Ultima actualizare: ieri, 21:45
Locale

VIDEO. Confruntare LIVE între eleva Andrea Varga şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Confruntare LIVE între eleva Andrea Varga, cea care şi-a exprimat nemulţumirile vizavi de sistemul de învăţământ şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Confruntarea a avut loc astăzi, la Casa Meşteşugarilor din Satu Mare, unde a avut loc o întâlnire între a ministrului cu profesori, directori ai unităţilor de învăţământ, inspectori şcolari, reprezentanţi ai mediului de afaceri, părinţi, primari despre modificare legilor din educaţie.

După ce ministrul Ecaterina Andronescu a făcut o prezentare a proiectului noii legi aflată în dezbatere, la sesiunea de întrebări, eleva de 17 ani a cerut microfonul şi a abordat-o direct pe reprezentanta guvernului.

Ea a întrebat-o pe ministru ce se poate face în legătură cu programa şcolară, foarte încărcată.

Ecaterina Andronescu a recunoscut-o imediat şi i-a dat dreptate pe fond.

“Pe fond cred că ai dreptate, trebuie schimbată programa şcolară, dar nu o putem face în timpul anului. Nu o putem face în interiorul unui ciclu de învăţământ. ce putem face acum şi am început deja este să găsim mecanismul prin care programa ceea complicată este transformată de către profesor într-o manieră pe care el o înţelege şi devine mai atractivă”, a spus Andronescu.

Andrea Varga i-a spus că acum sistemul de învăţământ e axat pe note, nu pe ceea ce acumulează elevul şi nu a ezitat să îi pună întrebări incomode, şi anume de ce e prioritară digitalizarea, adică instalarea de table digitalizare în şcoli, în condiţiile în care sunt şcoli care încă au toalete în curte sau se închid şcoli.

Ministrul i-a răspuns că în acest an s-au alocat fonduri pentru închiderea acestei probleme a grupurilor sanitare la nivelul întregii ţări. Nici Ecaterina Andronescu n-a ratat ocazia de a-i da o replică, spunându-i că e “rebelă” şi tânără, dar i-a spus că este inteligentă.

Vă invităm să urmăriţi înregistrarea video:

 

 

 

22 comentarii

  1. I\/| U 1 3 psd Răspunde

    Mu13 p sd

  2. Zi-le d-l Geo Răspunde

    Este o lipsa de diplomatie si o negare a realitatii in care traim…daca vreti … a vietii. In citiva ani Elena “o va sterge la cur” pe imobilizata la pat Ecaterina. Credeti ca Elena o va numi rebela pe batrina cu dementa ????? Ginditi-va ca va vine vremea la toti …si cei tineri v-or ajunge adulti, cei adulti ….batrini….etc. Daca nu avem respect de generatiile anterioare si cele ce v-or veni o sa ne scaldam la nesfirsit in……”azilul de batrini si bolnavi”

  3. sophia Răspunde

    Eleva se numeste Andi Varga!

  4. Gicu Hugi Răspunde

    Mai nou, daca pui intrebari incomode, esti considerat rebel. Logica PSD.

  5. Nimeni Răspunde

    Exista elevi si elevi, problema e ca scoala ii trateaza unitar. Eu cred ca metodele de invatare trebuie pliate dupa categoriile de elevi. Aici ar merita facut o analiza serioasa facuta de minister, profesori si elevi. Oricum folosirea tabletelor sau a calculatoarelor este net superioara cand e vorba de obtinerea rapida de informatii, de insusirea rapida a unor procese si fenomene(vezi filmulete cu simularea functionarii motoarelor de curent continuu, alternativ, etc.), lucruri care pe alta cale se obtin foarte greu. Unii elevi trebuie alfabetizati, altii prind mai incet dar sunt unii care zboara iar acestia nu trebuie blocati. E de munca pentru toti.

    • y Răspunde

      Cu sistemul actual, cu materialul didactic, cu profesorii actuali nu se poate. 99% dintre ei lucrează încă după metoda prusaco-rusă și mulți dintre ei sunt resemnați sau se complac în acest sistem. Ca o morișcă. Trebuie un imbold ca de exemplu astfel de confruntări de idei. Dar la întâlnirea dintre consiliul elevilor și profesori au venit doi profesori! Ce mai vrem atunci! Copii sunt din ce în ce mai puțini, mulți termină liceul afară pentru că sunt facultăți de prestigiu la care nu poți da admitere cu bac românesc. O să refuleze tot rahatul ăsta odată și îi va mătura pe toți incompetenții din sistem. Nu vă lăsați copii, pentru mulți voi sunteți numai niște cifre statistice.

