Ultima actualizare: azi, 19:07
Locale

ANIVERSARE: 50 de ani de la prima premieră a secției române a Teatrului de Nord

Teatrul de Nord sărbătoreşte în acest weekend 50 de ani de la prima premieră a secţiei române. În urmă cu 50 de ani a avut loc la Satu Mare primul spectacol al secţiei române a Teatrului de Nord, proaspăt înfiinţată în septembrie 1968. Premiera ”Haiducii” de Victor Eftimiu, regia Mihai Raicu, din 24 ianuarie 1969 a reprezentat atestarea ca potenţial artistic a secţiei române a acestui teatru, alături de secţia maghiară.

Conducerea de astăzi a teatrului, formată din managerul Nagy Orban şi directorul artistic al secţie române, Ovidiu Caiţa, au pregătit o serie de evenimente pentru a  rememora evenimente importante din trecutul Teatrului de Nord.

Programul aniversării a început astăzi cu o ceremonie comemorativă la “Casa Frențiu” de pe strada Mircea cel Bătrân. În anul 1870, odată cu înfiinţarea ”Societăţii pentru fond de teatru român” s-a produs o grupare a forţelor culturale româneşti şi s-a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituţii teatrale româneşti în Satu Mare. Un împătimit al acestei mişcări a fost Alexandru Frenţiu. În casa acestuia are loc, în 1872, prima adunare generală a ”Societăţii pentru teatru român din Transilvania”.

Teatrul de Nord aparţine sătmărenilor

“Teatrul de Nord aparţine sătmărenilor. Prin spectacole, evenimente şi festivaluri, Teatrul de Nord acoperă o nevoie esenţială a populaţiei oraşului, nevoia de cultură. Ne mândrim cu faptul că publicul nostru creşte de la stagiune la stagiune. În anul 2018 secţia română a susţinut 159 de spectacole în faţa unui număr de 26.170 de spectatori. Deci avem săli pline. Ce este mai important este că din ce în ce mai mulţi tineri aleg să ne treacă pragul. Sunt rezultatele a 50 de ani de muncă, pentru care trebuie să mulţumim tuturor celor care au slujit cu dăruire scena sătmăreană. Eu personal am avut norocul să cunosc destul de mulţi actori pe parcursul celor 22 de ani de când lucrez la acest teatru, să îi urmăresc, să învăţ de la ei. Unii dintre ei, din păcate, nu mai pot fi alături de noi la această aniversare”, a declarat Nagy Orban, astăzi, într-o conferinţă de presă.

În cadrul întâlnirii, viceprimarul Adrian Albu i-a înmânat directorului artistic, Ovidiu Caiţa, în mod simbolic, o fotografie cu Teatrul de Nord.

Momente importante ale aniversării sunt cele două conferințe, ”Mihai Raicu” și  ”50 din 100”, programate sâmbătă și duminică în Cafeaneaua Teatrului. Conferința ”Mihai Raicu”, coordonată de Alexandru Zotta, Andrei Mihalache și Ovidiu Caița este un omagiu adus regizorului Mihai Raicu, membru fondator și director artistic al secției române între anii 1968 – 1979, care a semnat regia a peste 40 de spectacole la Teatrul de Nord. Vor participa la întâlnire fiica și nepoata regizorului.

În foaierul Teatrului sunt expuse fotografii din spectacolele realizate în cei 50 de ani. Concertul live cu celebra trupă Toulouse Lautrec, pentru prima dată la Satu Mare, are loc sâmbătă în Moose Bar.

Trei spectacole ale secției române sunt programate în cele trei zile de aniversare, în Sala Mare a Teatrului de Nord: premiera spectacolului ”Despre oameni și șoareci” de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache, ”Rețeta perfecțiunii în foarte mulți pași care nu duc nicăieri” un teatru fizic de Andrea Gavriliu și ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița.

 

Programul:

Sâmbătă 19 ianuarie 2019

Ora 11.30, Cafeneaua Teatrului – Conferință MIHAI RAICU, coordonatori: Alexandru Zotta, Andrei Mihalache, Ovidiu Caița

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: REȚETA PERFECȚIUNII ÎN FOARTE MULȚI PAȘI CARE NU DUC NICĂIERI – un teatru fizic de Andrea Gavriliu

Ora 22.00, Moose Bar – Concert TOULOUSE LAUTREC

Duminică 20 ianuarie 2019

Ora 15.00, Cafeneaua Teatrului – Conferință 50 din 100, coordonator: Claudiu Groza

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița

Ora 21.00, Teatrul de Nord – Proiecție video. In memoriam, lansare de lampioane

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.