Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Fotografie cu inaugurarea Turnului Pompierilor, scoasă la licitaţie. Preţul începe de la 100 euro!

O fotografie realizată la inaugurarea Turnului Pompierilor din Satu Mare a fost scoasă la licitaţie pe un site specializat de artă.

Fotografia a fost realizată în 25 septembrie 1904 de către Antal Scherling şi are dimensiunile de 31,5 × 26 cm.

Preţ de pornire este de 100 de euro.

Cei care sunt interesaţi de fotografie o găsesc aici.

Turnul Pompierilor este o construcţie atipică. Are o înălțime totală de 47 m și o înalțime cursivă de 34 m, a fost construit în anul 1904 din inițiativa episcopului Gyula Meszlenyi, fiind proiectat de Ferencz Dittler și construit de Lajos Vajnay.

Datorită înălțimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orașului fiind folosit în acest sens pentru prevenirea incendiilor și protecția împotriva lor.

29 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Vad ca nu comenteaza nici un “mare roman” sa multumeasca ungurilor ca au construit simbolul orasului :)))

    • Stef Răspunde

      Nu da bine la “public”.

    • Rodica Răspunde

      Ei uite ca-ti raspund eu , ca mare romanca -cum spui (de parca ar fi o rusine!) – ca n-am pentru ce sa multumesc , fiindca n-am trait in vremea aceea si nu sunt nici colectionara de poze , deci inca un motiv in plus sa nu multumesc nimanui . Un al treilea motiv ar fi faptul ca acest turn nu este un simbol al orasului , cum gresit ai impresia (aici sunt pareri si pareri). Al patrulea motiv ar fi acela ca la vremea respectiva -cu minime cunostinte de istorie pe care trebuia sa le ai – n-aveau cum sa construiasca romanii ceva sub emblema lor , fiind sub… ocupatie . Al cincilea motiv , daca te uiti bine la poza , ia ghiceste ce steaguri flutura acolo ? Iar pentru o poza in care stau pe un podium niste grofi la o masa , nici atat motiv de multumire ! Tie cati unguri ti-au multumit pentru cladirea (biblioteca) Gojdu din Ungaria ? Te-ai calmat ? Mai vrei motive ?

      • Pacalici Răspunde

        Rodico ce bine ca ai atins un subiect important. Este cazul sa-ti completez stiintele istorice (cam slabute si bazate pe principiile lui Daicoviciu din vremea lui Ceasca). Deci, conform recensamantului din 1910 in Satu Mare erau 35000 maghiari si 800 de romani. Sper ca macar la mate ai notiuni elementare (cifrele). Deci despre ocupatia numai in creiere spalate exista. Mai bine pune-ti intrebarea cum ati devenit majoritari? Hai sa-ti raspund: prin schimbarea artidiciala a ponderii etnice, prin colonizare agresiva, industrializare fortata etc. Mai ai intrebari?

        • c-block Răspunde

          No, acuși va face gagica AVC sau măcar îi va sări siguranța!

          • Rodica

            Ptr. ala de pe ….block – no , te-ai fentat , n-am patit nimic ; am pus numai lucrurile la ….punct!

        • Rodica Răspunde

          Sa-ti raspund , sa nu ramai in dubii . Dupa ce ca ti-ai ales pseudonim de circ , mai dai si lectii de istorie , cand tu probabil ai citit doar copertile cartilor , iar istoria se preda la scoala nu in arena ! Stii foarte bine cum (sau poate nu ?) se procedeaza la recensaminte ( cu deosebire la cele din vremea ocupatiei hortyste) . Si am sa discut pe un exemplu personal , nu pe aberatii si presupuneri ca tine ; bunicii din partea mamei s-au numit Pop , dar peste noapte s-au trezit ca sunt Papp , asta datorita procesului masiv de maghiarizare la care au fost supusi multi romani , cand s-au ars toate registrele civile si au trebuit refacute ( la fel cu certificatele de nastere ) conform ….cerintelor vremii ! Despre ce schimbare artificiala vorbesti , ca romanii n-au venit nici cu satra nici pe cai (parca asa se venea de prin zona Mongoliei ) , ei s-au nascut aici . N-a fost nevoie nici de colonizare fortata sau agresiva, nici de industrializare cum spui ( a propos si-n Covasna , Harghita , Mures ,
          Satu Mare , i-a colonizat cineva pe unguri?) . Esti tu vreun istoric celebru (de care n-am auzit eu) ce a studiat arhiva vremurilor , sau ….ai facut tu recensamantul populatiei de la acea vreme de le stii atat de bine ! Istoria au facut-o strabunicii nostri si bunicii , prin cancelariile vremii s-a facut altceva ! asa ca nu-ncerca sa ma …. pacalesti , ca nu tine !

