PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Protecţia Mediului face lumină! Fabrica Alu Menziken din Medieşu Aurit, cancerigenă?

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare face lumină în privinţa acuzaţiilor cu privire la potenţialul cancerigen al noii fabrici Alu Menziken din Medieşu Aurit. Potrivit unui comunicat, din studiul întocmit de o firmă de specialitate din Cluj, şi din documentele depuse la instituţie, nu reiese că fabrica nu are activitate cancerigenă. Mai mult nici la fabrica similară de lângă Baia Mare, care funcţionează din anul 2009 nu au fost semnalate astfel de probleme.

“Din Raportul privind impactul asupra mediului întocmit de EcoTerra Ing SRL şi din Raportul de sănătate ocupaţională şi igiena industrială – întocmit de Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca, depuse la APM Satu Mare şi care au stat la baza reglementării acestui obiectiv din punct de vedere al protecţiei mediului, nu se confirmă faptul că din activitatea fabricii ar rezulta emisii de substanţe cancerigene. Menţionăm că în judeţul Maramureş funcţionează o fabrică similară din anul 2009 care utilizează aceeaşi tehnologie, iar din anul 2016 deţine autorizaţie integrată de mediu.

Din discuţiile purtate cu conducerea APM Maramureş privind impactul activităţii acestui obiectiv asupra mediului rezultă faptul că, până în prezent activitatea companiei nu prezintă pericol pentru mediu şi sănătatea populaţiei, din monitorizările efectuate la nivelul judeţului Maramureş, niciun indicator de calitate nu a înregistrat depăşiri ale concentraţiei maxime admise”, a precizat APM Satu Mare.

Amintim că marţi, 13 noirmbrie, a fost inaugurată fabrica de profile şi componente din aluminiu şi extrudare a aluminiului din Medieşu Aurit. Societatea are 125 de angajaţi, urmând să ajungă la 300 la mijlocul anului viitor. Investiţia totală este de 55 milioane euro, din care 20 de milioane reprezintă contribuţia Guvernului României. Conducerea companiei a anunţat deja dublarea spaţiilor de producţie.