Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Fenomenul câinilor fără stăpân. Asociația FreeLife Satu Mare trage un semnal de alarmă

FreeLife Satu Mare a ținut să aducă la cunoștința sătmărenilor anumite aspecte cu privire la activitatea asociației. Reprezentanții ONG-ului au precizat că se implică puternic să rezolve problema câinilor comunitari, însă au nevoie de implicare din partea autorităților și mai multă responsabilitate din partea deținătorilor de câini.

Redăm, în continuare, comunicatul celor din Asociația FreeLife Satu Mare

,,Avand in vedere articolele si comentariile aparute in ultimul timp in presa si in reteaua de socializare Facebook, Asociatia Freelife doreste sa aduca la cunostinta satmarenilor urmatoarele:

1. Asociatia Freelife este un ONG ( organizatie non guvernamentala= organizatie NON PROFIT) care se sustine financiar prin aportul propriu al membrilor sai si din donatii.NU ARE contract cu nici o institutie a statului, respectiv Primaria Satu Mare sau orice alta primarie din judet.Fondurile sunt exclusiv private.

2. Are un adapost, in Parcul Industrial nr 2, unde intretine un nr de aproape 400 caini, toti vaccinati, deparazitati, sterilizati, microcipati. Toate cheltuielile pe care le presupune adapostul ( mancarea cainilor, produse de curatenie, vase pentru mancare si apa,tratamente, vaccinuri, microcipuri, salarii zilieri, masina transport, asigurare masina, motorina, etc.) sunt suportate de asociatie. Cladirea adapostului  a fost refacuta in totalitate (geamuri si usi termopan, cabinet veterinar, birou, bucatarie, s-a refacut instalatia electrica, instalatia de apa,etc), s-au construit tarcuri betonate, fosa septica, custi. Totul a fost facut din fondurile proprii ale Asociatiei.

3. De la infiintare (aprilie 2011) prin intermediul Freelife s-au sterilizat si s-au dat spre adoptie mii de caini.

4. Voluntarii si membrii asociatiei au fost si sunt prezenti la o multime de cazuri de caini abandonati( maturi si pui), accidentati, loviti, batuti sau tinuti in conditii improprii.Acesti sunt adusi si ingrijiti in adapostul Freelife, vaccinati, sterilizati, microcipati si propusi ulterior pentru adoptie. Tot pentru a mari numarul de caini adoptati, Asociatia organizeaza in fiecare luna targuri de adoptie.

5. Asociatia are un program GRATUIT de sterilizare pentru persoanele fizice. E nevoie doar de programare. Din pacate, foarte putini stapani au apelat la acest program. E mai usor pentru unii sa puna puii intr-un sac de rafie legat si sa-i lase in diverse locuri!

6. Asociatia Freelife are tot interesul ca numarul cainilor comunitari sa fie in continua scadere. Legea de protectie a animalelor stipuleaza clar ca STERILIZAREA SI MICROCIPAREA cainilor cu stapan este OBLIGATORIE, iar ABANDONUL se pedepseste. Din pacate Asociatia nu are parghii legale pentru a pune in aplicare aceasta lege si fara implicarea autoritatilor si fara responsabilitatea detinatorilor de caini, pe strazi vor fi din ce in ce mai multe animale abandonate. Pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata este necesar, pentru inceput, un recensamant al cainilor cu stapan, verificarea microciparii si sterilizarii lor, precum si implicarea primariilor comunelor si satelor din jurul orasului. Degeaba rezolvam problema in oras daca se aduc si se abandoneaza caini din localitatile invecinate.

7. Membrii si voluntarii Asociatiei sunt persoane care au familii, serviciu si uneori probleme personale. Daca nu sunt prezenti la fiecare reclamatie facuta nu inseamna ca nu vor, ci ca nu pot. Asociatia Freelife poate rezolva doar o parte din cazurile aparute, in functie de locurile libere din adapost. Problema cainilor comunitari este o problema a orasului Satu Mare si nu numai, pe care Freelife incearca sa o rezolve pe banii, timpul si implicarea celor care fac parte din asociatie. Isi asuma acest lucru, dar exista o limita de la care nu mai poate face nimic. Toata dragostea pentru animalele aflate in suferinta se izbeste, din pacate, de realitatea inconjuratoare”.

 

 

 

3 comentarii

  1. Bahu Răspunde

    Nu voi intelege niciodata , de ce , Primaria , nu sprijina acest ONG pentru rezolvarea problemei cainilor abandonati !

  2. Ardelean Răspunde

    Pt ca Gyuszika s-a dedulcit la plicurile de la mixt service, si acuma citymanajeru se gandeste ca o diurna de acest gen i-ar prinde numa bine.

  3. Diana Răspunde

    Felicitari Asociatiei Freelife! Problema cainilor comunitari ar fi obligatia autoritatilor. In acest caz nu mai trebuie sa investeasca in adapost, dar pe baza unui contract pot sa sustina activitatea ONG-ului. D-nul Maskulik a declarat la TV ca nu au primit nicio solicitare de sustinere din partea ONG. Ma indoiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.