Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Recomandările DSVSA Satu Mare pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, specialistii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, vin in interesul consumatorilor.

Astfel, pentru a preîntâmpina apariția unor toxiinfecții alimentare în noul an, DSVSA vă recomandă următoarele:

Să cumpărați produse alimentare, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

Să nu cumpărați lapte și produse lactate, de la necunoscuți sau de la vânzători ocazionali din piețele agroalimentare care nu au spații special amenajate, dotate și destinate în acest scop. Cât mai repede posibil după achiziționare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0˚C+4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub – 12˚C.

Să ambalați separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențineți în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; să păstrați alimentele gătite în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate să nu le recongelați, pentru a fi preparate sau consumate ulterior și să îndepărtați alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Să spălați bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.Legumeleși fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundentă, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde, în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele și ouăle acestora. Fructele și legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă și în zonele mai puțin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificați indicațiile de pe pachet. Totuși, dacă este posibil, pentru siguranța copiilor pot fi trecute și acestea pe sub un jet generos cu apă.

De asemenea, îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentrație crescută la suprafața acestora. Totodată, pentru o eficientă mai mare în curățarea fructelor și legumelor există soluții speciale de curățare.

Puteți prepara o astfel de soluție și acasă: Amestecați 2 linguri de oțet de mere cu 500ml de apă, sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie, cu 500ml de apă. Spălați fructele și legumele sub jet de apă, apoi clătiți-le într-un vas cu soluția preparată anterior.

Pentru orice fel de sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787  sau  0261715956.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.