Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Harta infecțiilor în spitalele din România. Ce au raportat unitățile spitalicești din Satu Mare

Nu mai puțin de 19.607 infecții spitalicești au fost raportate în total în România în anul 2017, arată un document al Institutului Național de Sănătate Publică publicat de Hotnews. Fruntașe la raportarea infecțiilor fiind capitala (unde sunt, de altfel, și cele mai multe spitale) și județele Iași, Cluj și Timiș. Spitalele din Satu Mare au raportat în 2017 peste 300 de infecții, iar în primul semestru al anului trecut peste 200 de infecții nosocomiale.

Câte infecții raportează oficial spitalele din România. Topul pe județe

În anul 2017, în România au fost raportate, în total, 19.607 infecții spitalicești, cele mai multe fiind în București – 5.246, însă capitala este orașul care are și cele mai multe spitale din țară. Pe locul al doilea este județul Iași, cu 2.469 de infecții spitalicești raportate, în total, în anul 2017. Pe locul al treilea este Clujul, cu 1.720 de infecții raportate în anul 2017. Următoarele locuri sunt Timiși (1.525), Sibiu (655), Galați (547), Dâmbovița (439), Suceava (429), Brașov (406) și Mureș (401). În topul județelor care raportează cele mai multe infecții se numără și Satu Mare, care a raportat, în 2017, 306 infecții nosocomiale.

Peste 9.800 de infecții, raportate în primul semestru al anului 2018

Cele mai multe au fost raportate în București (2.412), capitala fiind urmată de Iași (1.289), Timiș (805), Cluj (711), Sibiu (311), Satu Mare (231), Galați (229), Prahova (220), Brașov (212), Mureș și Arad (câte 211).

Institutul Național de Sănătate Publică admite, de altfel, în documentul citat, că în ceea ce privește raportarea infecțiilor nosocomiale “predominanța ‘culturii blamării’ împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor și pe modalitățile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine și nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor dorite”.

“Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în documentul citat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare.

Sursa – Hotnews

 

 

 

Un comentariu

  1. Rodica Răspunde

    Voi faceti harta , ca realitatea e …..tradusa in decese si probleme de sanatate nerezolvate ! Iar pt.d-na ministru , o mica observatie – comparati si conditiile spitalicesti din Germania , atentia personalului medical de afara fata de pacient , terapiile inovatoare si accesul pacientilor la tratamente , rata mortalitatii din culpa medicala , etc , sa va mai spun ? ! Ca poate aveti un lapsus la aceste capitole si vedeti doar partea plina(sau goala ) a paharului ! Si pe urma , faceti ce statistici doriti sa va …auda urechile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.