Ultima actualizare: azi, 09:30
Locale

Ministrul Gabriel Leș: PNL nu a votat majorarea alocațiilor

Ministrul Gabriel Leș i-a acuzat, astăzi, într-o conferință de presă susținută la Satu Mare, pe liberali că nevotând proiectul bugetului de stat pe 2019, nu și-au asumat nici amendamentul care prevedea majorarea alocațiilor copiilor de la 1 martie 2019, respectiv:

 • Majorarea alocațiilor de la 1 Martie – Într-un demers pur demagogic, cei de la PNL s-au trezit în ultimul moment să ceară majorarea alocațiilor printr-un amendament mult discutat la Legea bugetului. Dar au făcut-o prost, pentru că nu înțeleg legile și economia: au indicat o sursă eronată pentru aceste creșteri și au greșit la calcule astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerute. Mai mult, nu au știut că Legea Bugetului alocă bani doar pentru instituții, nu și pentru drepturi ale persoanelor, cum sunt alocațiile. Deci amendamentul lor la Legea Bugetului era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE a îndreptat aceste lucruri și a emis o ordonanță de urgență care a reglementat corect majorările de alocații pentru copii: 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional. De asemenea, alocaţia va fi de 300 de lei şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani în cazul celor cu dizabilităţi.  ​Important de precizat este că PNL și USR nu au votat proiectul bugetului de stat pe 2019, implicit nici amendamentul care prevedea majorarea alocațiilor copiilor de la 1 martie 2019 și fac doar declarații populiste ieftine.
 • O altă hotărâre de Guvern importantă adoptată recent se referă la aprobarea schemei de minimis pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare. Se vor acorda câte 200.000 de euro pentru fiecare investiție în modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare din România! Această schemă este extrem de improtantă, de exemplu, pentru dezvoltarea stațiunii Tășnad.
 • Tot recent a fost adoptată schema de minimis Growth – programul Grădinițe sportive prin care vor fi finanțate cu maxim 500.000 de euro construirea de grădinițe sportive private.

8 comentarii

 1. satmareanul deceptionat Răspunde

  Domnule Les, de ce au iesit in strada magistratii ? De ce nu i gazati si pe ei, unde sunt jandarmii ?

 2. Ecy Răspunde

  Iar ne minti mai lesule. Nu PNL. ul a propus in proiectul de buget , iar voi a-ti vrut sa reluati votul in ziua urmatoare, dar nu v-a reusit.

 3. Sătmărean Răspunde

  Cum e posibil să faci o asemenea analiză, stimabile? Adică PNL a propus și susținut majorarea alocațiilor pentru copii, însă pentru că nu a votat bugetul, înseamnă că nu a susținut majorarea alocațiilor.
  Situația era așa cum spune domnul Leș, doar dacă bugetul votat se referea numai la alocații, nu la cifrele absurde propuse de PSD!

 4. figaro Răspunde

  Toata lumea vorbeste despre buget, insa efectiv se pricep doar cativa la treaba asta. Dar amplitudinea pe care au luat-o discutiile pe tema asta este imensa. Bugetul este o poveste domnilor, care stabileste niste tipare pentru ce viziune are cel care il face asupra tuturor cheltuielilor si veniturilor dintr-un an. Bugetul se poate modifica prin rectificare cand este cazul, astfel ca acele capitole unde exista depasiri sau nerealizari sa fie corectate. Nu e nimic nou sub soare, tot timpul asa a fost si in toate tarile e la fel. Ceea ce se intampla insa la noi este un balcanism fara pereche, cu un presedinte care nu isi intelege rolul si care face politica penelista de la tribuna prezidentiala (ca deh… urmeaza alegerile prezidentiale si doreste stimabilul un nou mandat), cu un guvern care a intarziat nepermis de mult publicarea si adoptatea bugetului, si toate astea rasfrangandu-se asupra noastra a cetatenilor. Nu ne vom face bine in veci… si mereu ne vom uita cu jind catre vest, clamand faptul ca ei pot, ca ei au, cand de fapt nu intelegem ca totul depinde de noi si schimbarea se poate face doar prin noi. Daca fiecare dintre noi ar incerca sa faca doar bine si nu s-ar uita la ce face celalalt, chiar ar reusi. Dar nah, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Am zis!

 5. vandy Răspunde

  Iar tu figaro, esti p(r)ostacul de serviciu azi? psd e un mare zero, iar tu daca il sustii esti la fel!

  • figaro Răspunde

   Tu ce esti? Nu cumva la fel? Avem noi romanii prostul obicei de a pune eticheta la orice, da’ chiar la orice. Si cand nu mai stim ce sa spunem, inventam! Mi-e cateodata asa o lehamite de ipocriti… dar nah, asta ne e crucea…

  • Cartof Răspunde

   Gradinite sportive private? Sufla vantul prin scolile construite de Ceausescu si voi aruncati 500k in GRADINITE SPORTIVE PRIVATE!!!

   Numai Sfecle in PSD!!! Daca toti furati macar faceti-o prin proiecte pertinente.

 6. Cartof Răspunde

  De la ce vine Leș? Nu de alta dar pute ceva prin PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale, Naţionale
USR Satu Mare se alătură protestului de duminică din Centrul Nou

USR Satu Mare anunţă că se alătură protestatarilor duminică, 24 februarie, în Pasajul Corneliu Coposu din municipiu. ,,Noi, membrii USR...

Închide