Ultima actualizare: azi, 13:06

Locale

FOTO. Ciurdar din Oaș, pe coperta revistei National Geographic

”Ultimii ciurdari”, o fotografie realizată de Remus Țiplea este coperta revistei National Geographic din această lună.

”În zilele când îi vine rândul să stea cu ciurda din Tur, Samir își petrece tot timpul pe net”, este mesajul ce stă alăturat de fotografie.

Ciurdarii erau oameni importanți pe vremuri. Astăzi, lucrurile s-au schimbat, iar aceștia sunt pe cale de dispariție, potrivit fotografului sătmărean.

În numărul din luna octombrie a anului trecut, celebra revistă National Geographic a publicat un amplu reportaj despre Ţara Oaşului. Fotografiile realizate de artistul Remus Ţiplea au făcut deliciul numărului, o mireaşă fiind chiar pe copertă.

29 comentarii

  1. Chris Răspunde

    O clarificare cred ca s-ar impune: este vorba despre sectia romana a revistei, cu o circulatie destul de restransa de cateva sute de exemplare si distribuita doar la meridian romanesc.

    Din titlul postat de portalsm s-ar deduce ca ditamai celebra revista National Geographic, cu o circulatie globala ar fi cea care a publicat fotografiile lui Remus Tiplea, ceea ce nu este cazul. National Geographic are un numar global si respectiv sectii locale, in mai multe tari, de circulatie restransa si de valoare diferita.

  2. profesor Răspunde

    Ca de obicei…umflarea în pene…!

  3. Otelarul Răspunde

    Exista in Satmarul ăsta niște indivizi precum cei de mai sus, care repede sar ca să demoleze orice. Sunt usor de recunoscut, doar ei in viața lor nu au făcut nimic pentru Satu Mare, nici macar pentru un semen de-al lor! Si apoi sa ne mai miram ca tot timpul suntem la coada clasamentului. Niciodată demolatorii nu au rămas în istorie. Nici macar la marginea ei!

  4. Anittta Răspunde

    Deja circula mai mulți imbecili pe trotuare, care-și dau cu parerea despre orice, decât circula mașini pe stradă, niște nimurici care nu au fost in stare de nimic in viața lor dar, nu- i asa? isi dau si ei cu părerea! De jegurile astea se pare că societatea nu poate să se spele…

  5. sebi Răspunde

    și io am publcat mai an o poză cu chelul suprem – coica și tractorașul de la kinezi , în NYT și nu mi-o făcut nimeni reclamă .

  6. Chris Răspunde

    Cum se mai urzica imbecilii patentati care au inteles din postarea initiala drept un atac la Remus Tiplea.
    Adica sa lamuresti un lucru, ca nu e vorba despre celebra revista NG in acest caz ci de o subdiviziune romaneasca cu sub 200 de exemplare vandute la nivel national inseamna dupa patriotul de borcot drept un… atac sau demolare.

    Mai bine ar zice cinstit ”lasati-ne sa ne mintim singuri, ca asa ne place, sa stam precum capra raioasa cu coada pe sus”.

  7. Anittta Răspunde

    Chris, tu esti o subdiviziune a statutului de om educat, că sa lămurim lucrurile! Si văd că te urzică o mistuitoare si jalnică invidie! Mai mult sau mai puțin patentată! Și te compătimesc: de râia prostiei nu ai cum să scapi…

  8. Chris Răspunde

    Anittta, nu e vorba de nicio invidie si nu are nicio legatura despre cine e autorul articolului. Sari ca taranca la coada vacii. Eu am subliniat un aspect corect, logic, valid: acela ca titlul de pe portalsm e fals iar intr-o redactie onesta nu ar fi trecut. Acela ca NU e vorba de CELEBRA revista NG ci de sectiunea romana facuta de 3 tineri studenti de la Bucuresti. Asadar o clarificare ce tine de onestitatea jurnalistica.

    Orice om sanatos la cap nu are cum sa conteste asta. Ca nu e vorba de revista de circulatie mondiala cum lasa sa se inteleasa din titlul fals din articol. Nu are nicio legatura numele Tiplea aici, putea sa fie oricine altcineva, vecinul tau sau cel care ti-a lasat tie urme la gura ieri seara, nu conteaza. E vorba de calitatea jurnalismului, nu persoana din articol.
    Insa ce sa-i faci spune-i taranului de la Satu Mare ca are in picioare abibas si el va continua sa creada ca e adidas.

    • Deer Hunter Răspunde

      @Chris, te rog eu frumos nu te certa cu fata asta. O văzut și ea National Geographic pe copertă și deja are orgasm. Nu contează că-i un cioban țigan analfabet rupt în geacă și în cur care ascultă manele în cască. Poate nu e nici ciurdarul, era doar în trecere pe acolo.
      PS. Sunt și alți artiști fotografi sătmăreni vestiți Anito. De tu nu ști e altă treabă.

  9. Anittta Răspunde

    Nu pot decât să admir stilul tau elevat, suficiența snoabă de care dai dovadă. Știu, e greu să faci diferența dintre o țărancă și o femeie ceva mai evoluată. Simplă chestie de sagacitate…Dar poate îmi spui ceva despre realizările tale, mărețe, bănuiesc.
    Și totuși, pe coperta acelei reviste scrie Național Geographic si nu altceva! Si oricât de modestă ar fi ea, alt nume de fotograf sătmărean, nu am mai intâlnit. Știu că am atins un punct dureros dar asta e situația!

