În perioada 20-25 ianuarie a avut loc Mobilitatea internațională de tineret “Competențe de lider în schimburile de tineri” în Pragelato, Italia, în cadrul proiectului pe termen lung “CreativItaly – Migration and Solidarity” printr-un parteneriat transnațional format din 9 organizații non-guvernamentale din 8 țări (Italia, România, Letonia, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Malta și Suedia). Proiectul a reunit 31 de tineri, printre care și România, reprezentată de Asociația Culturală DACIDAVA din Satu Mare, cu un grup format din 3 persoane: Cezara Darie (coordonator de proiect și lider de grup), Ramona Istrate și Oana Boroș.
Organizația gazdă a evenimentului și liderul de proiect a fost Madiba Societa Cooperativa Sociale din Italia. Scopul proiectului este să exploreze factorii care definesc calitatea în leadership-ul grupului în toate etapele unui schimb de tineri și să dezvolte competențele participanților (lideri de grup și lucrători de tineret) în realizarea și gestionarea unor astfel de proiecte. Acest proiect își propune să creeze o experiență educațională substanțială pe termen lung pentru liderii grupurilor din cadrul unui schimb de tineri în vederea maximizării învățării și minimizării riscurilor pentru tinerii ai căror lideri de grup vor fi în viitor și, prin aceasta, creșterea recunoașterii rolului lor ca facilitatori în învățare.
Printre obiectivele acestui proiect, se regăsesc îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și atitudinilor participanților cu privire la leadership-ul grupurilor care participă în schimburi interculturale de tineret susținute de programul “Erasmus +”; motivarea participanților pentru a elabora proiecte viitoare; dezvoltarea competențelor participanților în a recunoaște potențialul de învățare în toate fazele unui schimb de tineri și a sprijini procesul de învățare al tuturor celor implicați.
Mai mult decât atât, avem posibilitatea de a pune în aplicare imediat ceea ce am învățat pentru a ne putea pregăti echipele pentru schimbul de tineri din iunie “CreativItaly – Migration and Solidarity”.
“Creativity” este o platformă pentru tinerii din Uniunea Europeană unde aceștia se pot exprima prin folosirea mijloacelor artistice într-o varietate de subiecte de interes pentru ei, cum ar fi diversitatea culturală, incluziunea socială și cetățenia activă europeană. Împreună cu liderii de grup și lucrătorii de tineret din țările participante, am reușit cu succes să învățăm unii de la ceilalți, să ne dezvoltăm și îmbunătățim competențele de lideri, să îi motivăm pe liderii în devenire și să contribuim la creșterea nivelului de încredere și a dorinței de dezvoltare personală a celor cu care am interacționat. Proiectul nostru are în centrul activităților tema solidarității și migrației, în contextul în care Italia e ţara aflată la propriu sub asaltul valurilor de migranţi – potrivit datelor Frontex, trei din patru migranţi care au ajuns în Europa au intrat prin Italia; 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dorim să atragem atenția și să aducem în discuție importanța solidarității atât la nivelul statelor, cât și la nivelul tinerilor, astfel încât coeziunea societăților noastre să se producă și să se creeze o integrare de success a migranților, ne-a împărtășit din experiența sa în acest proiect, Cezara Darie, coordonatorul de proiect din partea României.
Erasmus + este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020. Erasmus+ își propune să contribuie la îmbunătățirea nivelului competențelor prin oferirea de oportunități de mobilitate în scop educațional, de formare și activități de tineret sau sport și prin consolidarea cooperării între domeniile educației, formării și tineretului și piața forței de muncă.
Bugetul total al programului Erasmus+ pentru perioada 2014 – 2020 pentru toate țările implicate este de 14.7 miliarde Euro.
Ce sunt schimburile de tineri?
Schimburile de tineri sunt posibile la nivelul ţărilor participante la program şi cu ţările partenere din vecinătatea UE și reprezintă grupuri de tineri din diferite ţări care se întâlnesc pentru o perioadă scurtă de timp (5-21 de zile) pentru a participa la un program de învăţare specific educaţiei nonformale.