          • c-block

            Draghe Rodico, aiste vorbe despre date officiale, nimic mai mult. Datele demografice din Sătmar s-au modificat brusc începând cu anii 60. Nu avem noi cartierul Vrancea sau altele cum e în Brașov sau Timișoara dar nu suntem nici departe. Dar asta nu a fost colonizare, nu ? Este migrația naturală după tine. Ce interesant e că este unidirecțională?
            Iar pseudonimul meu ales nu-i de circ. Mai sapă. Să te ajut “So strong”. Tu nu ai de unde a ști, la manelele tale.

  2. Govor Răspunde

    Vreți sa Spuneti ca a adus muncitori din Ungaria? :)))

  3. Teo Răspunde

    Nu comentează niciun roman, asa cum nu comentează niciun ungur despre evreii care au construit mare parte din cladirile emblematice ale orasului. Sictir!

    • c-block Răspunde

      Mai bine ai spune și tu ce au construit românii în 100 de ani. Da’ curios e că încă nimeni n-o făcut infarct pe site din cauza steagului și stemei maghiare din poză.

    • Nino nino Răspunde

      Epic! Bravo! Touche ! Respect!

  4. Govor Răspunde

    Poi maghiarii fiind cotropitori adică hoți , evident ca se marcau peste tot respectiv cadastru minuțios .
    Asta e Ligica de hot

  5. a Răspunde

    Ce s-a construit? Doua poduri, 1 spital vreo cateva cartiere. O zona de protectie impotriva inundatiilor. A ca din 30 ani de la caderea comunismului nu s-a mai facut nimic, vina este strict a conducatorilor iubiti. In 30 ani cel mai mare proiect urbanistic este asarela peste calea ferata si iezirea catre Botiz. In rest nimic cu bani “publici”. Investitii private ioc, doar in consum.
    Centura orasului,daca se va termina, eu sunt sceptic, reprezinta cea mai mare inveatitie de dupa anii 70.

  6. a Răspunde

    Ala care zice ca simbolul orasului este Turnul Pompierilor greseste. Simbolul este hotelul Dacia…

    • Ioana Răspunde

      Vrei sa zici hotel PANNONIA……ca ati falsificat sí numele…

      • paul Răspunde

        ce-i cu comentatorii astia panonici? vor sa inflameze spiritele. calmati-va ! traiti in Romania si daca nu emigrati , in Romania o sa muriti, asa ca respectati tara si pe locuitorii ei la fel cum va respecta ei pe voi.

  7. Vajk Răspunde

    Nu tare se vede nici un steag romanesc, totusi de ce sa facut” marea unire”

    • matroz Răspunde

      @Vajk:Parca era loc si pentru romani?Si ce are cu “marea unire”? Dar haideti sa apreciem initiativa autoritatilor de-a construi!Si nu intamplator !Din turnul catedralei romano-catolice se facea observarea incendiilor din Mintiu si Satu Mare!Pana ce episcopul Gyula Meszleny i-a pe prins pe observatori ca duceau femei in turn!A fost renovat pe vremea primarului Ilyes G.La inaugurare au participat si urmasi ai familiei arhitectului Ludovic Vajnay!S-a sarbatorit atunci Ziua Pompierilor!

  8. Ioana Răspunde

    Te doare adevarul ???????

