Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO. Monument închinat eroilor, sfințit la Hodod

La 100 de ani de la sacrificiul suprem făcut de cei 18 eroii căzuți în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, monumentul ridicat în cinstea lor în localitatea Hodod a fost resfințit în cadrul unei ceremonii oficiale.

Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa d-nei Elena Pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleul Silvaniei, Ilie Călăuz şi a fost reabilitat anul acesta de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”, finanțat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Tot cu această ocazie, a fost amplasat un catarg cu tricolorul, în semn de cinstire adus eroilor căzuţi aici în urmă cu 100 de ani.

Din programul evenimentului au făcut parte ceremonialul religios de sfințire a monumentului, a drapelului, parastasul în memoria eroilor, ridicarea drapelului pe catarg, alocuțiunile despre faptele istorice ce au avut loc în urmă cu 100 de ani, dar și ce a presupus proiectul de reabilitare, repredarea monumentului din custodia muzeului în cea a primăriei, depuneri de coroane și ceremonialul militar care a inclus și tragerea a trei salve cu muniție de manevră de către un pluton de militari.

Instituția Consiliului Județean Satu Mare a fost reprezentată la acțiune de către vicepreședintele, Ioan Rus și directorul de cabinet, Ștefan Coșarca. După închierea ceremoniei oficiale, cei doi au vizitat și celelalte două monumente din Hodod, restaurate în cadrul aceluiași proiect.

Programul dedicat împlinirii a 100 de ani de la eliberarea Sătmarului și instalarea administrației românești continuă astăzi, 16 aprilie, la ora 18:00, la sediul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, unde va avea loc un spectacol omagial, eveniment organizat de către Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Casa Corpului Didactic ”Dariu Pop”, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare şi Asociația Civică Tempora, cu participarea Corului ”SOLEMNIS” și cvartetului ”4ever”.

 

2 comentarii

  1. Ardelean Răspunde

    Beton se asorteaza kalasu fara incarcator cu pufoaica model 1914. Felicitari organizatorilor pentru “pata de culoare”. Sau, tichia de margaritar.

  2. Ardelean Răspunde

    Ma si mir ca popagrasu de la jendari o tolerat ca majuru cu sabie sa umble descheiat la guler. Alta era moda pe vremea cand armata avea sefi nemti. Amu, e lejereala, spirit jendaresc…mai dai cu pulanu, mai stai la soare….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.