Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

Magyar Lóránd, despre pesta porcină: Planul de măsuri există, dar nu sunt bani pentru punerea lui în aplicare

Deputatul Magyar Lóránd a adresat instituțiilor responsabile întrebări legate de combaterea pestei porcine africane.

De mai bine de un an, pesta porcină africană reprezintă un pericol pentru efectivul de porcine din România. Nu doar uciderea unui număr mare de animale infectate sau  suspecte de infecție cauzează probleme, dar și faptul că procesatorii de carne au din ce în ce mai puțină încredere în materia primă autohtonă.

În vederea stopării epizootiei, în august, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a aprobat Planul suplimentar de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane, plan în care figura, printre altele, că în 12 ore de la adoptare, instituțiile responsabile, mai concret Ministerul Apelor și Pădurilor și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, vor solicita Ministerului Finanțelor alocarea fondurilor necesare.

”Am subliniat în mod repetat că, în vederea combaterii pestei porcine, este necesar să acționăm în mod operativ și ferm. Planul de măsuri adoptat trebuie pus în aplicare, dar încă tot nu există fondurile necesare.  Dispozițiile Planului vizează cu preponderență asociațiile de vănătoare în a căror sarcină ar reveni reducerea răspândirii bolii prin împușcarea mistreților. Dar aceste asociații tot nu dispun încă de sumele necesare punerii în practică a celor stabilite prin Planul de măsuri.  Acesta este motivul pentru care am adresat mai multe întrebări către Ministerul Apelor și Pădurilor, respectiv către ANVSA”, a spus deputatul Magyar Lóránd.

Potrivit Planului de măsuri, cadavrele mistreților împușcați trebuie îngropate la o adâncime corespunzătoare. Asociațiile de vânătoare nu dispun de buldoexcavatoare care pot săpa o gropi la o astfel de adâncime. Ba mai mult, aceste gropi ar trebui săpătate în fiecare zi, în mai multe locuri. Cu toate că piesele recoltate pot fi transportate doar pe distanțe scurte, în Hotărâre nu există prevederi referitoare la modalitatea de transport a mistreților ce depășesc greutatea de 40 kg și nici la modul în care se vor acoperi costul carburanților și al forței umane necesare operațiunilor. De asemenea, este neclar de unde vor asigura Consiliile județene nominalizate în Planul de măsuri, substanțele necesare pentru dezinfectoarele individuale.

Uciderea mistreților reprezintă o pagubă pentru asociațiile de vânătoare. În Planul de măsuri se vorbește despre despăgubiri, dar nu există niciun act normativ care să prevadă acest lucru. Cu alte cuvinte, nu se știe cum ar urma să decurgă modul de despăgubire, având în vedere, mai ales, faptul că prețul mistreților nu este unitar:  valoarea de piață a masculilor cu trofeu (de la 16 cm în sus) este deosebit de mare.

”Cea mai importantă întrebare este când vor fi bani pentru punerea în practică a celor stabilite în Planul de măsuri. O altă întrebare, de această dată doar retorică, este cum a reușit Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să  elaboreze relativ repede o procedură privind despăgubirile acordate pentru porcii domestici, pe când Ministerul Apelor și Pădurilor nu a făcut vreun demers legilativ nici până azi ”, a mai declarat deputatul.

4 comentarii

  1. Lili Răspunde

    Nu vad nicio cifra, macar estimativa, doar bla-bla-bla.
    UDMR-ul este cumva in opozitie si ei nu stiu?
    Nu mai facem un referendum sa mai aruncam vreo 40 de milioane de euro ca deh “democratia costa”.
    Prostia si hotia costa infinit mai mult!

  2. Rodica Răspunde

    Operativ si eficient actionezi atunci cand apare problema , sau anticipat , pentru a o evita ! In afara de povesti …..nemuritoare , dupa o jumatate de an in care dezbateti aceasta problema , v-ati trezit cu nu sunt fondurile necesare combaterii pestei porcine , da e imporatnt ca aveti planul de combatere ! Bravo udmr pentru felul in care NU va implicati decat in problemele minoritatilor(maghiare) , restul sunt niste mizilicuri pentru voi ! De-aia ne … maziliti cu fiecare declaratie ce-o faceti si cu cameleonismul vostru duplicitar ( aici cam suna a pleonasm , da nu m-am putut rabda sa n-o spun cand vad atata parsivitate si nerusinare de la ei ! Si-nca odata bravo , ca ati reusit sa …copiati lectiile predate de psd , sunteti la indigo cu prietenii vostri de guvernare ! Mi-e sila de toti !

  3. Pop Ioan Răspunde

    UDMR si maghiarii sint de vina si pt pesta porcina.Guvernul ungar a trimis toti mistretii bolnavi de la ei in Romania.Mai mult,a cerut si de la ucrainieni citeva exemplare….Si toate astea cu ajutorul UDMR-ului.Poate si banii trimisi echipelor de fotbal din Secuime erau contaminati cu ceva bacterii si virusi ……..antifurt.

    • Rodica Răspunde

      Nu , e vorba de mistretii din …. guvernul Romaniei si clasa politica de la noi ! Pentru astia ar trebui ceva masuri de eradicare si puse in aplicare de urgenta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.