Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Avocat sătmărean arestat preventiv, achitat definitiv: ,,Fapta nu e prevăzută de legea penală”

Avocatul sătmărean Gerenyi Istvan, trimis în judecată în 2015 de procurorii DNA Oradea pentru trafic de influenţă, a fost achitat definitiv, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa stabilind că fapta de care e acuzat nu este prevăzută de legea penală, scrie adevărul.ro.

De unde a pornit totul

Avocatul a fost trimis în faţa instanţei pe 28 septembrie 2015, procurorii DNA susţinând, atunci, că, în 2012, ar fi pretins 40.000 euro mită în numele unui complet de judecată al Curţii de Apel Oradea, de la doi clienţi ai săi, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, contrabandişti de ţigări anchetaţi în acea perioadă şi pentru dare de mită. Cei doi fuseseră denunţaţi de un poliţist de frontieră căruia i-au dat 14.000 euro ca să-i lase să aducă în ţară cantităţi de ţigări de contrabandă din Ucraina, să le dea informaţii legate de poziţia dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte şi a patrulelor de pe frontiera de stat.

Contrabandiştii susţineau în denunţul făcut la DNA că Gerenyi le-a pretins în total 40.000 euro, pe 12 iulie 2012, chiar în faţa sediului DNA – Biroul Teritorial Satu Mare, iar în schimbul banilor avocatul le-ar fi promis că va discuta cu magistraţii de la Tribunalul Satu Mare şi Curtea de Apel Oradea, care urmează să le soluţioneze cererile de eliberare şi procesul de corupţie, pentru a le dispune soluţii favorabile. Jumătate din bani urmau să-i predea în perioada imediat următoare, iar restul de 20.000 euro când procesele ar fi ajuns la final.

S-a lăsat cu condamnări

Iniţial, Tribunalul Satu Mare i-a condamnat pe cei trei clienţi apăraţi de Gerenyi la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, apoi, la Curtea de Apel Oradea, soluţia a fost schimbată într-o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ca, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dispună rejudecarea cauzei la Tribunalul Satu Mare.

La data de 16 octombrie 2014, magistratii Tribunalului Satu Mare i-au condamnat pe clientii avocatului la pedepse de 6 ani si 6 luni inchisoare, respectiv de 5 ani inchisoare, cu executare, pedepse care au ramas definitive anterior formularii denunturilor in cauza. La scurt timp după condamnarea definitivă, aceştia şi-au denunţat avocatul.

Procurorii DNA Oradea nu au reuşit să găsească dovezi care să confirme că banii pretinşi de Gerenyi au ajuns la vreun judecător, iar ancheta s-a rezumat, în final, doar la avocat care pe 7 septembrie 2015 a fost reţinut, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, măsură care a fost menţinută pentru o perioadă de 30 de zile.

Avocatul a scăpat de închisoare

Trimis în judecată la nici două săptămâni după arestare, Gerenyi a fost judecat, în primă instanţă, la Curtea de Apel Oradea unde avocatul arătat în pledoaria sa că suma care i se impută era, de fapt, onorariu, “raportat la prestigiu, experienţă, complexitatea şi miza cauzei, precum şi la volumul de muncă care urma să se desfăşoare în acea cauză”, iar acuzaţiile DNA erau “lipsite de claritate, neexplicite iar starea de fapt confuză”.

Soluţia a fost desfiinţată, însă, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis că fapta imputată avocatului sătmărean nu e prevăzută de legea penală.

Sursa – adevărul.ro

 

6 comentarii

  1. Jan Răspunde

    Acum, avocat fiind, cere procurorilor care nu cunosc legea, daune morale in cuantum sa le dispara pofta pentru tot restul vietii , de a mai puna catuse fara motiv vreunei persoane .
    Daca vor sa se dea mari, sa plateasca cu virf si indesat pentru asta !

  2. Unul Răspunde

    Istvan îți mai aduci aminte de negocierile pe care le organizai la baile din Mateszalka.

    • Lili Răspunde

      Nu erau pedepsite de legea penală….
      A emis chitanță pe 40.000 de euro și a plătit impozit pe ei?
      Pe cine vreți să prostiți??
      Publicați motivarea sentinței și poate avem surpriza să vedem că fapta a fost penală dar ulteriot cu “reforma lui Slugărel” a fost dezincriminată.
      Oricum gip este tot un gu.oi

  3. Socrate Răspunde

    Pentru “unul”, “Lili” și toți haiterii/frustrații.
    Ia să faceți voi 30 de zile arest preventiv și apoi să emiteți judecați lipsite de substanță. Iar după ce apare și motivarea deciziei să o mestecați toată pe stomacul gol. Stomac care vă este gol că și sufletul vostru întunecat. Să vă aud după ce sunteți târâți prin instanțe ani de zile pe baza unor probe smulse, prin amenințări aduse inclusiv membrilor familiei. Să vă aud ce ce ve-ți spune după ce toți martorii acuzării vor declara că au fost presați să semneze iar declarațiile au dictate. Așa că mai încet cu plimbatul elefantului printre porțelanuri.

    • y Răspunde

      Așa este. În toată cruciada asta anticorupție sunt nepermis de multe victime sau victime colaterale. Și soția a divorțat de el, au distrus un om. Cine își cere scuze? Nimeni.

    • Lili Răspunde

      Te deranjeaza foarte mult ceea ce am scris, ai fost cumva si tu in aceasta situatie??
      Cunosc principiul ca mai bine scapa un vinovat decat sa fie condamnat un nevinovat!
      Tanarul GIP a fost si procuror, inainte sa fie avocat. Cautati prin dosarele lui de achitare/scoatere sa vedeti ce surprize-surprize se vor gasi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.