Ultima actualizare: azi, 11:50

Locale

Protecţia Mediului face lumină! Fabrica Alu Menziken din Medieşu Aurit, cancerigenă?

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare face lumină în privinţa acuzaţiilor cu privire la potenţialul cancerigen al noii fabrici Alu Menziken din Medieşu Aurit. Potrivit unui comunicat, din studiul întocmit de o firmă de specialitate din Cluj, şi din documentele depuse la instituţie, nu reiese că fabrica nu are activitate cancerigenă. Mai mult nici la fabrica similară de lângă Baia Mare, care funcţionează din anul 2009 nu au fost semnalate astfel de probleme.

“Din Raportul privind impactul asupra mediului întocmit de EcoTerra Ing SRL şi din Raportul de sănătate ocupaţională şi igiena industrială – întocmit de Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca, depuse la APM Satu Mare şi care au stat la baza reglementării acestui obiectiv din punct de vedere al protecţiei mediului, nu se confirmă faptul că din activitatea fabricii ar rezulta emisii de substanţe cancerigene. Menţionăm că în judeţul Maramureş funcţionează o fabrică similară din anul 2009 care utilizează aceeaşi tehnologie, iar din anul 2016 deţine autorizaţie integrată de mediu.

Din discuţiile purtate cu conducerea APM Maramureş privind impactul activităţii acestui obiectiv asupra mediului rezultă faptul că, până în prezent activitatea companiei nu prezintă pericol pentru mediu şi sănătatea populaţiei, din monitorizările efectuate la nivelul judeţului Maramureş, niciun indicator de calitate nu a înregistrat depăşiri ale concentraţiei maxime admise”, a precizat APM Satu Mare.

Amintim că marţi, 13 noirmbrie, a fost inaugurată fabrica de profile şi componente din aluminiu şi extrudare a aluminiului din Medieşu Aurit. Societatea are 125 de angajaţi, urmând să ajungă la 300 la mijlocul anului viitor. Investiţia totală este de 55 milioane euro, din care 20 de milioane reprezintă contribuţia Guvernului României. Conducerea companiei a anunţat deja dublarea spaţiilor de producţie.

12 comentarii

  1. abc Răspunde

    Ca de obicei autoritatile ne asigura ca totul este sub control. Asa a fost si la poluarea cu cianura de la Baia Mare proiect bun pentru Australia unde nu prea ploua, la Colectiv, de pesta porcina nici nu mai amintesc. Nici criza economica din 2008-2009 nu trebuia sa ne afecteze dupa Basescu.

  2. Minciuni Răspunde

    Au modificat fraudulos acordul de mediu ca sa poata functiona in oras ! Huuuo

  3. Drm Răspunde

    Să vă zic cum e cu controalele astea. Acum ceva timp lucram la Draxlmaier în secția La adică debitare unde sunt mașini de debitat care fac zgomot. Într-o zi vin cei de la Protecția Muncii să măsoare nivelul de zgomot în secție,vine maistru și mai mult de jumătate din muncitorii de pe mașină îi trimite în pauză. Bugetarii spagari au măsurat nivelul de zgomot în celălalt capăt de secție cu mai mult de jumătate din parcul de mașini oprit. Ce așteptări mai aveți,asta am votat ,asta avem. Vă jur că este adevărat ce am relatat. Asta e protectia muncitorului și a mediului în România. Bine că avem spor de calculator si stres la bugetari . Pauza și șpaga multă stresează.

    • Drm Răspunde

      PS: Secția KS am vrut să scriu

    • cârcotaş Răspunde

      Dacă aţi fi avut sindicat plătit din cotizaţia angajaţilor nu de patronat nu puteau falsifica măsurătorile.Şi tu de ce n-ai luat atitudine?De ce nimeni nu a luat atitudine?