    • Daniel Răspunde

      Este corect ce spuneți dumneavoastră, dar altoaie aproape imposibil de realizat. Gândiți-vă la numărul total de elevi din toată țara, și la numărul cadrelor didactice. Până când se realizează sortarea, se pierde prea mult timp. Haideți să luăm în calcul și diversitatea copiilor. Până când se concepi scoli, sau măcar se realizează cursuri separate pentru fiecare tip de copil, se pierde timpul. Dacă totuși reușim să sortăm copiii de pe o zi pe alta și avem școli pentru fiecare, de unde credeți că ar exista suficienți profesori pentru fiecare tip de copil? Dacă totuși se realizează asta peste noapte, ce se întâmplă dacă se vor înmulți copii? Dacă se reîntorc cei care sunt plecați? Cumva estimați corect nevoia de spațiu pentru fiecare tip de copil fara sa știți exact câți sunt sau vor fi de aceeași fel? Dar cumva rămâne dacă între timp copilul se schimba? Se poate schimba, nu? De ce nu s-ar putea!? Dacă merge din școală A in școala B, va fi depășit de situație. Un outsider la început, care știm ce înseamnă la copii…
      Dacă forțezi copilul sa ducă la capăt ce a început, nu ești mai bun că regimul actual. Mutarea din școală A in școala B se poate face și în urma unei erori de selecție inițiale. Poate a fost copilul evaluat greșit…

      Eu cred că este foarte corect sa le înveți pe toți odată aceeași lucruri, și după ce se maturizează un pic spiritual, mental și fizic, să-și aleagă singure calea. Cub e acum. 12 clase + opțional facultate.
      Cunoștințele împărtășite cu acești copii ar trebui însă adaptate prezentului!

  6. apollo Răspunde

    Consider ca dupa 5 ani de curs primar (clasa o +4 clase) un invatator isi poate da seama ce aptitudini are un copil si impreuna cu familia, elevul sa fie indrumat deja din ciclul 5-8 in directia in care poate performa…asta ce inseamna? daca n-are treaba cu muzica dar e foarte bun la biologie nu face muzica ,sau desen si face mai multa biologie sau materiiile unde performanta elevului este net superioara.Asa am putea avea elevi foarte buni in diferite domenii care dupa 8 ani de studii (4 de generala si 4 de liceu) ar fii la un nivel foarte bun,iar facultatea i-ar facea adevarati profesionisti.(cu conditia ca si nivelul de exigenta in mediul universitar sa creasca).Ceilalti copii care nu exceleaza la nici o materie ar putea face invatamantul general obligatoriu dar care sa fie axat mai mult pe latura practica si mult mai putin pe cea abstracta (toceala cum ziceam noi) ca sa ti ajute in viata sa nu ramai cu minime cunostinte care nu ti ajuta la nimic.

    • Daniel Răspunde

      La acea vârstă copii pot fi influențați foarte ușor. Nici nu va dați seama când, dar dintr-o dată nu mai e atras de biologie. Poate a urmărit o emisiune despre viruși sau despre o operație și i sa dus cheful de la ce a văzut. Lucrurile ce se pot preda copiilor de aceea vârstă diferă enorm de la domeniul in sine. Dacă se răzgândește chiar înainte să se apuce de lucru, au fost ani și bani investiți aruncați pe geam…iar!

  7. y Răspunde

    @Daniel, sunt foarte multe de spus și prea multe s-au adunat măturate sub preș în 30 de ani. Uite așa fiecare ministru mimează în felul lui/ei “reforma învățământului”. La final operația a reușit doar pacientul a decedat. Trebuie ascultați copiii ăștia. Față de generațiile noastre sau mai recente ei știu foarte bine ce vor. Dacă nu îi ajutăm vor pleca afară și se întorc împotriva noastră. Uite și brontosaurul ăsta de 71 de ani (actual ministru) și cu șleahta ei, daaaa, cei care au nenorocit manualele școlare. De subiectele de la simulare la capacitate și bac nu mai vorbesc. Ce așteptări mai poți avea de la ei? Androneasca asta de câteori trebuie să mai fie ministră să mai și facă ceva concret. În afară de distrugerea învățământului profesional și fabricile de diplome tip Spiru Haret unde a excelat.

    • Daniel Răspunde

      Nu copii de azi trebuie sa facă diferența. Părinții lor. Adică noi, ăștia care-și au prunci acum la școală. Schimbarea nu se face la ministrul educației. Schimbarea trebuie făcută în clasa politică. Legile de baza sunt greșite. Nu ar fi voie ca să se numească miniștri pe criterii politice ci după criterii prof. Nu ar fi voie sa se schimbe miniștri după mofturi politice, cu după realizării și eșecuri prof.
      Până când nu o sa vrea toată clasa politică, sau cel puțin nu vor da mana liberă ministerelor, nu va fi schimbare. Schimbarea în educarea generațiilor viitoare influențează direct clasa politică. Noi am fost prostiți, dar cam incepem sa ne dam seama. Fluxul de informații din ziua de azi este mult mai mare fata de ce a fost când noi am fost copii. Pe când ai noștri ajung mari, va fi și mai și…

      Copii, da, trebuie ascultați, dar nu, nu trebuie lăsați să decidă. Nu mi-a plăcut nici mie când îmi tot impuneau părinții ce și cum sa fac, dar azi înțeleg de ce au făcut. Noi vedem ce nu vad pruncii.