  9. Vili Răspunde

    …am impresia ca la umbra turnului s-au cam adunat “magarusii”… dar oricum accentul este pe imaginea istorica a turnului, multumesc pentru publicatie!

  10. a Răspunde

    Aia care dau cu recensamantul mint de ingheata apele. Nu mai stiu cum sa minta sa justifice toate tampeniile. Hai ca o sa fac AVC, dar mai intai trebuie vazut asa Ioana si C-block (ala care se considera so strong..). Deci in perioada dualista, cifrele recensamantului au fost complet manipulate. Prin maghiarizarea fortata a numelor cifrele erau complet false. Sa nu uitam si de comunitatea de evrei care tot pe zona maghiara se declara. Iar svabii si ei o parte maghiarizati?
    Cum dracu se face ca recensamintele interbelice arata altceva?
    Ca Ioanei si celorlalti le-au crescut sufletul vazand un steag alb-negru, e de inteles. Pierzatori in ambele razboaie mondiale, redusi ca si granite de marile puteri, tradati de austrieci si uitati de germani, le-au ramas doar amintirile. Sa nu uitam ca marile puteri nu si-au schimbat parerea despre rolul celor 2 tari in conflagratiile mondiale. Mai mult, tatuca Stalin a dat Ardealul de Nord, inapoi Romaniei.
    Armata romana a defilat de vreo doua ori pe langa Dunare, iar azi avand garantul SUA, cei doi postaci cred ca vor mai gasi adepti, doar vin alegerile… iar cei care ling pantofii noilor grofi, asteapta cu nerabdare un ciolan sau oscior… de ros.

    • Nagy Mihály Răspunde

      Da, ai dreptate. Am pierdut doua razboaie mondiale. Adevarat. DAR MACAR NU AM FOST NICIODATA TRADATORI CA VOI. Cat despre ce cred celelalte tari despre cele 2 natiuni? Cred ca nu in lb maghiara este scris de la Austria pana in Franta oriunde: “Stimati romani! Va rugam nu furati!”

    • c-block Răspunde

      @a, i-auzi mă! Recesământ manipulat! Du-te prin sud te rog dacă nu ai fost până acum și stai să vezi cum declară țiganul din Romanați, Călărași sau Vlașca că e român. Dacă odată se vor supăra și ei și vor declara pe bune ne vom trezi cu o minoritate “nouă” de vreo 4 milioane de suflete. E full țara cu ei. Pace băiete ! Pacea de la București. Ia o ciungă și mestecă.
      Iar tătuca Stalin nu a vrut să dea înapoi Ardealul, tot Ardealul nu numai cel de nord, până nu se instalează o administrație pro-sovietică la București. Asta a fost guvernul Groza. Până atunci era gubernie militară sovietică. Așa că mai citește istorie și nu numai ce îți convine.

  11. Karl Răspunde

    A citit macar cineva articolul ?
    E vorba despre o poza de 100 euro scoasa la licitatie.
    Voi iarasi incepeti cu istoria. Am ramas din pacate, in Romania anului 1989. Progres = 0.

  12. sebi Răspunde

    văd că se izgulesc grozav hortiștii de viță nouă , iar vin cu recensăminte aiurea , iar se laudă cu ce-or construit de parcă pe aici o fost pustiu , vorbesc anapoda de colonizări masive când de fapt ei au fost cei care au maghiarizat tot , români , țigani , evrei , ruteni , șvabi . De altfel se cunoaște cît de ronghioși sunt considerați chiar în țara lor mumă – ungaria .

  13. y Răspunde

    Am zis că nu comentez, dar mai nou intri pe olx și găsești niște anunțuri de vânzare interesante dai copy-paste și instant gata ai știrea și ai devenit ziarist, cel puțin de nivel portarseme. Interesantă concepție. Ai dreptate @Karl, nici nu contează deja știrea. Mai nou apar frecvent știri de prin Bihor sau Maramureș. E trist, foarte trist. Asta înseamnă să faci articole de la birou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.