Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Noul Cod Rutier. Amenzi de mii de lei pentru șoferii care fac LIVE la volan

Zeci de oameni și-au pierdut viețile din cauza șoferilor care fac Live pe Facebook, în timp ce se află la volan. Acum, însă, aceștia ar putea fi sancționați drastic, potrivit unui proiect de lege. 

Codul Rutier ar putea fi modificat în perioada următoare, potrivit unui proiect de lege publicat astăzi de Ministerul de Interne.

Acesta prevede prevede,,interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”, iar amenzile pentru șoferii care intră în direct pe Facebook, în timp ce se află la volan sunt cuprinse între 1.300 de lei şi 2.900 de lei.

Astfel, prin  proiectul de act normativ se propune:

  • interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video;
  • stabilirea sancțiunilor contravenționale complementare, în funcție de obligativitatea deținerii unui permis de conducere. Este reglementată sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru săvârșirea contravenției „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. De asemenea, se reglementează noua sancțiune de 9-20 puncte amendă(clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenției indicate;
  • stabilirea unui mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Proiectul de act normativ prevede faptul că  modificările legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar în toată această perioada de 60 de zile, poliția rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.

2 comentarii

  1. Nino nino Răspunde

    Si cum cacat, demonstreaza “organu’ ” ca respectivul sofer a facut sau nu live?! Serios?

  2. satmarean Răspunde

    Atunci cand posteaza brontozaurul, dar o sa fie greu in instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.