  10. Anittta Răspunde

    Deer Hunter, îți mulțumesc pentru eleganța stilului! Nu sunt eu mare detectiv dar este clar că sunteți niște pozari frustrați. Păcat ca mintea voastră e la fel de puțină precum talentul! Va dați de gol ca niște copii! Detaliile despre N G le au doar cei care se învârt în lumea aceasta. După cum se vede, unii mai și amețesc!
    Dar pentru că vreau să-mi largesc cultura generala, vă rog sa imi dati alte nume de fotografii satmareni, eventual si albumele sau publicațiile unde as putea sa le admir capodoperele, asta ca să nu rămân doar in sfera sulfuroasă a invectivelor prisoselnice!

    • Deer Hunter Răspunde

      Anita dragă, nu mă cobor până în abisul tău intelectual, pur și simplu refuz. Semeni cu răposata mea soacră care repeta întruna același lucru, nici nu auzea ce spuneau alții. Nimeni de aici nu neagă valorile și rezultatele lui Țiplea. Nu îți dai seama că de fapt vorbim aceași lucru dar spunem diferit? Este o școală întreagă foto prin zona Careiului, îs destul de buni. Vasile Venig? Ai auzit de el?

    • Ardelean Răspunde

      E unu Komaromi, mentorul lui Tiplea, de ex. A creat o intreaga scoala de fotografie in Negresti, are expozitii, vernisaje. Desi e modest, ca orice om de valoare, toti astia, inclusiv Tiplea sunt creatia lui din punct de vedere artistic.

  11. Chris Răspunde

    Anittta, esti mai prosta decat permite legea. Ce punct dureros ai/ti-ai atins de la o critica asupra jurnalismului ce lasa de dorit? Remus Tiplea e un fotograf remarcabil, demn de toata lauda, dar nu despre asta era vorba!
    Discutia era despre jurnalismul aberant de mal surpat al Somesului care face confuzie dintre celebra NG si sectia romaneasca care-i poarta numele (doua redactii distincte). Esti in afara oricarei logici elementare.

    • Norick Răspunde

      Nu te enerva @Chris – nu merita . Poate e’ un troll si se distreaza din fotoliu… M-as mira sa fie chiar asa de langa pariferia orasului… 🙂 😛

  12. Anittta Răspunde

    Un fotograf viu nu ati găsit? Cât despre permisivitatea legală a prostiei mele, conducătorul meu de doctorat la istoria artei are probabil o părere puțin diferită! Sigur, norick, mă distrez in fotoliu, nu sunt o periferică, deși postmodernismul tocmai a impus primatul periferiei asupra centrului. Nu mi- e greu să citesc dincolo de acuzele aduse portarului. Dar nu dați bine in pozä! Poate intr-o bună zi, am să văd si fotografiile voastre măcar in mult blamatul N G, deși e greu de crezut, că până la urmă au si ăia, niste standarde estetice, chiar minimale!

    • y Răspunde

      Fată dragă Anita, te urmăresc de o vreme. Ești pur și simplu obositoare. Nu stai tu în doctorate că atunci ți-vedea de treabă nu să postezi comentarii pe portarseme. Cauți cearta și nodul în papură. Mult succes dar fără mine. De altfel cred că suferi de sindromul LTP. Lipsă totală de p….. Săraca de tine!

    • Norick Răspunde

      Atunci ramane varianta nr. 2. (ala cu periferie
      .. ? ? ).
      Succes la doctorat..(desi cred, ca prima treapta e bacu ‘) ? ? ?

  13. Anittta Răspunde

    Mai, dar cum vă mai freacă hamul! Stiu, e greu de înghițit succesul altuia! Dar domnule y sa stii ca doctoratul pe care îl pregătesc are exact această temă: Arta fotografiei in ipostazele ei nonconformiste. De acolo si interesul meu pentru subiect! Comentariile martafoilor care nu stiu sa faca nici macar o poza, ma lasă rece. Bascalia frustrata nu intra in aria preocuparilor mele. Din pacate, din judetul meu natal am foarte putini fotografi relevanti. Poate ca Satu Mare e putin in urma, Si acum, hai trogloditii cu jignirile sexiste!

    • y Răspunde

      Văd că nu mai încetezi. Ce ar fi dacă ai ridica o statuie din aur lui Țiplea bineînțeles cu coperta NG în mână? De prefefat undeva în parcul din centrul vechi.

      • Anittta Răspunde

        Ce neagră e invidia! Dar Țîplea e un artist, iar voi, x,y,z… niște anonimi fără viziune și amplitudine! Până la urmă, fotografia e o arta elaborată nu doar poze cretine fără cea mai vagă idee! Ma bucur ca totuși judetul meu are un fotograf adevarat. Restul e numai tăcere și intuneric! Somn usor, nefericitilor!

        • y Răspunde

          Draga mea, nu e nici o invidie dar nu înțeleg de ce tot insiști și umfli chestia asta mai mult decât este. În ce mă privește pe mine nu cred că tu ești cea în măsură să mă cântărești. Vezi de treaba ta și de doctoratul tău la Spiru Haret.

  14. osan cu drag de unguri Răspunde

    Iooi ce m-am linistit:y si Noriku’ n-o muritu’/numa-o pic s-o hodinitu’!Era sarac “portarseme”cum zice a,y,z fara ei!

    • Norick Răspunde

      Aiaiaiai. Mai bine spala-te la picior osane. Bineinteles, daca ai si cunosti apa calda… ? ? ?

      • y Răspunde

        @Norick. Vezi că nu știi bine. Cu horincă se spală oșanu’ adevărat. Ține loc și de apa caldă și de deodorant.?

        • Norick Răspunde

          @y : cu, sau fără tyúxar???. ? ? ?

          • y

            @Norick, tyúxar se folosește numai cu ocazia evenimentelor speciale gen claxonatul în sensul giratoriu în luna august în beemweul închiriat la oră pe muzică autentică oșenească de manele dat la maxim. Cultură, ce mai!

          • Norick

            🙂 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.