineaori @Norick dar tind să cred că are dreptate. Răcești gura și consumi neuronii unde nu e cazul. Gata, eu zic că a trecut momentul Centenarului. Ar fi cazul să ne ocupăm de ceva util, dacă se poate. Dacă nu, nu. Falra hányt borsó. Cred că înțelegi. Sau apelează la google translate că pe moment nu găsesc o expresie în română.

      • Norick Răspunde

        @y : mersi , macar ma distrez “pe gratis” . 😉 Las-o sa mai scrie ceva. Mai ales unde si in ce zona petrece timpul liber…. :-))))

  20. x-ulescu Răspunde

    O fi vrut sa arate ,, nasterea poporului roman , cu participarea lui Traian si Decebal ,dar ca sa sintetizeze povestea au pictat culorile reprezentative a curcubeului

  21. cârcotaş Răspunde

    Tot aici sunteţi?Valea cătă casă că mintenaş se deschide Nepi.Pierdeţi tigăile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.