Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

Răspunsuri pasive date de Ministerul Apelor și Pădurilor unor întrebări importante

La mijlocul lunii noiembrie, deputatul sătmărean Magyar Lóránd a adresat Ministerului Apelor și Pădurii o serie de zece întrebări legate de pachetul de dispoziții votat în luna august de Comitetul pentru Situații de Urgență.

Dispoziția s-a axat în special pe împușcarea mistreților, în vederea stopării pestei porcine africane. Atribuțiile au fost distribuite, în primul rând, asociațiilor de vânătoare, însă nu au fost menționate în mod concret modalitățile și sumele alocate transportului și arderii cadavrelor animalelor împușcate. Tot la nivelul întrebărilor au rămas și problemele legate de despăgubire.

 În răspunsul de mai bine de două pagini al ministerului, acesta transferă responsabilitatea, spunând ca toată lumea ar trebui să își rezolve problemele cum poate. Consider că această atitudine este o mare iresponsabilitate, mai ales pentru că pesta porcină africană afectează industria porcină din România”, a declarat Magyar Lóránd.

Legat de arderea cadavrelor mistreților împușcați vina este transferată Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, iar pentru transportarea animalelor împușcate sunt propuse remorci. Nu se menționează însă sursa materială din care să închirieze asemenea autoturisme acele asociații de vânătoare care nu dispun de ele.

Răspunsul dat în legătură cu despăgubirile este de-a dreptul trist: asociațiile de vânătoare nu primesc despăgubiri în funcție de mărimea trofeului, ci se stabilește o sumă unitară medie pe animal – cauzând astfel daune majore asociațiilor de vânătoare.

„În foarte multe cazuri, ministerul transferă responsabilitatea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, menționând ca această instituție a primit sugestii pentru stoparea pestei porcine africane. Potrivit răspunsului oficial, Ministerului Finanțelor a primit, de asemenea, sugestii cu privire la punerea în aplicare a dispozițiilor. Cel mai trist este însă faptul că nu se ia nicio măsură concretă în soluționarea cazului”, a rezumat deputatul sătmărean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.