      • Zi-le d-l Geo Răspunde

        Eu cred in puterea de decizie a copilului. Dupa clasa a 8-a da un examen si sint repartizati la liceu. Aici in loc de clase ar fi bine sa fie module. Termini liceul dupa ce ai minimul de module facute. De exemplu: matematica. Termini liceul dupa ce ai un minim de cunostinte …sa spunem modulul 100 pe care trebuie sa-l treaca toti elevii. Dar ce face cu cei care le place matemtica si doresc mai mult. Pai le oferim modulul 101 sau si mai avansat modulul 102. Aceste module includ modul inferior care sint predate mai rapid pentru ca deja cei interesati de matematica le stiu sau le inteleg mult mai repede ca si restul. Cind aplici la facultate va trebui sa demonstrezi ca ai trecut un anumit modul. De exemplu: dai la filozofie… trebuie sa ai modulul matematica 100, dai la medicina …modulul 101, dai la inginerie sau IT ….modulul 102. Si asa mai departe cu celelalte materii. Ce parere aveti? Copiii nu sint segregati in licee diferite in functie de inteligenta, sint la acelasi liceu dar pot lua clase diferite.

        • y Răspunde

          Cam așa fac finlandezii. Ei au și desființat Inspectoratele școlare, au delegat competențele de decizie la autoritatea locală care de altfel finanțează unitatea școlară. Ei știu de ce au nevoie. Diferența se știe.

      • y Răspunde

        @Daniel, em am zis doar că trebuie ascultați. Cu o zi înainte tot în Casa Meșteșugarilor a fost organizată întâlnirea dintre Consiliul Județean al Elevilor și profesori. Și în ideea pregătirii întâlnirii cu Androneasca cunoscând invitația ministrei pentru elevă. Au venit exact 2 profesori! Concluzia poate trage fiecare.
        De altfel solicitarea a fost pentru o discuție nu pentru un țircus din ăsta public sperând că fata va fi intimidată de oficialități. Învățământul trebuie să ajute pe fiecare elev în parte să-și descopere talentele. Nu trebuie să fie toți doctori în toate materiile pentru că nu suntem genii. Școala ne tratează pe toți la fel și încearcă să aducă pe toți la același nivel. Nu trebuie. Un instalator nu trebuie să știe pe de rost “Luceafărul” și nici să rezolve o integrală triplă, cred vă se descurcă și fără. Dar cine vrea să învețe acela să aibă posibilitatea la cel mai înalt nivel posibil. Nu acela este elevul cel mai bun care este în stare să tocească materia și să redea cuvânt cu cuvânt ce a predat proful/profa.

        • abc Răspunde

          @y “Au venit exact 2 profesori!”
          profesorii nu au fost anuntati cu privire la aceasta intalnire…

          • y

            Ba da, prin secretariatele școlilor și prin pe emailurile oficiale. Mai verifică. Unul din cei doi a venit tocmai din Carei.

        • abc Răspunde

          @y
          sper ca nu aveți pretenția că știți mai bine decât mine ce mailuri am primit…

          • y

            Nu. Mie mi-a spus cineva din partea elevilor. Dacă nu este așa cineva nu spune adevărul. Mâine verific oricum.

  8. cârcotaş Răspunde

    Lucrurile nu sunt aşa simple.Dintre 1000 de copii,100 ştiu de ce-au trecut prin şcoală,10 sunt eminenţi şi 1 contribuie cu ceva la ştiinţă.Ca să-l depistezi pe ăla unu trebuie să-i şcoleşti pe cei 1000 la toate materiile.Spuneţi,cum ai îndruma la gimnaziu un elev spre chimie?Chimia este la baza a tot ce vedem dar atracţia spre chimie este destul de discutabilă.OK,e bună informatizarea dar lucrurile de creaţie s-au făcut ,,din pix”,calculatorul este doar un accesoriu.

  9. Zsenik Răspunde

    Urla interesul pentru ce se intampla in jur, de pe fata vesnicului adormit presedinte de CJ! Cam asta e atitudinea lui generala legata de tot judetul, rezultatele fiind pe masura! Urmariti pozele si imaginile! cel mai slab si dezinteresat presedinte de Cj pe care l-a avut acest judet, ever!!!

    • Unu' Răspunde

      Unde era ascuns adișor? Era vre-o blondă prin sală?!?
      Nu de alta, dar nu-l văd!
      Căci, dacă vorbim despre lipsa de performanțe, oricare ar fii ele!, sigur adișor ștef de la folda insecurity e câștigătorul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.