      • Rodica Răspunde

        Nu au sindicat , fiindca nu s-a permis acest lucru ! Oricate tentative au fost , cei de la DRXM au spus …pas ! Stiu persoane care au parasit acele locuri de munca tocmai din aceste motive ; odata intrat acolo , ai regim de …..penitenciar !Se pare ca unii ati uitat cate interventii ale ambulantei SM erau la inceput la DRXM ? Oare de ce ? Nu de la regimul draconic de lucru , nu de la zgomot , nu de la cablajele tratate chimic ! Nu , acolo totul e conform standardelor , mediu placut de lucru , liniste , aer purificat (ba chiar ozonoterapie) , nu ritm de lucru infernal , nu penalizari daca nu faci fata ….benzii (cum se spune) ! Nu , toate astea sunt povesti si din pacate , deja istorie ! Dar , ca de obicei nici aici nu s-a autosesizat nimeni ; chiar asa , ce importanta mai are siguranta si protectia angajatului! Cui nu-i convin conditiile , ….. drum bun ! Se gasesc alti fraieri ! Oare de ce se fac continuu angajari ?

  4. Sebastian Răspunde

    Cum sa fie toxic si sa polueze turnatoria care nu e accepatata in alte state UE ?
    ECO TERRA ING SRL – CUI 9995294 Maramures, Baia Mare serleul pe numele bunicutei sefului protectiei mediului a zis ca nu e. Deci nu polueaza. Mucles.

  5. Bogu Răspunde

    Va trece mult timp pana adunatura asta de neamuri care traiesc in Romania sa dobandeasca caracter. Spaga, hotia si “fuga dupa bani primiti prin orice forma” este o problema majora a acestei societati. Oamenii cu caracter devin cei neintegrati in sistem….acesta este motivul principal al pierderii de valori si profesionisti din Romania.

    • y Răspunde

      @Bogu, mai exact cei puțin-puțin mai capabili sunt expulzați practic de societate. Este periculos să gândești. De aceea cei care rămân nu pot depăși barierele impuse, ca și cum am fi în 1984 al lui Orwell, o societate cu diverse nuanțe de cenușiu. Iar furatul se mai și iartă pentru că unii cică fură pentru o idee “bună”. Apoi ne mirăm pe seama a fel de fel de foști ai noștri actuali diasporeni care mută muntele în țara adoptivă. Bine fac, aici dispăreau cu desăvârșire. Nu există noțiunea de treabă bine făcută, aici toată lumea încă este jmekeră, se descurcă. Ce fericit ar fi Ceaușescu acum de ar vedea că experimentul cu omul de tip nou a reușit!

  6. Pop Răspunde

    oare ce parere au cei de la mediu de mirou de faina si oase arse care este in fiecare noapte peste oras?

    • abc Răspunde

      @Pop. Ave impex pe platforma Șoimoșeni. Dar asta nu cred că e poluare, e de la nutrețuri și de la distructor.

  7. Gheorghe Răspunde

    Și atunci ne miram ca Satu Mare este numărul unu la cardiaci și boli cancerigene pe tara?Așți vor sa murim repede și fără costuri suplimentare ( cu un an inainte de a ieși la pensie)adica sa contribuim la pensie 30…40 și apoi sa sfârșim repede , iar banii sa le rămână lor !!Da parcă am văzut la inaugurare o gramada de ,,somitati”ale orașului!!!!Prtidul de guvernare prin reprezentantul lui ,,gabita fraerul de servici” nu are nimic de spus?Dacă ei (politicienii care conduc tara)împreună cu familiile lor ar trebui sa muncească în aceste ,,locuri de munca create prin grija partidului fata de cetatean”și sa primească leafa aceasta de mizerie, ce ar zice?Pai dacă mă gândesc bine tot mai rentabil este sa muncești afară pe un salariu bun decât sa fii rob în tara ta la acest firme pa care occidentalii le arunca din tarile lor datorita poluării!!!!CORUPȚIA LA TOATE AUTORITĂȚILE STATULUI ESTE CANCERUL ROMÂNIEI! !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.