Ultima actualizare: ieri, 16:59

Locale

FOTO. Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită la Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa – Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a organizat un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Rromilor – duminică 14 aprilie, în Sala „Octavian Bud” a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” Satu Mare.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop – director adjunct CJCPCT Satu Mare, Horvath Ignac – președintele Asociației Partida Rromilor Pro Europa – Sucursala Satu Mare, pe scenă fiind invitații și liderii comunității rromilor din întreg județul. Moderatoarea evenimentului a fost Rozalia Bondrea – consilier pe probleme de rromi la Instituția Prectului Județului Satu Mare.

În program au evoluat: tarafuri tradiționale, formații și grupuri de dansuri din județ, după cum urmează: Trandafirii Negri, Formația de dansuri din Satu Mare, Formația de dansuri din Negrești Oaș, Taraful din Apa, Formația de dansuri din Carei, Formația de dansuri din Pișcolt, Formația de dansuri din Tiream, Formația de dansuri din Santău și Tășnad, Formația de dansuri din Craidorolț și Pișcari.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pǎmîntul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Sursa: CJCPCT Satu Mare

6 comentarii

 1. Varu Răspunde

  Viitorul Romaniei.. Peste20 de ani ….majoritari .

 2. Varu Răspunde

  Viitorul Romaniei.. Peste20 de ani ….majoritari in tara noastra …

 3. Romeo Răspunde

  Pacat ca a murit Hitler, si iei ajungeau sapun de casa…

 4. romul Răspunde

  pacat ca te-a facut mata , ipotent !

 5. romul Răspunde

  romanii , nu se inmultesc …fac averi, si adopta copii de tagani..asa se v-a scrie Roamania cu de de RR ..peste 10 ani !

 6. Adinutza Răspunde

  Cand veti fi model pentru societate comentați pana atunci ciocul mic.Ca în afara de “ciordit”,înșelat si înmulțit nu faceti nimic.Dar mereu va considerati”marginalizati”Vai de nația voastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.