Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Sanitas anunță proteste! Pichetarea autorităților locale și miting de amploare la București

Federaţia Sanitas anunţă pichete de protest începând din acestă săptămână şi miting în Capitală în 4 aprilie, sindicaliştii având mai multe revendicări referitoare la salarii şi sporuri. Ei spun că actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii şi au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară şi discriminatorie.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS s-a întrunit astăzi, 19 februarie, în Bucureşti. Liderii judeţeni prezenţi, reprezentând toate judeţele ţării şi cei peste 100.000 de membri de sindicat din sănătate şi asistenţa socială din toate tipurile de unităţi din cele două sisteme, au analizat situaţia acordării drepturilor salariale raportat la reglementările Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018.

Într-o primă etapă, în intervalul 20.02. – 01.03.2019 vor fi  convocate Comisiile de dialog social la nivelul Prefecturilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti şi va avea loc pichetarea autorităţilor locale.

În 6 martie, este programată pichetarea Ministerului Finanţelor Publice, iar o săptămână mai târziu, în 13 martie are loc pichetarea Ministerului Sănătăţii, urmată în 20 martie de pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

În 3 aprilie ar urma să aibă loc un miting în Bucureşti.

Revendicările Federaţiei SANITAS sunt, printre altele: eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială; calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială; asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate; includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite; eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.

 

5 comentarii

  1. Spitalu de urgenta. Răspunde

    Protesteaza ca nu le ajung spagile?

  2. Nely. Răspunde

    Voi v – ati trezit sa protestati , case aveti salariu cu spagile , mai Mari ca in strainatare . Sa va fie rusine NESIMTITI DRACULUI.

  3. Xpert Răspunde

    cei care lucreaza în sănătate au un statut privilegiat, sunt super bugetari speciali superiori și se impune a le fi acordate unele facilități față de clasele inferioare de bugetari!!!!!!!!

  4. Jan Răspunde

    Nu va crapa obrazul de rusine sa cereti salarii mai mari dupa v-au fost marite peste limita bunului simt, raportat la ceilalti bugetari !?
    Mai mult, sinteti singura categorie de bugetari care considera ca de drept li se cuvine sa le bagi plicul cu bani in buzunar ca sa-ti acorde o cit de cit atentie.
    Daca nu o faci poti sa-ti iei adio de la un tratament atent.
    Sint citeva exceptii care ar merita sa fie mentionati cu numele , care intr-adevar dau dovada de omenie si profesionalism in tratarea bolnavului.
    Dar sint doar citeva exceptii !

  5. Rodica Răspunde

    Spor pt. asigurarea continuitatii activitatii , indemnizatie de hrana , sporuri peste sporuri ! Acum va dati arama pe fata , facand cunoscute toate beneficiile pe care le-ati avut si inainte , beneficii de care altii nu au parte ! Citind din enumerarea de sporuri din articol ma crucesc ce abertaii de sporuri ati ghicit – un angajat la privat nu trebuie sa aiba continuitate in activitate ? Unul de la privat nu are nevoie de hrana ? Nu lucreaza continuu ci fragmentat , doar când are chef ? Cu ce e mai prejos unul de la privat fata de un bugetar ? Si la privat sunt persoane cu pregatire (superioara) si – indraznesc sa spun ca – poate sunt mai de calitate decat la bugetari ; in timp ce la bugetari functioneaza criteriul relatiilor , cunostintelor si partidelor , la privat functioneaza cel al competitivitatii ! Nu realizati cata inechitate exista in societate la ora actuala , inechitate la care sunteti parte ? La privat , majoritatea au salariul minim pe economie , rare exceptii unde salariul este mai mare ( fara sporuri si alte porcarii de pretentii ) pe când voi , anumiti bugetari , aveti pretentii sa va includa toate sporurile in baza de calcul a salariului ; cum ar veni , sa va asigurati si o pensie pe masura inechitatilor existente ! Putina decenta , bun simt si realism cred ca nu v-ar strica ! Si-apoi , vad ca aveti timp berechet pentru proteste , nu se pune problema continuitatii activitatii ? Incercati acest lucru la privat , sa vedeti daca functioneaza !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.