Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

UDMR: Despăgubirile pentru pagubele produse de animalele sălbatice, efectuate mai eficient

Siguranță sporită și metode de despăgubire mai eficiente – acestea sunt prevederile propunerilor formulate de UDMR la noua lege a vânătorii, adoptate astăzi de Camera Deputaților a arătat miercuri, 21 noiembrie, liderul grupului UDMR din Camera inferioară a Parlamentului, Korodi Attila. Acesta a adăugat: noua lege aduce îmbunătățiri semnificative față de cea în vigoare, pentru că eficientizează mecanismul de despăgubire, și îl extinde și asupra atacurilor soldate cu rănirea sau decesul unui om.  

Așa cum am anunțat și la începutul sesiunii parlamentare, modificarea legii vânătorii a constituit o prioritate pentru UDMR. Obiectivul a fost crearea unui sistem de despăgubire mai rapid și mai cuprinzător. Astfel, consiliile județene vor putea suporta costul despăgubirilor către victime,urmând să își recupereze fondurile ulterior, de la administrația centrală”, a detaliat deputatul UDMR din Județul Harghita, fost ministru al Mediului, Korodi Attila.

Korodi a subliniat: o altă prevedere importanță a noii legi este faptul că, oamenii atacați de animalele sălbatice incluse în acest act normativ, ca de exemplu urșii, vor fi despăgubiți. „Se vor acorda despăgubiri, care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, și veniturile nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă. În cazul tragic al unui deces, statul va acoperii cheltuielile de înmormântare, iar familia va primi compensație, reprezentând salariul avut al victimei, sau, dacă aceasta nu a fost salariată, salariul minim pe economie lunar, până când victima ar fi atins vârsta de pensionare”, a spus legiuitorul din județul Harghita.

Deputatul UDMR din Satu-Mare, Magyar Lóránd, membru al Comisiei pentru agricultură a evidențiat: obligativitatea prevenției daunelor provocate de efectivul cinegetic va reveni de acum încolo, asociațiilor de vânătoare. „Această prevedere vine în ajutorul agricultorilor, reducând semnificativ obligațiile acestora privind animalele sălbatice. Astfel fermierii vor trebuie doar să termine recolta până la data de 15 decembrie în fiecare an, și să anunța asociațiile de vânătore dacă constată apariția unor animale sălbatice”, a spus deputatul.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, conținând amendamentele UDMR, adoptat astăzi de Parlament, va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.