Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Ministerul Agriculturii refuză să cedeze fostul sediul al Direcției Agricole, dar lasă clădirea să se degradeze

Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, a adresat, în 10 octombrie, o întrebare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la clădirea aflată pe strada 1 decembrie 1918, cunoscută ca fostul sediul al Direcției Agricole. În clădirea impozantă și spațioasă, aflată într-o stare avansată de deteriorare funcționează, în prezent, doar câteva birouri ale Oficiului Județean de Consultanță Agricolă. Pe lângă faptul că acest imobil nu este folosit decât parțial, o problemă majoră o constituie degradarea ei continuă.

Ministerul transmis mai departe întrebarea deputatului sătmărean către Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care a oferit săptămâna aceasta un răspuns.

Potrivit oficialilor APIA, în anul 2011 a fost atribuită instituției, prin Ordonanță de Guvern, dreptul de administrare asupra clădirii de peste 1.700 de mp, însă documentația topografică nu a corespuns cu datele cuprinse în cartea funciară a imobilului. Din această cauză Oficiul de Cadastru al Județului Satu Mare nu a putut emite o nouă carte funciară.

Problemele s-au clarificat în 7 ani!

Rezolvarea situației a durat șapte (!) ani, adică abia în anul 2018 s-au clarificat nelămuririle legate de titlurile de proprietate. Motiv pentru care orice intenția de reabilitare, ori măcar de conservare a imobilului, a fost blocată.

Chiar dacă APIA nu are pe viitor niciun proiect de reabilitarea a fostului sediul al Direcției Agricole din Satu Marei, instituția a respins propunerea deputatului Magyar Lóránd ca imobilului să fie cedat Primăriei Satu Mare, care ar putea utiliza mult mai eficient această clădire, cu multe locuri de parcare, aflată în centrul municipiului.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare menționează în răspunsul oferit, faptul că își desfășoară, la ora actuală, activitatea într-o clădire închiriată, pentru care plătește lunar o chirie de 12.100 lei, contractul de închiriere fiind încheiat pe un an de zile, iar reînnoirile implică, de fiecare dată, o mărire a prețului chiriei. Responsabili APIA consideră că s-ar impune reabilitarea imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918, care să devină sediul instituției, dar precizează că nu dispune de fondurile necesare.

„Mi se pare revoltător faptul că, în centrul orașul, se află atât de multe imobile în ruină aflate în proprietatea ministerului. Mai mult, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a mutat birourile aflate în subordine în diferite alte clădiri. S-a construit o clădire nouă pentru Direcția Agricolă, AFIR funcționează, de asememea, în două clădiri distincte, iar APIA funcționeză într-un imobil închiriat, în timp ce starea clădirilor impunătoare din centrul municipiului – în foarte multe situații din cauza neutilizării lor – se degradează pe an ce trece” – a completat deputatul Magyar Lóránd.

2 comentarii

  1. Bor Răspunde

    Se pare ca cineva de demult are interes sa puna mana pe cladirea de pe botizului unde functioneaza institutia pentru a face hotel, tinta din anul 2006… un adjunct de la apia stie telefoanele care le a dat. Un fost director apia a adus in patrimoniu MADR iar un actual personaj vrea cladirea la un constructor trimis in judecata.

  2. Mitica Răspunde

    Sigur este un articol tendențios! Nu este în regulă să publicați așa ceva! Nu este vorba despre refuz sau acord, știți foarte bine!Este o clădire cu multe interese locale și internationale. Nu sunteți voi îndreptățiți sa dați asa titluri pompoase despre un subiect UDMR în an centenar! Să vă fie mare rușine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.