Ultima actualizare: azi, 19:27
Locale

VIDEO. E. Andronescu despre lucrarea elevei din Satu Mare: „Revolta asta e într-un fel fără subiect”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la Jurnalul de Seară că a citit mesajul scris de eleva care, la simulare, a redat, pe şase pagini, nemulţumirile sale legate de sistemul de învăţământ românesc. „Evident că nu pot să nu-i dau dreptate într-o bună parte din această lucrare”, a conchis ministrul care a adăugat că şi-ar dori să o întâlnească pe adolescentă.

Andreea Alexandra Varga, elevă în clasa a XI-a, a devenit cunoscută după mesajul lăsat la simularea examenului de Bacalaureat.

În loc să rezolve subiectele, adolescenta a scris şase pagini cu nemulţumirile sale legate de sistemul de învăţământ românesc. Adolescenta spune că nu mai vrea modificări ale programei în timpul anului școlar şi că școala trebuie să îi dezvolte mai mult decât competitivitatea.

Profesorul care i-a corectat lucrarea a scris, la finalul acesteia, că aceasta a prezentat un punct de vedere „foarte bine argumentat și concis”. Totuşi, i-a dat nota 1.

“Am citit lucrarea elevei din Satu Mare, evident că nu pot să nu-i dau dreptate într-o bună parte din această lucrare. Nu-i dau dreptate acolo unde cei care se află la această vârstă, supăraţi pe ce îi nemulţumeşte nu înţeleg că această perioadă e singura din viaţa oricăruia dintre noi pe care putem să o dedicăm formării noastre. Acum se pot ocupa numai de ei, de achiziţiile în cunoaştere care îi ajută să devină personalităţi adulte mature.

Şcoala nu e o corvoadă, e un loc unde adolescentul exersează să devină adultul de mâine şi trebuie să fie sprijinit”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul a subliniat că lucrurile nu pot fi schimbate “peste noapte”, şi i-a adresat fetei invitaţia să citească documentul cu propunerile pentru sistemul de învăţământ: “O rog să fie parte din procesul de schimbare. Cu mare drag m-aş întâlni cu ea”.

În ceea ce priveşte notarea cu 1 a lucrării, ministrul a motivat că profesorul avea un barem pe care face notarea şi că lucrarea nu mai respecta baremul: “Nota de la simulare nu e obligatoriu să fie trecută în catalog decât dacă ea sau părinţii ei doresc asta”.

“După cum a scris scrisoarea, e un copil inteligent, dar revolta aceasta e într-un fel fără subiect, pentru că acum nu putem schimba lucrurile în timpul jocului, în timpul anului şcolar nu putem anula nici simulările, nici examenele anunţate la începutul anului şcolar. Propunerile cu care venim acum sunt propuneri pentru viitor pe care le amendăm ca să fie acceptate şi compatibile cu cei care urmează să le aplice”, a conchis ministrul Educaţiei.

Sursa: digi24.ro

4 comentarii

 1. ombre Răspunde

  Stimata d-na ministru! incercati sa faceti un congres cu elevi din fiecare judet, ascultati parerile lor,si o sa vedeti ca f multi tineri si tinere simt la fel, sau daca e o problema de organizare mergeti dvs in tari precum Suedia, Finlanda si adaoptati metodele lor si sa vedem peste 4 ani daca sunt rezultate acesti copii merita acest efort !

 2. Lili Răspunde

  D-na ministru, porecla pe care ați primit-o mai demult “Abramburica” spune multe despre d-voastră!
  Parcă ieri ați fost numită ministru deși de 30 de ani cochetați cu cele mai înalte funcții și demnități în statul român și “reforma” în învățământ a constat într-o serie interminabilă de bâlbe, gafe și minciuni!
  Nu știu câți și pe cine mai puteți prosti!!

 3. profesor Răspunde

  Femeia aceasta e total desprinsă de realitate, dar sunt convinsă că nici măcar nu o interesează realitatea învățământului românesc. De ani de zile profesorii, părinții, copiii, toți spun că materia e mult prea încărcată, că elevii au programe infernale, muncesc mai mult decât adulții, cară în spate ghiozdane care le distrug sănătatea, stau în bănci ore în șir, închiși în clase, nu mai au ore de sport, nu mai au ore în care să se recreeze, elevii au fost transformați în roboți, și Andronescu se mai miră că acești elevi doresc și ei să trăiască, doresc să fie copii, să fie adolescenți, să aibă timp și pentru ei, nu doar pentru sistemul tâmpit de învățământ din România. E clar, foarte clar, ori cei din ministerul învățământului, în frunte cu miniștri de gen Andronescu, nu sunt capabili să facă un sistem de învățământ NORMAL, modern, ori nu vor! Și atunci să nu ne mirăm că au ajuns și elevii să protesteze…în fond e vorba despre viața lor. Dacă sistemul rămâne tot atât de aberant, vom trăi vremuri în care elevii nici nu vor mai merge la școală…

 4. un om Răspunde

  “Dacă sistemul rămâne tot atât de aberant, vom trăi vremuri în care elevii nici nu vor mai merge la școală…”

  pai exact asta este scopul comunistilor imputiti care sunt la putere de 30 de ani, oameni needucati care numai sa care lor “caruta”! niste gunoaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.