Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat nu mai puțin de 179 acțiuni de control. Cum alte cinci focare au fost confirmate în județ, inspectorii au început controalele în trafic, precum și sancționarea proprietarilor. Mai mult decât atât, 18 porci au fost uciși în urma unei acțiuni în trafic.
Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii D.S.V.S.A., au aplicat, 4 sancțiuni contravenționale, din care 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 3000 lei – 1.500 lei – 1 crescător particular din Tîrșolț – trafic rutier – pentru deținerea și transportul de suine neidentificate și fără documente sanitare veterinare, – 1.500 lei – 1 crescător particular din Gherța Mică – trafic rutier – pentru deținerea și transportul de suine neidentificate și fără documente sanitare veterinare și 2 avertismente pentru – 2 – crescători particulari, din localitățile : – 1 Carei și – 1 Ady Endre – pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislație a animalelor nou achiziționate.
Controalele mixte, în traficul rutier, vizează mișcarea animalelor și a produselor alimentare în special carnea de porc, preparate din carne de porc sau în amestec cu carne provenite de la alte specii de animale care se abatorizează, transporturile de furaje pentru animale, mai ales în localitățile din zona de protecție și supraveghere, unde au fost depistate focare sau cazuri de pestă porcina africană la porcii domestici sau mistreți, dar și în alte zone și rute din județ. .
În urma unei astfel de acțiuni în trafic, au fost supuși sechestrului / reținerii oficiale un număr de 18 capete suine cu o greutate totală de 520 kg și o valoare de 7.600 lei, datorită faptului că animalele au fost, transportate fără documente sanitare veterinare prevăzute de legislația în vigoare. Suinele au fost eutanasiate și incinerate într-o unitate de ecarisare a teritoriului, autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în prezența propritarului.
Cu toate acțiunile operative și a aplicării complexelor măsuri zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA), de către autorităților locale și a cetățenilor din localitățile județului, care au înțeles să sprijine autoritățile în instituirea acestora, perioadă în care nu a mai fost înregistrat, nici un focar de PPA în județ, timp de 61 de zile. Au existat și persoane iresponsabile, care datorită comerțului ilicit cu suine, traficate din alte județe, au făcut că în data de 29.10.2018 , să fie confirmate cinci focare de boală, în exploatații non profesionale de la periferia localității Dindești.
Având în vedere situația epizootologică actuală, cu privire la existența celor patru focare de Pestă Porcină Africană în localitatea Bocicău, a două în localitatea Tarna Mare, una în Gherța Mare și cinci focare apărute în Dindești, confirmate de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, informăm crescătorii de animale, că riscul foarte mare îl constituie rezervoarele naturale ale virusului reprezentate de porcii mistreți dar și porcii domestici, în cazul în care aceștia intră în contact direct cu cei bolnavi.
Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții.
- În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă scoaterea animalelor din exploatațiile non profesionale, precum și orice fel de mișcare a suinelor în localitate sau între localități.
- Înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Reprezentând, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.
- Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
- Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
- Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.
- Se vor aplica măsuri de igienă/biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;
- Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, atât cei din exploatațiile profesionale, cât și cei din exploatațiile non profesionale, au obligația ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fi anunțată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum și DSVSA -ului Satu – Mare.
- Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.